Épülettervek/Középület

Irodaház terve a Millenáris Parkban

1/8

 "Az irodaház melletti, a meglévő tűzfalat takaró új falon a Fabulon Ági mozaikot helyeztük el."
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
 "Az irodaház melletti, a meglévő tűzfalat takaró új falon a Fabulon Ági mozaikot helyeztük el."
1/8

Irodaház terve a Millenáris Parkban
Épülettervek/Középület

Irodaház terve a Millenáris Parkban

2007.06.15. 11:09

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Hartvig Lajos DLA

Vélemények:
5

vezető tervező: Hartvig Lajos

Pályázati terv irodaépületre

 

Tervezési alapelvek
PROGRESSZIÓ - radikálisan korszerű, ám racionális architektúra, ami a mostani heterogén építészeti környezetből a XXI. századi jövőbe mutat.

JELLEGZETESSÉG - az épületek, betartva a városépítészeti előírásokat, markáns építészeti jegyekkel különböztetik meg magukat nem csak a Millenáris Parkban elhelyezkedő többi épülettől, hanem a világ összes többi irodaházától.

VILÁGOSSÁG - nagy, transzparens üvegfelületek alkalmazásával világosságot teremtünk az épületben valós és átvitt értelemben egyaránt.

INDIVIDUALITÁS - Az épületek betartják a városi illeszkedési szabályokat, mindamellett önállóan körbejárható épületszobrok.

 

2/8

3/8

4/8


 

Beépítés
A tömegalakítás léptékét, főbb igazodási síkjait a szabályozási terv, valamint a szomszédos tömbök beépítése determinálja. A gazdaságosságra való törekvés a beépítési mutatók minél teljesebb kihasználása irányába mutat, amit telek morfológiájának, a tömegalakítás igényeinek, valamint a biztosítandó parkolószám a figyelembe vételével is sikerült maximalizálni.


Az épületeknek valamennyi, utca felőli és telekoldali beépítési vonala adott, amiket értelemszerűen betartottunk. Az épületek iroda funkciója egy-egy tiszta szerkesztésű téglalapban kapott helyet, amikhez a közlekedőket és a vizesblokkot magában foglaló tömbök csatlakoznak. Az irodák kialakítása maximálisan flexibilis: cellás, kombi- és nagyterű irodák egyaránt létesíthetők.

Az irodaépületben 1951 m2, a spekulatív céllal épülő épületben 1330 m2 irodát terveztünk. A parkoló igény 94, melyet térszint alatt biztosítottunk egy, a két épületet összekötő mélygarázsban, a Fény utcáról nyíló bejárattal.

Törekedtünk minél nagyobb zöldfelület kialakítására. A kert terve a Millenáris Park meglévő koncepciójának szerves folytatása a játszótér elhelyezésével.

 

5/8

6/8


Alaprajzi kialakítás
Az épületek működése és gazdaságossága szempontjából is döntő fontosságú a racionális közlekedő rendszer kialakítása, a lépcsőház és felvonó megfelelő elhelyezése az épületben, valamint a szerkezeti rendszer és méreteinek meghatározása.
Földszint:
A földszintet 1,20 m-rel mind a két épület esetében lesüllyesztettük a környező terepszinthez képest, ezáltal a rávezetéshez saját „átmeneti zónát" biztosítottunk. Itt kapnak helyet a recepciók, illetve a másik épület esetében a Copy General, a spekulatív (a továbbiakban Sp) irodaházban a kávézó.
Általános emeleti szintek:
A függőleges közlekedő magok szervezik a közlekedést. Magonként 1-1 liftet, kétkarú lépcsőt, kétnemű wc-t, tartózkodót és teakonyhát helyeztünk el. Az irodaterületek maximálisan variábilisak.
Tetőszint:
A legfelső szinti tárgyaló felülvilágítója egyedi, amorf acél-üvegszerkezet. Olyan teret képez,, ami emlékezetes marad annak számára, aki egyszer is megfordult ott.
Homlokzatok, anyaghasználat

7/8

 

A homlokzatok kialakításánál legfontosabb szempont az volt, hogy az épület ne olvadjon bele a mai irodapiacon jelen lévő számtalan formavilágba, hanem egyedi, azoktól megkülönböztethető, emblematikus jegyekkel rendelkezzen. Az alkalmazott íves homlokzatfelület, a hozzá tartozó, változó hosszúságú, ellipszis árnyékoló tartószerkezettel, ezt az egyediséget biztosítja. Az árnyékolók acélszál szövetből készülnek.


 "Az irodaház melletti, a meglévő tűzfalat takaró új falon a Fabulon Ági mozaikot helyeztük el."
8/8
"Az irodaház melletti, a meglévő tűzfalat takaró új falon a Fabulon Ági mozaikot helyeztük el."

Az irodaház melletti, a meglévő tűzfalat takaró új falon a Fabulon Ági mozaikot helyeztük el, melyet a 70-es, 80-as évek meghatározó építész- képzőművésze, Erdély Miklós készített a Kálvin téri tűzfal díszítésére. Az évek során a városkép szerves részévé vált. A tűzfalat takaró irodaház építése előtt műemlékké nyilvánították, leszedték és archiválták.

 

A pályázati terv a zsűri döntése alapján nem kerül megvalósításra.


vezető tervező: Hartvig Lajos
projektvezető: Kiss Noémi

építész munkatársak: Dávid Anita, Fullár András, Nagypál Viktor, Szeder-Krausz Ágnes

Vélemények (5)
kemtam
2008.08.20.
08:06

Mit lehet tudni erről a valamikori tűzfaldíszítési ötletről? Felkerül valahová a beígért Fabulon Ági mozaik? Vagy ez is csak kacsa volt? Mint a Sajtópalotás Szűr-Szabó falrajz megmentése - vagy a legutóbbi Tavaszmezős Lotz freskóé?

Architectum
2007.06.20.
11:04

Háát,... Tényleg nem hiányzik oda, de pont egy ilyen izé.. Felszínes sztereotip és méltatlan a park nívójához. Talán még öncélú is, bár biztosan megrendelőbarát. Kicsit el kellene gondolkozni, hogy társadalmi aspektusból mi is egy neves vagy inkább ismert építész feladata, kötelessége ? Ki felé is?

_timur
2007.06.19.
13:50

nem hiányzott ez... nem ad többletet sem.

MZperX
2007.06.16.
11:01

Ejha: "radikálisan korszerű, ám racionális architektúra". Ez valójában semmit sem jelent (s bizonyára még az építészek is pontosan tudják, hogy ez egy töltelékduma). Főleg annak fényében nem jelent semmit, ha ránézünk a látványtervekre. Én ilyen feltűnési viszketegségben szenvedő, a külföldi építészeti látványosságait bután egybekavirtyoló szörnyszülöttet még életemben nem láttam. Hol van a hiteles, jól megalapozott építészeti elvrendszer? Van néhány csetlő-botló gondolat az egyediségről meg az emblematikus jegyekről, de ezek is csak tupírozónak vannak ott. Persze álnaív vagyok, pontosan tudom, hogy mostanában mindenki ezzel jön, mert ezzel lehet eladni a tervet.

kemtam
2007.06.15.
21:18

Szép csendben azért csak kezd beépülni a Millenáris... Mondjuk jó szöveg, hogy a szomszédos épületek beépítése, valamint a megmaradt tűzfalak vonalvezetése determinálja a ZP Játszótér beépítését, de ha ez az irodaház felépül, akkor aztán nem lesz megállás - mert innentől fogva már valóban "hiányozni fog" az immáron kijelölt térfal többi épülete is. Viszont ha jól érzem, mégsem sikerült Horváth Csabának kivásároltania az Állammal a Zöld Péter telkét az Apisolato Kft-től - s így mégiscsak többszáz fűszál fog változni a Millenáris zöld gyepén, nemhogy egy... Csak akkor nem tudni, mit is kellett megmentenie Láng Zsoltnak május végén. Csupán a játszószereket?

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk