Közélet, hírek

Ipari épületek revitalizációja

1/3

?>
?>
?>
1/3

Ipari épületek revitalizációja
Közélet, hírek

Ipari épületek revitalizációja

2006.08.01. 10:52

Az ipari építészet emlékei általában nagyok, sokszor már kritikus állapotúak – és nehezen felismerhetők. Gond, hogy kevesen figyelnek e tárgyra, kevesen foglalkoznak iparunk múltjával. Augusztusban erre a területre kívánjuk felhívni mi is a figyelmet.

Az elmúlt másfél évtized – különféleképpen megítélhető – privatizációs hulláma sok régi ipari létesítményt ítélt pusztulásra. Ezeket vizsgálni, dokumentálni, némelykor védeni is kellene. De erre ma kevés a lehetőség. Az ipari építészeti hagyaték általában korunk mostohán kezelt emlékanyaga. Az ipari építészet nem is fér a műemlékvédelem megszokott kategóriáiba. Lakó, vagy középület az építészettörténet járatos szempontjai alapján értékelhető; építészeti megoldásaival reprezentálja építtetői egykori társadalmi állását. Ipari épület tipikusan a technika kiegészítője, amellyel szemben a követelmények ritkán terjedtek túl a használhatósági minimumon. Mégis, az ipari építészet legalább olyan fontos és jellemző emlékanyagot produkált, mint a „nagy" építészet – és műszaki megoldásai nem kevésbé értékesek és korjellemzők; tehát méltók figyelemre, védelemre és megőrzésre.Az ipari építészet problémája egyfelől provizórium-jellege és technológia függősége, másfelől sokfélesége. Ipari épület lehet:

– régi ipartörténeti emlék, akárhol; ódon kohó, üvegcsűr…
– városi helyű és építészeti jellegű közüzem; remíz, műhelyház…
– városi külterületi üzem, városias küllemmel, gyár jellegű belsővel; nyomda, textilgyár…
– zöldmezős ipartelep, tipikusan nagy kiterjedésű csarnokkal; nehézipar, szilikátipar létesítményei…
– ipartelepek lakó és középület-szerű kiegészítői; telepek, irodák…
– kiegészítő épített elemekkel rendelkező, tipikusan zöldmezős technológiai létesítmény; vegyipar, energiaipar együttesei…
– műtárgy-szerű zöldmezős létesítmény; közlekedés és hírközlés létesítményei, adótorony, híd…
– mezőgazdaság ipari létesítményei, rendszerint központokba szervezve; magtárak, feldolgozó-üzemek…
– felszín és felszín alatti bányaüzem.

Mindez azt jelenti, hogy ipari épületként figyelmet érdemel és megtartandó lehet lakóépület-szerű, középület-szerű, csarnokszerű épület, de védelem oka lehet a technológia – amely mellett az építészeti rész kevésbé fontos –, vagy például valamely építmény szerkezete önmagában, sőt akár csak statikai modellje is. Megőrzendő lehet önmagában egy részlet is – sédes tető, faszerkezetű híddaru – nem feltétlenül megtartandó környezetben. Védendők a régi gépek, a vízügy szivattyútelepei, vagy akár egy magányos Corliss-féle csapos gőzgép – lehetőleg környezetükkel együtt.
A gond az, hogy az ipari építészet emlékei általában nagyok, sokszor már kritikus állapotúak – és nehezen felismerhetők. Gond, hogy kevesen figyelnek e tárgyra, kevesen foglalkoznak iparunk múltjával. Gond az is, hogy azok, akiket érdekel az ipari építészet múltja, nem kapják meg azt a figyelmet és támogatást, amit megérdemelnének. A hivatalos műemlékvédelem sem érdeklődik az ipari építészet emlékanyaga iránt; a „van elég bajunk" szemlélet találkozott e tárgykörben némi féltékenységgel.

Pedig össze kellene fognunk! Meg kellene határozni az ipari építészet, a védelem, a revitalizáció szempontjait. Emlékeket, tervezőket, terveket kellene keresnünk! És persze támogatókat és intézményi hátteret…

Déry Attila

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk