Közélet, hírek

Helyreállították a szegedi vármaradványt

1/3

?>
?>
?>
1/3

Helyreállították a szegedi vármaradványt
Közélet, hírek

Helyreállították a szegedi vármaradványt

2000.12.28. 09:42

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Szeged, Magyarország

Építészek, alkotók:
Vesmás Péter

A Várban régészeti raktár és várostörténeti kiállítás is helyet kap. A teljes felújítás tervét Vesmás Péter készítette.

A szegedi vár tetőrészében, ahonnan egykor ágyúkkal riasztották el a városra támadó ellenséget, ezentúl a tudomány, a múzeumi kutatás és ismeretterjesztés szellemi "fegyvertára" kap helyet.

A rohamosan romló állagú szegedi várépületének felújítására a megyei önkormányzat 1998-ban állami pályázaton 85 millió forintot nyert, amit saját költségvetéséből további 15 millió forinttal egészítették ki.

A munka ez év végére befejeződött, az értékes műemléképület felújított tetőrészét a minap adták át.

Az új térbe egy régészeti raktár került, ami más célra teszi felhasználhatóvá a műemléket kezelő Móra Ferenc Múzeum külső raktárainak egyikét. A várbeli új raktárban hétszáz polcfolyóméternyi területen már restaurált régészeti műtárgyakat, többségében kerámiatárgyakat fognak elhelyezni.

Az egykori római őrállomás helyén, a XII. század második felében épült fel az erdélyi sószállítást és a fontos tiszai átkelőhelyet őrző királyi vár. Falai között csaknem valamennyi magyar uralkodó megfordult, többször ülésezett itt az országgyűlés is. Palotája valószínűleg még az Árpád-korban épült.

A szabálytalan négyszög alakú téglavár az Alföld legnagyobb, ötvenezer négyzetméter alapterületű középkori erődítménye volt. 1542-ben a törökök kezére került, a Habsburgok seregei csak 1686-ban foglalták vissza.

II. József megszüntette a vár erődítmény-jellegét, ezután az már csak várbörtönként szolgált. Itt őrizték Rózsa Sándort, a híres alföldi betyárt is. Mivel a vár kívül esett a megtartó és megőrző érdekeken, a gazdátlansága és funkcióvesztése megpecsételte sorsát.

A szegedi nagy árvíz megroggyantotta falait, amelyet 1881-1883-ban lebontottak, és az értékes építőanyagot a város újjáépítéséhez  használták fel.

A közművelődésnek emelt múzeumpalota, a híresen szép szegedi színház, a Stefánia palotasora, a bíróság épülete a vár pusztulásának köszönhette létét.

A megmaradt s most felújított épület alsó szintjén egy reprezentatív várostörténeti kiállítást tervez a Móra Ferenc Múzeum. A teljes felújítás tervét Vesmás Péter készítette.

Szeged, 2000. december 23. (MTI)

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk