Épülettervek/Középület

Hévíz II. - a Forma Zrt. megvételt nyert pályázata

1/13

Helyszínrajz

?>
Helyszínrajz
?>
Pinceszint
?>
Földszint
?>
1. emelet
?>
2. emelet
?>
Keresztmetszet
?>
Keleti homlokzat
?>
Nyugati homlokzat
?>
Tömegvázlat
?>
Tömegvázlat
?>
Tömegvázlat
?>
Tömegvázlat
?>
1/13

Helyszínrajz

Hévíz II. - a Forma Zrt. megvételt nyert pályázata
Épülettervek/Középület

Hévíz II. - a Forma Zrt. megvételt nyert pályázata

2016.05.23. 12:00

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Deák László, Jankovics Tibor

Földrajzi hely:
Hévíz

Tervpályázat a Hévíz Fedett Fürdő és Terápiás Centrum korszerűsítésére

URL:
Forma Tervező és Fővállalkozó Zrt.

Tervezés éve:
2016

Bruttó szintterület:
11510 m2

Stáblista

építész vezető tervezők: Jankovics Tibor, Deák László 
építész munkatársak: Tavaszi István, Jankovics Gergő

kertészeti terv: Rácz Tamásné, Forma Zrt.
gépészeti terv: Mikola Lajos, Forma Zrt.

A Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakórház három építészeti-városépítészeti tervpályázatot írt ki, amelynek a második ötletpályázata a Fedett Fürdő és Terápiás Centrum korszerűsítésére vonatkozott. E pályázaton került megvételre Jankovics Tibor és Deák László (Forma Zrt.) terve.

A tervpályázat a Fedett Fürdő és Terápiás Centrum korszerűsítésére, a XXI. század követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújtó termál- és wellnesszfürdő, balneoterápiai központ, ehhez kapcsolódó szakorvosi és diagnosztikai rendelők egységenként kezelhető, fejleszthető, ütemezett kialakítására, ezek kapcsolatrendszerének, kiszolgáló tereinek korszerűsítésére helyezte a hangsúlyt az üzemelés, az üzemeltethetőség, a biztonság, az akadálymentesítés, az átlátható közlekedés, megközelítés, és pihenőterek követelményeinek biztosításával.

Az épület

A fürdő már évek óta a permanens átépítés állapotában van és nagy a valószínűsége, hogy a korszerűsítés a továbbiakban is folyamatosan egymásra épülő fázisokban valósul majd meg, de a végleges állapot vonatkozásában néhány alapvető szakmai szempontot a vezető tervezők fontosnak vélnek betartatni.

Ezek közül is az egyik legfontosabb, hogy a több irányból beérkező kórházi és külsős betegforgalom minden esetben át kell, haladjon a regisztrációs ponton (recepció), ahol minden látogató megkapja a megfelelő elektronikus „kulcsot" (órát, kártyát). Az uszoda és wellnessz épületbe olyan látogatók is érkeznek, akik nem vesznek igénybe gyógyászati kezelést, az ő számukra fontos kialakítani egy külön külső bejáratot és külön öltözőt. Regisztráció után kötelezően át kell zsilipelni (öltözni) a központi öltöző blokkban, innen kijutva már az összes kezelő helye tiszta útvonalon elérhető. Azon személyek, akik nem kezelésre, csak vizsgálatra vagy iktatásra érkeznek nem szükséges, hogy áthaladjanak az öltözőn. Számukra a lépcsőházi pihenőben kialakított gardróbból biztosítható a védőpapucs illetve itt nyílik lehetőség a rekeszes csomagelhelyezésre is.

Pinceszint
2/13
Pinceszint

A személyzeti, az áru és a szerviz forgalom egy bejáraton, ellenőrző pont mentén (porta) juthat be az épületbe az alagsorban, a személyzet az alagsorban kialakított különnemű öltözőblokkban öltözhet át. Az egyes kezelő zónában csak személyzeti tartózkodó helyiségek lehetnek, ami alól az iszappakoló képez kivételt, amelynek személyzete a saját zónájában öltözködhet. Szükségesnek találták egy központi személyzeti étterem és tálalókonyha elhelyezését, amely a földszinti iszappakoló helyén került kialakításra, itt tárolhatók hűtőben az otthonról hozott ételek is.

Minden kezelési zónában ki kell alakítani egy személyzeti tartózkodó és szociális blokkot is, ahol az adminisztráláshoz szükséges számítógépes munkahelyek biztosíthatók. A gazdasági és szervizforgalom számára elkülönített útvonalat kell kialakítani. Rámpán lehet lejutni a gazdasági udvarra, ahonnan az alagsori áruportán és folyosón át elérhető az újonnan létesítendő szerviz lift. Ezen az útvonalon az összes gazdasági és szerviz forgalom (étel, textil, iszap, stb.) lebonyolítható.

1. emelet
4/13
1. emelet

Az egyes terápiás zónákat úgy alakították ki, hogy minden zónához önálló személyzeti pihenő, szociális blokk  és az adminisztráció elvégzéséhez szükséges számítógépes munkahely tartozzon. Az egyes kezelő helyiségek illetve kezelő fülkék a szakmai igényeknek megfelelő méretűek, így a masszázs és az egyéni gyógytorna kezelések különálló, jól izolált helyiséget kaptak.

Általában elégtelen a jelenlegi helyzetben biztosított pihenőhelyek száma, ezért arra törekedtek, hogy jelentősen növeljék a pihenésre fordítható területek számát, külön figyelmet fordítva arra, hogy a kezelések jelentős részét követően orvosilag ajánlott a pihenés. Ezt a törekvést, nagymértékben segíti a belső udvar lefedése által nyert terület.

Tömegvázlat
12/13
Tömegvázlat

A központi öltöző beüzemelése és a szétválasztott (piszkos és tiszta) forgalom megvalósítása után a terápiás központban a vendégek közlekedését szigorúan kontrollálni kell, ami a megfelelő pontokon elhelyezett elektronikusan működtetett ajtókkal oldható meg. A vendégek a regisztráció során kapott kártyával vagy órával tudnak a megfelelő helyre eljutni. A központi öltöző beüzemelése után a termálfürdő meglévő öltözőkapacitása csökkenthető vagy megszüntethető és a helyén pihenőteret lehet a későbbiekben biztosítani a fürdőt használók számára. Az uszoda- és wellnessz épület építésénél egy professzionális gyógytorna medence telepítésére tettek javaslatot. Az üvegfalú, mozgatható fenéklemezzel rendelkező medencét külön térbe helyezték, amelyet a meglévő gyógymedence csarnokból lehet megközelíteni.

A kert

A kertészeti tervezés során mindig szem előtt tartott alapmottó: "a kert a gyógyítás része" volt. A külön tereket az eltérő funkciókhoz igyekeztek igazítani, ami a Festetics György tér esetlben a meglévő tér kiterjesztését, a Trianoni emlékmű környezetének rendezését jelentette, míg a Dr. Shulhof Vilmos sétány térbe kapcsolása volt fontos.  A Dr. Shulhof Vilmos sétányon sétateret alakítottak ki, amelynek kapuja a Festetics tér felől nyílik. Átalakították a Festetics tér felé eső árnyékos területet, ami így egy “belső kert" hangulatát kelti, ehhez kapcsolódott a szobrok helyének újragondolása is.

Helyszínrajz
1/13
Helyszínrajz

Fontosnak találták egy Kútház létesítését, ahol a gyógyvíz ivására volna lehetőség. A meglévő sétány egybefüggő „parterre“ felületének modernizálása is szükségessé vált, amelyhez kapcsoldóan a két különálló sétányt összekötné egy keskeny, burkolt felület. A tervező a „parterre“ tó felőli oldalán pergolával árnyékolt bensőségesebb leülő felületeket alakított ki. 

Elengedhetetlen a növényzet kiegészítése, ezzel együtt a park burkolatainak és bútorainak cseréje, valamint a hátsó területek megnyitása, egyszemélyes utak, szobrok elhelyezése is. A fő közlekedési útvonalak egyértelmű kijelölése a burkolat nyomvonalainak rendezésével, növényzettel és tájékoztató táblákkal oldható meg. A terv részét képezi a sétatér kibővítése a fürdő épület előtti szélesebb zónára és sétány kiterjesztése a Fedett fürdő és a Festetics fürdőház összekapcsolására.

Tömegvázlat
11/13
Tömegvázlat

A fürdő főbejárata előtti tér átalakítása is a koncepció része, ahol új burkolatokat, leülőfelületeket és képzőművészeti alkotásokat helyetnének el gyógyító elemek megjelenítésével.

A gyógykert, illatkert felújítása során az illatos és különböző tapintású növények, gyógynövények külön kezelt ágyásokban kapnának helyet, ágyásonkénti leülő felületekkel és tájékoztató táblákkal. A különböző anyagok bemutatására is hangsúlyt fektetett a tervező, amelyet nagyméretű kerti elemekkel ér el: kőgolyó, fagolyó, fémgolyó stb. Kialakítanának egy mezítlábas kertet, a Kneipp kúra alkalmazására, ahol a különböző ösvények más-más talajfedést (háncs, kavics, homok, zúzottkő, görgetegkő, agyag, fű, műfű, stb.) kapnának. Kiépítenének olyan parkrészt is, ahol a hang gyógyító ereje juthatna szerephez, mint csengőpark vagy zenepavilon.

A rekreációs véderdő orvosi szakvélemény alapján kialakított különböző nehézségű és jelzésű gyógyító gyalogutak kijelölését, kitáblázással, útvonalhosszal való jelölését, esővédő erdei pihenőhelyek kialakítását jelenti. Itt az úthálózat burkolatának természetközeli kialakítása, a világítás, a padok elhelyezése és a Kórház hátsó kijárataival való aktív kapcsolat kialakítása jelent majd újítást.


A Bíráló Bizottság értékelése

A meglévő fürdőépületet a szabályozási terv által megadott kereteken belül déli oldalon egy egyszerű tömeggel bővül.

Homlokzatában tömegében alkalmazottak visszafogottak. Uszoda megközelíthetősége tovább rontja a közlekedési helyzetet. A déli bejárat nem akadálymentesített. Gyógyászati szempontból jól átgondolt. Közönség mozgatás (száraz-nedves) nem megoldott. Indokolatlan a személyzeti étkező elhelyezése. A beavatkozások mértéke miatt vélhetően költséghatékonyan megvalósítható.

Részletek a szakértői véleményekből

A pályázat kiemelkedően jól oldja meg üzemeltetési és fenntartási szempontból a feladatot, szem előtt tartja a kiíró pályázati kötöttségeit.

A pályázó a terápiás épületrészt vertikálisan bővítette, az A és C szárnyon emeletráépítéssel ezekre biztosítva a kiíró napelemek elhelyezésére irányuló szándékát, ez jó. A betegellátás technológiai hátterének korszerűsítésére megfelelő választ ad az iszappakolás hőkezelés esetén jó, a hidroterápiás kezelők a szerviz alagút, vagy pincével ellátott terek fölé kerültek. A Tiop pályázattal érintett részeket megtartotta. A belső parkoló szintet, amelyen a napi ellátmány érkezik levitte a pinceszintre ezáltal a vendég útvonal keresztezése nélkül minden szintre eljuttathatók a gyógyászathoz szükséges segédanyagok, illetve raktározási hely közelébe érkeznek, nagyon jó. Az épület különböző pólusain 4db személy szállításra alkalmas liftet és egy db teher liftet tervezett, ami biztosítja a jó ellátást és kiszolgálást.

A gyógyterápiás kezelésmódok infrastruktúráját újragondolta, a hévíz specifikus kezelések elhelyezését a meglévő épületen belül és a javasolt bővítésekben jól megoldotta, javaslatot tett illeszkedő új terápiás lehetőségekre.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk