Nézőpontok/Vélemény

Kaszinó aranytoronnyal — az Eurovegas tervei

1/2

Az Eurovegas kaszinó terve

?>
Az Eurovegas kaszinó terve
?>
1/2

Az Eurovegas kaszinó terve

Kaszinó aranytoronnyal — az Eurovegas tervei
Nézőpontok/Vélemény

Kaszinó aranytoronnyal — az Eurovegas tervei

2008.08.04. 14:15

Cikkinfó

Szerzők:
Haba Péter

Építészek, alkotók:
Kubinszky András

Földrajzi hely:
Hegyeshalom, Bezenye, Magyarország

Vélemények:
1

Letölthető dokumentumok:

Las Vegas-i típusú szórakoztatóközpont épül Bezenye és Hegyeshalom határán: teljesen befejezett formájában öt-öt kaszinót illetve szállodát foglal majd magába. Az első ütemben egy 86 méter magas, aranyszínben játszó szálloda, valamint egy 100 játékasztallal felszerelt kaszinó létesül a hozzájuk kapcsolódó éttermekkel, bárokkal, sport- és konferenciaközponttal. A Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács az építési engedélyezési tervet tárgyalta.

Nemsokára aranyszínben játszó toronyház épül az ország északnyugati csücskében, Bezenye és Hegyeshalom határán. A több ütemben megvalósuló komplexum igazi Las Vegas-i típusú szórakoztatóközpont lesz: teljesen befejezett formájában öt-öt kaszinót illetve szállodát foglal majd magába, a hozzájuk tartozó éttermekkel, bárokkal, nightklubokkal, előadóteremmel, sportcentrummal, akvaparkkal, üzletházzal, lakóparkkal és persze sok-sok parkolóval. Az osztrák-magyar-szlovák hármashatár közelében, az M15-ös autóút mellett, 345 hektáron (ebből 250 ha Bezenye, 95 ha Hegyeshalom területén található) megvalósuló beruházás első ütemének terveit július 24-én másodszor tárgyalta a Központi Építészeti – Műszaki Tervtanács. Első alkalommal az elvi építési engedélyezési tervet tárgyalták: az akkor prezentált koncepciót, a telepítési és a funkcionális rendszert a szakmai grémium 8:0 arányban elfogadta – a tervtanács azonban néhány részletben módosítást javasolt. Ezúttal az építési engedélyezési terv volt soron.

 

 

Kubinszky András építész, az arch 2K Tervező és Szolgáltató Bt. ügyvezetője ismertette a tervet: a nagyjából L-alakú, belső (délkeleti) oldalán ívesen kialakított „lepényépület" alsó szintjén elsősorban kiszolgálóterek (konyhaüzem, személyzeti helyiségek, raktárak, gépészet, stb.) lesznek, a kaszinó és a hozzá kapcsolódó egyéb létesítmények az emeletre kerülnek. Ennek megfelelően a mesterségesen kialakított magaslaton nyíló főbejárat közvetlenül a lepényépület emeleti tereibe vezet. Az építkezés során kialakítandó terepszint – a főbejárat mellett – több ponton is a 6 méter magasan elhelyezkedő „kaszinószinthez" igazodik majd. A délnyugati oldalon lévő főbejárathoz érkező út az épület főhomlokzata előtt hurokban emelkedik az előtér szintjéig, így a vendégek szintmagasság áthidalása nélkül érkezhetnek az épületbe. A belső udvar felé is közvetlen kapcsolat lesz: a vendégek az üveghomlokzaton keresztül a megemelt – az emelet szintjével azonos magasságban húzódó – terepre juthatnak ki.

A főbejárat a szálloda lobbijába vezet, melyből ovális alaprajzú „kerengő" nyílik – ez közlekedő térként a szórakoztatóközpont (a lepényépület) különböző egységei felé biztosít átjárást. A L két szára által közrefogott térben helyezkedik el a mintegy 8000 m2-es kaszinó, melyben 100 játékasztal és 1500 játékautomata áll a vendégek rendelkezésére.

Az enyhe ívben meghajló, 86 méter magas, 23 szintes, 316 szobás torony az előcsarnok fölött emelkedik. A legfelső szinten található bár hátralépő üveghomlokzata szabadon ívelő formájával eltér az alsóbb emeletek karakterétől.

Mind a főhomlokzat, mind a belső íves homlokzat előtt látványtavat alakítanak ki. Az épületegyütteshez három oldalról összesen 2700 autó parkolására alkalmas, többszintes felszíni parkolóházak és mélygarázsok kapcsolódnak.

A második ütemben ezt az alaprajzi elrendezést és tömegformát megtükrözve épül fel egy újabb komplexum. Ennek megfelelően a szállodatorony párja ellentétes irányban ívelve magasodik majd – a két épület együtt lágy S-vonalat leírva élénkíti az együttest. A torony homlokzati burkolórendszere az arany illúzióját keltő bevonattal ellátott, függesztett elemekből állna – a tervező szerint a búzamezők és a napfény látványát idézve. A hátsó (vagyis az L-forma külső oldalain lévő) homlokzatokra hasonló, acélszerkezetre függesztett elemek kerülnének, hullámzó mintázatban. Ez a struktúra a szórakoztatóközpontból kivezető menekülőlépcsőket takarja. A második ütem során természetesen ezt leszerelnék, s az új homlokzatra helyeznék át.

Kubinszky emlékeztetett arra, hogy a korábbi tervtanácsi vitán a szakértők a tetőn kialakítandó kertekre és sportpályákra tettek javaslatot. Erre reagálva elmondta, hogy a tető csak az üzemeltetéssel kapcsolatos funkciókra lesz alkalmas, de ökológiai, illetve esztétikai (a szállodai szobákból rálátás nyílik majd a tetőre) okokból zöldtetőként alakítják ki.

 

Az Eurovegas kaszinó terve
1/2
Az Eurovegas kaszinó terve

 

Semsey Judit opponenciájában elmondta, hogy a terv a korábbi verziókhoz képest pozitív változásokon ment át: a funkcionális és biztonsági rendszer kiváló. Szerencsés megoldásnak tartja, hogy a „lepény" reprezentatív funkciói az emeletre, kvázi posztamensre kerültek, mert így erős hangsúlyt kapnak. A torony áttervezett homlokzataival kapcsolatban úgy vélte, hogy míg a konkáv homlokzat függőleges bordázata (mely felül túlfutva a tetőn lévő bár tetőlemezét tartja) új és jó megoldás, addig a konvex homlokzat fekete- és aranyszínű felületeinek aránya és a tagolásrendszer egésze bizonytalan. Véleménye szerint a kétféle homlokzati elem váltakozása helyett a többrétegű szerkezet lenne az igazán izgalmas megoldás (vagyis az alsó fekete réteg az arany felszín áttörésével tűnhetne elő). A hátsó homlokzat kompozícióját is kiemeli, melyet szerinte az épület más pontjain is lehetne alkalmazni.

Fegyverneky Sándor, országos főépítész nyugtázta, hogy a terv megfelelő irányban lépett tovább, és a korábbi zsűrizés által tett összes ajánlást bedolgozta a tervbe. Azonban hozzátette, hogy a torony két oldalának ellentétes (horizontális és vertikális karakterű) homlokzati rendszere disszonáns összképet eredményez. Baliga Kornél is felhívta erre a figyelmet, majd megjegyezte, hogy a kétarcúság máshol is tetten érhető: míg a tavakra néző homlokzatok hajlítottak és tagoltak, addig a többi oldal szinte iparian száraz és zárt kialakítású. Az alaprajz zavaros, s az egész meglehetősen tájidegen. Mint mondja, a torony tekintetében sem a méret jelenti a problémát – az akár kétszer ilyen magas is lehetne – hanem a formai részletek: a látványelemek zűrzavarosak és fantáziátlanok.

A toronnyal kapcsolatos esztétikai kifogásuknak többen is hangot adtak, ugyanakkor Balázs Mihály a komplexum egészével olyan mértékben nem értett egyet, hogy a vitától és a szavazástól tartózkodott.

A tervtanács a szóban forgó részletek átgondolását, áttervezését javasolja – engedélyezéséhez csak ezek elvégzése után járul hozzá.

Haba Péter

Vélemények (1)
rokon
2008.08.14.
10:31

Bezenye / Eurovegas: a tervtanácsi ÁLLÁSFOGLALÁS részletei

103/2008.Bezenye, (hrsz.: 1301/2) Eurovegas; Szabadidő és Szórakoztató Központ építési engedélyezési terveTervező: Kubinszky AndrásOpponens: Semsey Judit

A Központi Tervtanács 2008 május 8-án tartott ülésén tárgyalta a projekt 1/A ütemének elvi engedélyezési tervét és 69/2008 sz. állásfoglalásában rögzítette szakmai véleményét. A tervező a most bemutatott tervet a tervtanács javaslatainak figyelembevételével fejlesztette engedélyezési tervi szintre.A tervtanács a bemutatott tervek, az opponens és a tervtanácsi tagok szakmai véleménye alapján az alábbi állásfoglalást alakította ki:1. Az elvi engedélyezési tervváltozathoz képest a tervező a tervtanács javaslatait figyelembevette (a toronyépület homlokzati módosítása, a kétszintes épületen zöldtető tervezése, a menekülőlépcsők takarására tervezett homlokzati megoldás, a parkolóépülethez vizesblokk tervezése) a továbbtervezés során.2. Fontos az épület környezetbe való illesztése. A látszólag „semmire nem inspiráló környezet” valójában nem az. Kiemelt szempont, hogy a magas szállodatömegek minden irányból és távolságból nézve egységes, érdekes kompozíciót alkossanak. A lepényépületek tervezésénél javasolt szempont az egyszerűbb megjelenés és a tájidegen elemek kerülése.3. Javasolt a szállodai tömeg további növelése függőkertekkel, vagy tagolása télikertekkel. Az opponens észrevételeit a tervtanács megfontolásra ajánlja.4. Itt sokkal konzekvensebb, izgalmasabb és emblematikusabb épület lenne helyénvaló, nem vitatva az épületmagasságot. Nem lenne szerencsés, ha az ikertorony második ütemben „tükrözéssel” készülő eleme hasonló volna. Magasságban és tömegalakításban is differenciáltabb, tagoltabb megoldás javasolható.5. A tervtanács javasolja az első két ütemben tervezett toronyépületek egységes kompozícióban való bemutatását. Összefoglalva:A tervtanács a szálloda-toronyépületeinek egy kompozícióban való differenciáltabb tervezését javasolja, és annak ismételt bemutatását kéri a homlokzati anyagok és részletek kidolgozásának fázisában. A tervtanács a tagoltabb, érdekesebb, karakteres építészeti jelként való tervezéssel ért egyet, a környezetre megfelelően reagálva, lehetőleg zöldfelületek, télikertek alkalmazásával. Az első ütemben tervezett toronyépület tömegét, illetve magasságát nem kifogásolja.A javaslatok figyelembevételével történt átdolgozás után a tervtanács a tervet engedélyezésre ajánlja.Budapest, 2008. július 29.

Új hozzászólás
Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

TRANZIT ART CAFÉ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.30. 19:04
00:06:46

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk