Épülettervek/Hallgatói terv

Játékos, mai és tradicionális - vadvízi evezőbázis

1/19

Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia

?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
?>
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
1/19

Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia

Játékos, mai és tradicionális - vadvízi evezőbázis
Épülettervek/Hallgatói terv

Játékos, mai és tradicionális - vadvízi evezőbázis

2019.10.22. 07:57

Projektinfó

Földrajzi hely:
Szlovénia, Bovec

Építészek, alkotók:
Fürstand Júlia

Vadvízi evezőbázis / Diplomamunka

Tervezés éve:
2019

Stáblista

építész: Fürstand Júlia

konzulens: Vörös Tamás DLA

intézmény: BME Urbanisztika Tanszék

Egyszerű szerkezet, falusias lépték és fa minden mennyiségben. Fürstand Júlia diplomamunkája egy vadvízi evezőbázis koncepciója Szlovéniában, melynek építészeti kialakításánál a hagyományos és a magashegyi építészet kortárs formáit alkalmazta. 

A tervezési helyszín Szlovénia északnyugati részén, Bovec községben, a Čezsoča faluban található. Napjainkban a környék természeti adottságainak köszönhetően Szlovénia egyik legjelentősebb és legnépszerűbb turisztikai célpontja. A sokak által ismert és látogatott területet eddig is evezős vízreszálló helyként használták, de mára szükségessé vált a hiányzó infrastrukturális adottságok megteremtése.

A helyszínről a Júliai-Alpok havas hegycsúcsai és a Soča-völgy lélegzetelállító látványa tárul elénk. A jól exponált telek központi elhelyezkedésű, könnyen megközelíthető, a főút és a Soča híd mellett áll. A terület a folyó és a főúttal határolt, sík terepen található. A helyszínen áll egy védettséget élvező 19. századi mészégető kemence, a tervezésnél ennek elhelyezkedését is figyelembe kellett venni. Emellett a vízpart megközelítése, a rézsű kialakítása kapott fontos szerepet. A tervezés során lényeges szempont volt, hogy az épületek között egységes és vonzó szabadtér jöjjön létre és a tömegek ne vágják el a településtől a folyót.


Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
1/19
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia




A hosszirányban elhelyezkedő, párhuzamos, eltolt tömegek a folyópartra merőlegesen állnak. A telek feltárása a főút felől két szélesebb kocsiúttal történik: az egyik a hátsó parkolókhoz vezet, a másik a főutat köti össze a folyóparttal, végén a meder megközelítését és hajószállítást szolgáló lépcsővel és rámpával. A hajótároló épülete szintén erre az útra nyílik, körülötte nagyobb, a hajók karbantartására és kerékpártárolásra alkalmas burkolt felülettel.

Az épületegyüttes egész évben használható: míg nyáron a sportolók öltözködése, a túrák értékesítése az elsődleges funkció, addig télen egy wellness részleg várja a síelés után lazítani vágyókat.

Az étteremépület földszintjén a vendégfogadás egylégterű, napfényes fogyasztóteréhez kapcsolódik a látványkonyha, hosszú bárpulttal. Ez a helyiség az árnyékos terasszal teljes hosszhomlokzatán egybenyitható. A tetőtéri galéria alkalmas zártkörű rendezvények megtartására is. A földszinten és az emeleten is mosdóblokk szolgálja a vendégek kényelmét. A konyhai kiszolgáló helyiségek és a szociális funkciók szintén a földszinten, a hátsó telekrész felé nyílva kapnak helyet.


Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
18/19
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia




A rafting bázis és spa épület recepcióján történik a túrákra és a wellnessbe érkező vendégek fogadása, a neoprén ruhák kiosztása. Így ehhez a térhez kapcsolódik egy kültérből is megközelíthető raktárhelyiség a sportfelszerelés tárolására. A tetőtérben találhatók a sportolók és a wellness vendégei számára kialakított öltözők (női, férfi, családi), valamint a wellnesst kiszolgáló mosókonyha és raktár.

Az akadálymentes öltöző a földszinti fogadótérből nyílik, ahonnan a spa részleg közvetlen is megközelíthető. A spa pihenőtere és szaunái a panorámára tájoltak, így lazítás közben a nagy üvegfelületeken át gyönyörködhetünk a hegyvonulatok és a smaragdzöld folyó látványában. A hajók tárolására épülő fűtetlen raktár rakodási feltételeit billenős garázskapui biztosítják. A kajakok és kenuk a konzolos fali tartókon kapnak helyet, míg a raftokat egymáson tárolják.


Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
16/19
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia


Az építészeti kialakítás, megjelenés tervezésénél a helyi, hagyományos és a magashegyi építészet kortárs formáit alkalmaztam. Jellemző az elnyújtott téglalap alaprajzi elrendezés, a földszintes, meredek hajlású (45 fokos) nyeregtetős tömegforma. A tetőtér félig galériázott, mely a tetőgerinc mentén beépített tetősík ablakokból hangulatos megvilágítást kap. Ez a kívülről markáns megjelenésű sáv a melegvíz előállításra szolgáló napkollektorok paneljeinek is helyet biztosít.

Törekedtem arra, hogy ez a tér minél inkább összekapcsolódhasson a földszinti, fő funkciójú helyiségekkel. Ez, az étterem fogyasztóterei esetében egylégterű kialakítást tesz lehetővé, míg a másik épületben a galéria teljes belmagasságú üvegezett mellvédet kap, a tér vizuális egységesítése érdekében. A földszinti közösségi terek (fogyasztótér, recepció, wellness) a két épület közti teraszra szervezettek, elősegítve az élettel teli hangulat kialakulását. A terek teljes felületű homlokzati üvegezésűek, a szükséges részeken függőleges fa pálcás árnyékoló burkolattal, a környezettől való megkívánt mértékű elhatárolódás végett. A tájra való kitekintést a rövidebb homlokzati teljes szintmagasságú ablakok biztosítják.


Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia
15/19
Vadvízi evezős bázis - építész: Fürstand Júlia


Anyaghasználatban elsődleges a fa, mint helyi építőanyag megjelenése tartószerkezetként és burkolatként. A tető a helyi szabályzáshoz alkalmazkodva palafedésű, mely csapott négyzet alakú, kiselemes táblákból áll. Játékos, mai megjelenést kölcsönöz az épületeknek a bütüre függőleges síkban leforduló tetőfedés, utalva a faluban gyakori kontyolt tetőformára.

Az épületegyüttes viszonylag kis beépített alapterületen (541 m2) fekszik, méretrendje a falusias léptékhez igazodik. Így a szerkezet egyszerű, hétköznapi építőanyagok felhasználásával készül: falazott falas és hierarchikus fa pilléres-gerendás tartószerkezeti rendszer, monolit vasbeton födém és térdfalak. A tető ácsszerkezetű, fogópáros kialakítású, széles csüngő ereszkinyúlással. A fűtött főépületek kőzetgyapot hőszigetelést és átszellőztetett kettős lécváz hátszerkezetű függőleges faburkolatot kapnak.

Fürstand Júlia

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk