Közélet, hírek

Idén újra Tetőakadémia - középpontban a fenntartható fejlődés

1/4

Hetesi Zsolt

?>
Hetesi Zsolt
?>
Sigray Judit
?>
Tetőakadémia 2012
?>
1/4

Hetesi Zsolt

Idén újra Tetőakadémia - középpontban a fenntartható fejlődés
Közélet, hírek

Idén újra Tetőakadémia - középpontban a fenntartható fejlődés

2012.02.17. 11:32

Cikkinfó

Szerzők:
Hetesi Zsolt dr.

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Sigray Judit

Vélemények:
6

Dosszié:

2012 márciusában újra indul a nagy sikerű Tetőakadémia - Építészkonferencia programsorozata, amelynek témája idén a fenntartható fejlődés és az energiatudatos gondolkodásmód köré szerveződik. A rendezvény meghívott előadói idén dr. Hetesi Zsolt fizikus, a Fenntartható Fejlődés Erőforrások Kutatócsoport vezetője és Sigray Judit passzívház-tervező építész lesznek.

2012 márciusában újra indul a nagy sikerű Tetőakadémia - Építészkonferencia programsorozata, amelynek témája idén az erőforrás-válság, a fenntartható fejlődés és az energiatudatos gondolkodásmód köré szerveződik. Az idei rendezvény meghívott előadói dr. Hetesi Zsolt fizikus, a Fenntartható Fejlődés Erőforrások Kutatócsoport vezető kutatója és Sigray Judit passzívház-tervező építész lesznek.

dr. Hetesi Zsolt

Fizikus, a Fenntartható Fejlődés Erőforrások Kutatócsoport vezető kutatója. Az FFEK

Hetesi Zsolt
1/4
Hetesi Zsolt

2007 őszén alakult és a túlfogyasztás, a túlnépesedés okozta erőforrás-kimerülésből adódó válsággal foglalkozik. Évek óta nyomon követi a nemzetközi energiahelyzetet és tesz ezekből Magyarországra vonatkozó megállapításokat. Fő feladata a tájékoztatás és a figyelemfelkeltés, illetve az olajcsúcs tanulmányozása mellett a tájhasználatot, a talajok állapotát és a biológiai alapú földkezelés lehetőségét, a vízgazdálkodást, Magyarország vízháztartását, a vidék fejlesztésének reális lehetőségeit, valamint a megvalósítandó feladatok pénzügyi finanszírozhatóságát, az alternatív forrásteremtést vizsgálja.

A Kutatócsoport elhivatott Magyarország újra felemelésében. Tagjai úgy látják, hogy az egymást követő válságokkal teli helyzetben Hazánk csak egy, a helyi erőforrásokra építő és azt jobban kiaknázó (energia)politika mentén lehet újra sikeres. Ezért célja egy egészséges élelmet és magasabb életminőséget adó, munkahelyeket teremtő, a jelenlegi rendszereknél zártabb anyagforgalmú, ciklusokra épülő, a környezeti terhelést csökkentő, fenntartható ipar és mezőgazdaság létrehozása. Magyarország e mentén visszaadhatja polgárainak az önbecsülést, az öngondoskodás lehetőségét és megadhatja nekik a biztonságot, illetve az élethez szükséges alapvető szükségletek kielégítését. Ehhez hazánkban minden rendelkezésre áll, csak meg kell látni és újra a középpontba kell helyezni az elfeledett, perifériára állított, de az évszázadok alatt kialakult, működőképes szokásokat, megoldásokat.

A Kutatócsoport nem állítja, hogy kizárólagosan tudja a megoldást, vagy egyedül képes összehangolni a tevékenységeket, átalakítani a rendszereket, de a felmerülő kérdéseket egységesen képes megválaszolni. Tanulmányozza a komplex rendszer viselkedését és a történelem során adódott, legtöbbször ki nem használt lehetőségeket, ezáltal működőképes megoldást javasol. Látásmódjában ezeket az értékeket követi, a tájékoztatás és figyelemfelkeltés mellett hiteles adatokkal látja el a nemzetért felelős döntéshozókat.

Az FFEK szoros kapcsolatot ápol több, a tudományos szférában dolgozó személlyel, továbbá az oktatási intézmények közül a debreceni, a gödöllői, a keszthelyi, a pécsi és a győri egyetemekkel, illetve a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemmel, kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetemmel, és a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel (EMTE). Erős a kapcsolatuk a fenntarthatóság témájában legismertebb egyesületek, szervezetek legtöbbjével, több kistérségi társulás, települési önkormányzat vezetőségével, valamint a legtöbb ökologikus felfogású, élő faluközösséggel, illetve a legtöbb magyarországi történelmi egyházzal, akikről azt gondolják, hogy a közeljövő közösségformálásában vezető szerepük lehet.

A Kutatócsoport nevéhez megalakulása óta számos cikk, könyv, szakmai publikáció és ismeretterjesztő előadás fűződik, elsősorban az energetika, a környezetvédelem, a lokalitás, a regionális rendszerek, a lokális energia-, és környezeti programok, a felelős vállalati modellek, a vízgazdálkodás, valamint a fenntartható mezőgazdaság témájában.

Sigray Judit

Sigray Judit
2/4
Sigray Judit


Okleveles építészmérnök, passzívház tervező. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, a passzívház témával évek óta foglalkozik. Többek között a németországi, darmstadti Passzívház Intézet továbbképzésein sajátította el a passzívház tervezés elveit. A Budapesti Műszaki Egyetemen épületenergetikai szakképzéseken is részt vett.

Saját irodája, a Sigray + Partner Építésziroda évek óta passzívházak és alacsony energiájú lakóépületek tervezésével foglalkozik. Első építészként kapta meg Magyarországon a minősített passzívház tervezői címet a darmstadti Passzívház Intézettől. Az ő tervei alapján épült meg eddig 3 minősített passzívház Magyarországon. Több passzívháza építés, illetve tervezés alatt áll.

A német Passzívház Szövetség tagjaként folyamatosan nyomon követi az energiatudatos építészet terén fellépő új irányelveket, szakmai publikációkat. Házai, publikációi megjelentek újságokban, a passzívház témával kapcsolatos kiadványokban. Szakmai célkitűzése, hogy Magyarországon is elterjedjen az a tervezési, illetve építtetői szemlélet, amely a minőségi építészeti tervezés mellett az energetikai szempontokat is figyelembe veszi.

A Tetőakadémia programsorozat az ország egyik legismertebb konferenciájává nőtte ki magát az építészek körében. Évről évre egyre többen kíváncsiak az előadásokra és a bemutatott termékekre, újdonságokra. Az egymást követő évek tematikusan épülnek fel, minden év egy-egy terület kérdéseit vizsgálja a gyártók szemszögéből. Az idei év előadásai a környezettudatos építészeti megoldásokra, az ezt elérhetővé tévő tervezés és előrelátás fontosságára helyezik a hangsúlyt. 

 

Tetőakadémia 2012
3/4
Tetőakadémia 2012


 

További információk: Tetőakadémia.hu

Vélemények (6)
epiteszikon
2012.02.17.
18:49

Dr.Hetesi Zsolt honlapját megnéztem. Javaslom megnézni mindenkinek. A COOL építészet mögött egy zord világ lakozik. Teli nem túl biztató emberi szándékokkal. Ez is jó http://www.youtube.com/watch?v=r18QlCPfGrg

EMA
2012.02.18.
07:17

@epiteszikon: Ez egy katasztrófa-demagóg. Rámes! Eva M. Amichay városgazdász, újságíró http://podo-pro.hu/

artha
2012.02.18.
18:46

@EMA: https://vimeo.com/21230111

epiteszikon
2012.02.18.
21:46

@artha: Nem demagóg Kedves E. Tényleg Nagy bajok vannak. Ez is jó. http://www.youtube.com/watch?v=wqDYRtNxd_M

EMA
2012.02.19.
06:43

@epiteszikon: Abban egyetértünk, hogy sokféle baj van, ami megoldást kíván, de a következtetései és a kiút, amit sugall nem veszi figyelembe az ember alkotó képességét - mint sok építész a Hol vagyunk? Merre tartunk? sorozatban, itt a fórumon, csak a meglévő lehetőségekre alapoznak és a múlt példáiban keresik a megoldást. A globális világ nem így működik. Éppen az olaj a legjobb példa arra, hogy az olaj előtt is volt élet, és utána is lesz - sokan dolgoznak ezen. Néhány napja éppen egy olyan fejlesztésről olvastam, ami a meglévő építészeti elemekbe (ablakok, üveg függönyfalak)építenek bele napelemeket, amelyek egyszerre gondoskodnak az árnyékolásról és az energiatermelésről, miközben a kilátást nem akadályozzák... és ez csak egyetlen példa a sokezer közül, amelyek részmegoldásokat jelentenek - mert ebben is különbözik a jelen a múlttól - sokféle megoldás születik. De aki olyan hülyeségeket mond, hogy ne adjuk bölcsödébe a gyereket, mert az ősközösségben az anyán lógott a gyerek 5 évig, az a szememben komolytalan, konzervativ demagóg. Jól illik ahhoz a politikai vonulathoz, amely ma Magyarországon a hatalmon van. Eva M. Amichay városgazdász, újságíró http://podo-pro.hu/

Pákozdi Imre
2012.02.19.
07:29

@EMA: Maga mindenben az aktuálpolitikai káromlás lehetőségét látja. A bölcsőde igenis kártékony, rossz pótmegoldás: aki már vitt oda gyereket - nem is egyet - élete végéig motoszkáló lelkiismeretfurdalásra tett szert. A gyereket nem szabadna három éves kora előtt tartósan elszakítani az anyjától. Ez annyira és úgy igaz - tehát általánosságban -, mint amennyire igaz az, hogy négy-öt éves korában viszont már ajánlatos közösségbe helyezni. Al Gore filmjének a becsatolását pedig köszönöm, és a megtekintését ajánlom mindenkinek: tények, tények, tények....

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk