Közélet, hírek

„Hauszmann díj 2010”

1/0
Hirdetés
1/0
Közélet, hírek

„Hauszmann díj 2010”

2010.10.14. 10:20

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Beke András, Beke-Tóth Szilvia, Lang Zoltán, Pelle Zita, Siket Vanda

Vélemények:
13

Dosszié:

Október 8-án ünnepélyes keretek között adta át dr. Becker Gábor dékán a BME Építészmérnöki Kar 2010-es Hauszmann-díjait. A díjazott hallgatók névsorát az alábbiakban közöljük.

A BME Építészmérnöki Kar „Hauszmann díj 2010" eredménye:

A pályázatra diplomatervével 62 építész nevezett, közülük választotta ki a háromtagú zsűri az öt díjazottat. A díjakat dr. Becker Gábor dékán adta át 2010. október 8-án.

2010-ben Hauszmann-díjat kapott:
Beke András, Erdei fafeldolgozó, Cák
Lang Zoltán, Zarándokszállás, Mány
Pelle Zita, A fehér nyárfa háza – Belvárosi menedék
Siket Vanda, Önellátó turistaház a Börzsönyben
Beke-Tóth Szilvia, Szabadtéri színház, Szombathely

A Bíráló Bizottság tagjai:
Pelényi Margit, Janesch Péter és Kalmár László Ybl-díjas építészek voltak.

A különdíj odaítélésében, melyet Pelle Zita kapott, a Graphisoft képviselőjeként Filetóth Levente építész vett részt. A díj megbízott kurátora Balázs Mihály építész volt.

Vélemények (13)
kek-szakall
2010.10.25.
08:27

A felsőoktatás a 65 év kommunizmus legerősebb legváltozatlanabb (nem a szinvonalra vonatkozik) bástyája, az egészségügy, a hadsereg és a többi állami intézmény között.

Ezt még a fülke forradalom se mossa el...

marianna
2010.10.24.
17:54

" Pilinszky Apokrif c. versének elemzésekor általában felteszik a kérdést, hogy ki lehet a vers megszólítottja, Isten vagy a szeretett személy? Ez még nem is volna baj, az igazán szomorú, ha meg is válaszolják. Pilinszky hol egy nőhöz beszél, hol a szerelemben memutatkozó Istenhez, esetleg mindkettőhöz egyszerre. A nők és a költők és a misztikusok ismerhetik a magukból való kilépés szerelmi tapasztalatát. Lehet, hogy a kákán is csomót kereső bírálók, vagy az államférfiak nem, de erről nincs tapasztalatom.

Akkor még nem is beszéltünk a megfogalmazás szándékolt, vagy sugallatból adódó többlet erejéről is. Hogy a néző, az olvasó, helyre akarja ütni a kizökkent csavart, el akarja tüntetni a hiányt. "    Takács Zsuzsa

Egy fiatal építész életében nagyon fontos a diplomadíj, ne rontsuk el az örömüket! Szerintem úriember nem tesz ilyet. 

kek-szakall
2010.10.24.
18:13

@marianna: Aki kritizál a rendszerellensége. bocs igaz.

Bár szerintem pont az egyetemistákat kellene megkérdezni. akkorriban még nem beszél mellé az ember...

bm.bm
2010.10.24.
15:51

A Hauszmann-díjjal a BME Építészmérnöki Kara ismeri el frissen diplomázott hallgatóinak munkáját. A díjazottakat ugyanakkor nem a kar oktatói, hanem (az alapító okirat és ügyrend értelmében) a tervezési tanszékek vezetőinek közös egyetértésével meghívott, külsős építészekből álló Zsűri választja ki.  Nem hiszem, hogy a névtelenség, arctalanság mögé bújt "kritikusok" intrikus bejegyzései felülírhatnák a díj hitelességét. Aki ezt kétségbe vonja, annak szives figyelmébe ajánlom az elmúlt nyolc év (a díjat 2003-ban adtuk át először) hasonló, a BME Építészmérnöki Karától függetlenül kiírt pályázatok eredményeit (MÉSZ-MÉK Diplomadíj Pályázat, Pro Progressio pályázat, Príma Junior díjak...). A díjazottak névsorában meglehetősen nagy átfedést fognak találni.  Ennek magyarázata: minden zsűri a legjobbakat díjazza, persze a maga szempontjai alapján. A Hauszmann díj kurátoraként négy éve pontosan látom, hogy sajnálatos módon a díjak lehetséges száma (5) sokkal kevesebb, mint a díjazásra érdemes tervek, tervezők száma. Ezért nem gondolom, hogy a Hauszmann díjjal kitüntetett fiatal építészek körén kívül mindenki más tehetségtelen volna, ellenkezőleg: az önkéntes nevezésen alapuló versenyre beadott tervek magas száma és kiemelkedő színvonala örömre, bizakodásra ad okot. A legfiatalabb építészgeneráció tervekben megfogalmazott kérdés-válaszai nem feltétlenül naivak, ostobák vagy hiábavalók, amint azt egyes hozzászólók képzelik. Az értetlenség magyarázata az is lehet, hogy ez a korosztály korunk bizonytalanságaival kapcsolatban sokkal-sokkal érzékenyebb, mint gondolnánk. Meglátásaikból inkább tanulni illenék, semmint zsigerből leszólni azokat.  Balázs Mihály építész, egyetemi docens

kek-szakall
2010.10.24.
17:25

@bm.bm: A zsűri veretességét senki nem vonta kétségbe ha jól látom.

Ellenben elég komoly névjegyet tett le a felsőoktatás. Amit itt legjobb (azaz elismerve a zsűrit) 5 tervként látunk az: tragédia.

Itt a hallgatókat és egyes tanárokat nem volt célja senkinek leszólni.

Ez egy folyamat ami végén elérkezett az oktatás a mindenkori mélypontra (ezt inkább remélem). A rendsezrben kódolva van. 

Pár évig minden cég majd képez magának okl.mérnüköt utóképzés szerűen, aztán majd lesz vmivisszahatás talán. mint a szakképzésnél. Majd lesz valami kapcsolat egyszer(ujra) az egyetem és a valóság között.

De hagyjuk, nyugodtan dolgozzanak... reménytelen.

iwel
2010.10.24.
20:20

@kek-szakall: A felsőoktatás súlytalanná és teljesen értelmetlenné vált, mivel az állam képtelen jövőképet biztosítani a felnövő generációknak. Az oktatás egy OKJ-s képzés színvonalára alacsonyodott le üzletszerűsége okán. Mostmár nyugodtan kijelenthetjük, hogy a BSC rendszer és az iskolák piachoz képest 30-40éves lemaradása (pl. még mindig gábor könyvből tanítanak) szép lassan kinyírja az építész szakmát.  A jövő talán az lesz, hogy mindenki autodidakta módon képezi magát, a cégek pedig felvételit tartanak. A 4éves, millió forintokért BSC-n sínylődő balekokon pedig mindenki csak nevetni fog. Bárcsak élnének még Moholy-Nagyok meg Gödöllői művésztelepesek !

Tibor
2010.10.27.
09:30

@bm.bm: Hauszmann Alajos ennél keményebben is fogalmazna, mint a kuratórium elnöke.Amit tett 40 éven át a magyar építész felsőoktatásért,  több, mint amit itt látni - a kritikák pedig méltatlanok és visszautasításra szorulnak...   Hauszmann gényessége, munkássága ma is követendő példa lenne, lehetne és lehet is követni. Bízom benne, hogy a tanárok között él az a lelkület, ami akkor példamutató volt."Diákjaim fáklyás felvonulást rendeztek tiszteletemre - pályázati sikerem hírének hallatán.."Kövesse bárki is példáját, legyen méltó rá, ezt kívánom...

A diákok jószándékát kétségbe nem vonnám, de a zsűri esetében sem kellene összeesküvéselméletekkel névtelenül monogrammokat belekavarni egy levelezésbe.Kát elrontani a jót, a jóra való szándékot, ezzel biztos nem jutunk előrébb.

kek-szakall
2010.10.27.
09:37

@Tibor: Á-M-E-N

"Hauszmann Alajos... Kövesse bárki is példáját, legyen méltó rá, ezt kívánom..."

Tibor
2010.10.28.
10:35

@kek-szakall: :-)

A kiemelést értékelem...Mi a családban sokszor csak "Öregúrnak" szoktuk nevezni...bölcsessége mai él közöttünk, emlékei körülvesznek...Kövesse hát minél több fiatal is a példáját következetességben, kitartásban és összefogottságban. Házai ma is állnak, példák erre.

kek-szakall
2010.10.22.
12:40

Erdei fafeldolgozó – Zarándokszállás - Belvárosi menedék – turistaház - Szabadtéri színház

gondolom a többi 57 között is ugyanilyen arányban van LAKÁS funkció. 

de semmi gond a gyakorlatban is nagyon ritka...

ez a szellemi önkielégítés...

persze ha vki épp OV rokona, vagy a NER aktivistája, akkor van esélye ilyen megbízásokat is generálni magának, számla mellékletnek tökéletesek...

 

Tibor
2010.10.22.
12:07

   A különdíj pedig nem volt más, mint egy teljes értékű ArchiCAD14 progamcsomag, melyek Kovács Kornél, a Graphisoft kelet-európai kereskedelmi managere adott át a meglepett fiatal építész hölgynek.

    Külön érdekesség, hogy a díj átadását követően még a 92 éves nagyapa is hálásan megköszönte, hogy unokájára esett a választás - a sokszemközti beszélgetésben kiderült, milyen fontos a család számára a generációkon keresztül ívelő összetartás.

kezdoepitesz
2010.10.22.
22:37

@Tibor: Fejétől bűzlik a hal.

Már az elején furcsa volt a tanárok részéről történő heves bólogatás, ami illette a (vázlat)tervet, most már tudom miért, Köszönet érte!

Tibor
2010.10.27.
09:14

@kezdoepitesz: A rébuszok nem jók, a világos magyarázat viszont hiányzik...

 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.