Épületek/Irodaépület

Kálvin Center - közel a MÉSZ-hez

1/6

A Múzeum utcai homlokzat

A Múzeum utcai homlokzat
Helyszínrajz
Az alapkőletétel
?>
A Múzeum utcai homlokzat
?>
Helyszínrajz
?>
Az alapkőletétel
?>
?>
?>
1/6

A Múzeum utcai homlokzat

Kálvin Center - közel a MÉSZ-hez
Épületek/Irodaépület

Kálvin Center - közel a MÉSZ-hez

2001.06.07. 08:14

Tovább épül az új irodaház együttes. A nagyobb tömb építése a Múzeum utcában – ahol a régi homlokzat visszaépítésével valósul meg a terv – az alapkőletételig jutott.

Tovább épül az új irodaház együttes

 
 
Talán sikerül - a Budapesti Építész Kamara kezdeményezésére - az ősszel kezdődő új idényben az Építészek Házának fölélesztése. Ehhez javasolnék egy programpontot, egy vitatémát, ami szinte minden odaérkezőnek szembeötlő: az új Kálvin téri beépítésről kéne beszélgetni. Persze jó lett volna már korábban is, még a tervezés korai szakaszában, hogy minden érdeklődő megismerhesse a terveket. Láthassuk előre, hogy mi is készül itt, legyen érzékelhető, hogy a Virág Csaba - Z.H.J. építésziroda (a Z.H.J. betűszó megfejtése, akinek nem ismerős: Z. Halmágyi Judit), tehát az évek óta együtt dolgozó, számos pályázaton sikerrel szereplő építészpáros mivel rukkol elő a Belvárosban?
 
 
 
 
A házról még érdemes, sőt kell is beszélni, viszont időközben Virág Csaba és Halmágyi Judit útjai szétváltak, s ez a hír mindenképpen "helyzet" a szakmán belül, ami szintén téma lehet.
 
 

 
 
De most az új belvárosi irodaház-együttes van terítéken, melynek még csak a kisebb része van kész. A nagyobb tömb építése a Múzeum utcában - ahol a régi homlokzat visszaépítésével valósul meg a terv - az alapkőletételig jutott (2001. május 31.). Amiről azért is érdemes röviden megemlékezni, mert - talán éppen a nem megfelelő tájékoztatás miatt - a ház már eddig is sok vitát váltott ki, de valahogy nem jól artikulálva, egymás melletti elbeszélésekkel, rossz hangulatot szülő "folyosói" indulatokkal.
 
 
 
Le kell szögeznem, hogy nekem már a kisöccs is tetszik, a maga nemében nemes, nem könnyen emészthető persze, de ez minden újdonsággal így van! Sokan viszont ezt nem veszik figyelembe, nem "kóstolják", nem keresik meg rajta azt, ami lényeges, ami sajátos, ami értékes - s ilyen módon jutnának el esetleg ahhoz is, ami bírálható. Rengetegen inkább eleve elutasítják, az éppen tömeg-vonzó konzervativizmusra hagyatkozva meg sem próbálják (meg)látni.
 
 
 
 
Pedig ha csak a helyszínre kicsit jobban figyelünk, már akkor el kell fogadnunk az építészek megfontolását, hogy itt olyan formálásra volt szükség, ami frissít e helyen! Pest egyik valaha patinás tere, a Kálvin tér ma nem sokkal több mint közlekedési csomópont. Villamos, busz, troli és rengeteg autó, gyalogosok a föld alá szorítva, metrólejárattal, ami alant túl erősen uralja az egyébként is nyomasztó teret. Az utóbbi időben ez kicsit változott, nyílt egy presszó-féle székekkel, meg egy kis zöldséges és más üzletek, de ettől a jellege sajnos szinte ugyanaz. Aki csak teheti, gyorsan még lejjebb száll a mozgólépcsőn vagy fölmenekül a felszínre. S ott?
 
 
 
 

Az egyik irányban a nagy forgalmú vásárcsarnok a jellemző kapcsolat, bár az kicsit odább van, egy villamos-megállónyira. A másik irányban a Nemzeti Múzeum, amit ugyan nemrég megfosztottak fő vonzerejétől, viszont felújítása készül. Ezt a kelet-nyugati tengelyt keresztezi az észak-déli, melyen a Belvárosba lehet jutni, éppen az egykori Városfalon át, vagy másik irányban egy metró-megállóra az Iparművészeti Múzeumhoz, onnan meg akár egészen Ferihegyig. Errefelé indulva a másik út, a Baross utca vezet előbb a szintén felújítás alatt álló Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárhoz, majd a MÉSZ-hez, vagyis az Építészek Házához.

Magán a téren a jó arányú, de a mai térrel alig-kapcsolatban álló klasszicista református templom, a nagyon lepusztult, egykor nagyvárosi áruház, a kilencvenes évek elején emelt, leginkább a kelet-berlini elit-panelt (pl. a Friedrichstadt Palast-ot) idéző szálloda - szögletes koronájával, - és egy bősz-eklektikus biztosító székház, gazdagon felújítva - ezek a fontosabb látványpontok.

Lehet-e, kell-e alkalmazkodni itt a "környezethez", vagy van más megközelítés is? Biztos jó lett volna diskurzust folytatni a kérdésről - halvány emlékeim vannak más tervekről, amit például Csontos Csaba vagy az A&D Stúdió készített a Múzeum utca sarkára. Vagy téma lehetne az irodaház a mai Budapesten, nincs-e már totális telítettség e műfajban, s hosszútávon jó megoldás-e a klímatizált műkörnyezet?

Tehát miközben a Kálvin Center alig egy év alatt fölépül az osztrák IMMO CONSULT finanszírozásában, talán a közeli magyar Építészek Házában is összejönnek majd rendszeresen a szakma legjobb képviselői, hogy megvitassák az említett kérdéseket, avagy sok más - nem egy esetben sorsfordító - témájukat.

Úgy legyen!
Valy

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk