Közélet, hírek

Három magyar épületet díjaztak a 2011-es International Property Awards-on

2011.10.27. 10:38

A pasaréti Officium Irodaház az International Property Awards-on Európa legjobb belsőépítészeti megoldása lett 2011-ben, de az irodaház további két kategóriában (fejlesztői koncepció, építészet) is elismerést szerzett. Ugyanitt, az Akadémia Parkban álló Trafó Irodaház a nemzeti építészeti kategóriában ötcsillagos, azaz kiváló minősítést nyert a versenyen. A harmadik magyar díjazott a Váci Greens irodaház.

Minden idők legjobb magyar eredményét érte el a pasaréti Officium Irodaház az International Property Awards-on. Az Akadémia Park megújult 114 éves klasszicista épületének fogadótere Európa legjobb belsőépítészeti megoldása lett 2011-ben, de az irodaház további két kategóriában (fejlesztői koncepció, építészet) is elismerést szerzett. A nemzetközi zsűri díjazta az Akadémia Park másik beruházását is. A Bauhaus stílusban irodaházként újragondolt, eredetileg elektromos generátorházként funkcionáló háromszintes épület nemzeti építészeti kategóriában ötcsillagos, azaz kiváló minősítést nyert a versenyen. A harmadik magyar díjazott a Váci Greens irodaház.

Öt díjat hoztak el az International Property Awards-on az Akadémia Park első ütemében megvalósult épületek, az Officium és a Trafó irodaházak. A világ legrangosabb, 17 évvel ezelőtt alapított ingatlanversenyén eddig egyetlen hazai épületnek sem sikerült egyszerre három kategóriában is kiváló minősítést elérnie, ahogyan arra sem volt példa, hogy egy fejlesztő egy évben négy díjat is nyerjen.

Az Offcium belsőépítészetei megoldását a szakmai zsűri Európa legjobbjaként értékelte 2011-ben nevezett irodaházai között – így elnyerte a jogot, hogy a decemberi International Property Awards-on mérkőzzön meg Ázsia, Amerika, Afrika és az arab országok győzteseivel. Az Officium magas minőségéhez, a múlt és a jelen megoldásait ötvöző építészeti megoldásaihoz illeszkedő fogadótér tervét a Room-Design-Studio Kft. alkotta meg. A klasszicista boltívek, oszlopfejek és stukkók kiemelése mellett, a régi és az új együttélését hivatottak megjeleníteni az 1600 darabból álló egyedi, kézi munkával készített eozin Zsolnay pult- és falburkolatok, melyek a fogadóterek ékkövei lettek.

Az International Property Awards-on kiemelkedő minősítést kapott a fejlesztési koncepció is, ahogyan díjat nyertek a régi és az új találkozását, a kortárs építészet és a hagyományok együttélését megjelenítő A+ kategóriás irodaház Lukács István, Gál Árpád és Vikár András Ybl- és Pro Architectura-díjas építészek által készített tervek is. Az 1960-ban épült trafóház Bauhaus stílusú felújítása - amelynek terveit a ZHJ Építésziroda és DPi Design készítette – kiváló minősítést kapott a nemzetközi zsűritől.

Az Akadémia Parkról
Pasaréten, Budapest egyik legértékesebb területén megvalósuló beruházást a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó Akadémia Park Kft. valósítja meg, miután a társaság 2009-ben megszerezte az egykor honvédségi laktanyaként működő 12,6 hektáros ingatlant. A területen irodaházak, kereskedelmi-, szolgáltató- és sportlétesítmények épülhetnek a fejlesztő tervei szerint. A beruházás első ütemében a XIX. század végén épült, homlokzati védettséggel rendelkező kadétiskola épülete és az 1960-ban befejezett, a korábban az itt működő honvédségi létesítményeket kiszolgáló Trafóház újult meg.

Az Officium Irodaházról
Az Officium nem csak elhelyezkedése miatt emelkedett ki eddig is a hazai irodafejlesztések közül. A gondos tervezésnek és a magas minőségű kivitelezésnek köszönhetően az épület Magyarországon elsőként és a kontinentális Európában másodikként kapta meg a legmagasabb szintű nemzetközi környezetvédelmi szabvány, a BREEAM Excellent minősítését.

Fejlesztő: Akadémia Park Kft.
Generáltervező: Vikár és Lukács Építészstúdió Kft.
Belső építészet: Room-Design-Stúdió Kft.
Generálkivitelező: Market Zrt.
Projekt management: CÉH Zrt

A ’Trafó Irodaházról’
A Riadó utcában álló, korábban elektromos generátorházként működő épületből átalakított „Trafó Irodaház" a beruházó új irodaépületeként működik. A „Trafó Irodaház" egy régi szerkezet, valamint egy korszerű épület metódus különleges elegye. Az Irodaház a továbbiakban, mint bemutatóterem és projekt értékesítési iroda is működik majd, amely prezentálja a teljes fejlesztést. A projekt lényege a zöld értékek és az emberi kényelem összehangolása, a Bauhaus filozófiájának újradefiniálása.

Fejlesztő: Akadémia Park Kft.
Generáltervező:
ZHJ Építésziroda Kft.
DPI Design Kft.

Generálkivitelező: Market Zrt.
Projekt management: CÉH Zrt

Két nemzetközi díjat nyert az Atenor Group fejlesztése a Váci Greens a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztői gáláján, az International Property Awards-on. Az Irodafejlesztés kategóriában a Váci Greens a legjobb irodafejlesztésnek járó öt csillagos minősítést érdemelte ki, míg az Építészet kategóriában a projekt terveit „Kiemelten ajánlott" elismeréssel díjazták.

A Váci Greens-ről
A Váci Greens irodapark a 2011-2012-es időszak legnagyobb budapesti irodaprojektje. Az öt épületből álló fejlesztés több mint 300 méter hosszú Váci útra néző fronttal épül fel, és látványos közösségi parkkal hoz megújulást a környék életébe. Az elhelyezkedés, az energiahatékonyság és az alacsony üzemeltetési költségek szempontjából egyedülálló, BREEAM „Excellent" minősítésű Váci Greens első irodaházát, az „A" épületet várhatóan 2012 végén adják át. A Váci Greens az innovatív energiatakarékos technológiák alkalmazásának köszönhetően alacsony üzemeltetési költségeket biztosít, és hatékony, rugalmasan kialakítható irodaterületekkel áll bérlői rendelkezésére.

Fejlesztő: Atenor Group
Generáltervező: TIBA Építész Stúdió Kft.
Generálkivitelező: CFE Hungary Kft

International Property Awards

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk