Épülettervek/Középület

Havannai, Cannes-i siker

2019.04.15. 14:46

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Cannes

Építészek, alkotók:
A4 Stúdió

Az A4 Stúdió csapata márciusban két rangos építészversenyen is sikeresen szerepelt a közelmúltban. Az S-ARCH építészeti verseny döntőjében Havannában lett második helyezett a Zamárdi közösségi ház (THE ZAM) terveivel, ezzel immáron negyedszer jutva a verseny döntőjébe. A Cannes-i MIPIM Architectural Review, Future Project Awards versenyén pedig Cultural Regeneration kategóriában lett szintén második Library Budapest terveivel.

A MIPIM hivatalos kiadványa így ír a Library Budapestről: A tervezett épületegyüttes új otthont ad az egyik legnagyobb történelmi könyvtárnak, mely a könyvtár funkción kívül jelentős közösségi és oktatási területekkel egészül ki. A közelben lévő egyetemek, gimnáziumok, a történelmi háttér és a kulturális intézmények egymást erősítik így adva lehetőséget egy új kulturális negyed születésére.

A környéken található épületek zöme 1830 és 1900 között épült, számos klasszicista és eklektikus műemlék található köztük. Az elmúlt 80 év során sajnos alacsonyabb építészeti színvonalú épületek ékelődtek be közéjük, amelyeket teljesen elbontunk — nyilatkozott tervéről a stúdió. Az új épület visszahúzott homlokzata kiemeli a szomszédos műemléki házakat, ömaga pedig háttérbe vonul, teret adva a közterületek új építészeti minőségének. A tervezett könyvtár és a Nemzeti Múzeum közötti területen közösségi tér, találkozási pontok, kávézók kapnak helyet, élettel töltve meg az eddigi elhanyagolt városi teret. Az új téren át jutunk el a főbejárathoz, ahol a látogatók egy többszintes előcsarnokba lépnek, mely oldalról és felülről is természetes fénnyel van megvilágítva. A transzparens homlokzat összemossa a kint és bent határait, finom átmenetet képezve a külső és belső terek között.

 

A ZAM terve a 2000 lakosú Zamárdiba készült. A helyi önkormányzat olyan épületet rendelt meg, mely alkalmas a kis létszámú önkormányzati ülések megtartására, továbbá kisebb koncertek, előadások, kiállítások helyszíne is lehet, és egész évben működik. A Balaton az 50-es évek óta az építészeti innovációk, kísérletek terepe anyaghasználatban és funkcióban egyaránt (kikötőépületek, éttermek stb.). Ezt a hagyományt folytatja a THE ZAM, mely buborék formájú tömegével, fém burkolatával utal a Zamárdiban található jelentős, VI. századi avar kori temetőben feltárt fém használati tárgyakra (edények, lószerszámok, fülbevalók), melyeket az épület kertjében, vitrinekben állítanak ki. Az egyszintes épület tetőteraszáról jól látható a Balaton, a strand és követhetőek a közeli teniszpályák eseményei is.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk