Helyek/Köztér

Jókai tér, Pécs - Ezredéves Emlékmű és térrekonstrukció

1/4

?>
?>
?>
?>
1/4

Jókai tér, Pécs - Ezredéves Emlékmű és térrekonstrukció
Helyek/Köztér

Jókai tér, Pécs - Ezredéves Emlékmű és térrekonstrukció

2001.12.04. 14:27

Projektinfó

Földrajzi hely:
Pécs, Magyarország

Építészek, alkotók:
Dévényi Sándor, Pál Zoltán, Bencsik István

A pécsi Jókai téren a közelmúltban avatták fel az Ezredéves Emlékművet, melynek építése egybeesett a tér díszburkolatának kialakításával.

A pécsi Jókai téren a közelmúltban avatták fel az Ezredéves Emlékművet, melynek építése egybeesett a tér díszburkolatának kialakításával. A tér domborzata lényegében nem változott, viszont az átépítés után a gépjárművek átmenő forgalma megszűnt. A korlátozott forgalom mellett a gyalogosok vehetik birtokukba a teret, ami azt jelenti, hogy a mostantól a Széchenyi tértől nyugatra is jelentős területet adtak vissza a Belvárosban a gyalog közlekedők számára.

A térrendezés során a térburkolatot sárgás-krémszínű hasított mészkőből alakították ki. A rasztert 3 sor hasított-pattintott kiskocka burkolat adja, míg a kitöltés natúr hasított mészkőlap téglalapra fűrészelve. A térburkolathoz a következő elemek kapcsolódnak:

Millenniumi Emlékkút-szobor a burkolathoz simuló kőből készült, a szobrot rétegekre "foszló", mély plasztikájú kőburkolat veszi körül. Ennek anyaga "Kanfanar" mészkő, a szoborral azonos, és rárótt írás van rajta. A két szoborelemet alulról megvilágítja a burkolatba rejtett fényvető, ami lebegtető hatást kelt. A két darabból összeillesztett szobor hasadékából eredő "forrásvíz" átömlik a tömbkő szegélykővel keretezett forrásmedencéből a "Patak"-ba. Ez egy 30 cm széles, 9 cm mély átléphető vízfolyás, ami a raszterrel szöget zár be. A medrét éjszaka kivilágítják, s vize beleömlik a "Medencé"-be. A medence a raszterhez igazodik, s összhangban a többi elemmel ezt is díszvilágítás emeli ki esténként 3 süllyesztett fényvető segítségével. 

A kompozíció része a téren álló fa, az ún. "Nagy fa", amely egy koros nagylevelű hárs. Ezt is megvilágították, mégpedig a négy szomszédos raszter-csomópontba helyezett lámpákkal. További elemek a Terasz, az "Írott kő" (szabálytalan tetraéder mészkő, csiszolt felületén vésett írással, ami a tér-emlékmű története), továbbá fasorok, pad-szobrok, kerékvetők és virágtartók. Az "Emlékoszlop" Bencsik István szobrászművész alkotása, s villamossín-darabdíszíti még a teret, ez utóbbi kb. 10 méter hosszúságban.

 


Alkotók:
Pál Zoltán szobrászművész
Dévényi Sándor építész
Bencsik István szobrászművész

Komor István közgazdász
Aknai Tamás művészettörténész
Miklya Gábor szobrász
Böszörményi István szobrász
Gitta János Zoltán szobrász
Baranyai Bálint építész
Halas Iván építész

Kivitelező:
STRABAG Rt.
Pécsi Mélyépítő Kft
.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk