Helyek/Városépítészet

Kijöttek a Dürer Kert területére épülő beruházás látványtervei

1/4

Képek forrása: Property Market

Képek forrása: Property Market

Képek forrása: Property Market

Képek forrása: Property Market

?>
Képek forrása: Property Market
?>
Képek forrása: Property Market
?>
Képek forrása: Property Market
?>
Képek forrása: Property Market
1/4

Képek forrása: Property Market

Képek forrása: Property Market

Képek forrása: Property Market

Képek forrása: Property Market

Kijöttek a Dürer Kert területére épülő beruházás látványtervei
Helyek/Városépítészet

Kijöttek a Dürer Kert területére épülő beruházás látványtervei

2020.11.23. 13:53

Cikkinfó

Szerzők:
Pleskovics Viola

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Lisson & Partners, Avant-Garde Építész Stúdió

Címkék:
nagyberuházás

Vélemények:
38

Idén ősszel jött a hír, hogy a Keleti Blokknak és a Dürer Kertnek költöznie kell. A majd 4 hektáros részen iroda- és lakóingatlan beruházás veszi kezdetét, melyben az olasz Lissoni & Partners iroda is részt vesz.

A Dürer Park projekt néven futó beruházás az Ajtósi Dürer sor mentén húzódó mintegy 3, 7 hektáros területen valósul majd meg. A régi épületek bontása már elkezdődött az Ajtósi Dürer sor, a Zichy Géza utca, az Abonyi utca és a Szt. István Gimnázium által határolt telken. A beruházás első munkafázisában elbontják a hajdan Kádár János által használt uszodát, a régi könyvtárat, a rendezvényterem- és a konyha épületét, valamint a Professzorok házát is.

A fejlesztési területet 2018-ban vásárolta meg a Dürer Befektetési Kft., amely a beépítési koncepció kidolgozásába az ingatlanfejlesztő Property Market mellett a milánói és New York-i székhelyű, a volt Mahart-székház átalakítását is jegyző Lissoni & Partners Lissoni Casal Ribeiro divízióját is bevonták.

Képek forrása: Property Market
1/4
Képek forrása: Property Market

A fejlesztők által közzétett kommunikáció szerint már a kezdeti fázistól a legmodernebb fenntarthatósági szempontokkal számolnak a tervezés során, és a megőrzésre ítélt egykori Szent Szív zárdaépületet is a műemléki részletek szakszerű megóvása mellett újítanák fel.

Összesen két iroda- és három lakóépület jöhet majd létre kereskedelmi funkciókkal, a tervek szerint pedig a teljes projekt 2024-re készülhet el. Az első irodaház  építész tervezője az Avant-Garde Építész Stúdió lesz Kertész András Tibor DLA-val, és két tervező építész kollégájával, Pék Elemérrel és Tóth Tamással.

Vélemények (38)
omx
2020.11.29.
01:20

Az alábbi hozzászólást sértő és kompromittáló tartalma miatt töröltük.

Építészfórum
2020.11.24.
16:50

Kedves Olvasóink! A lapunk továbbra is támogatni fogja, hogy cikkeink alatt nyílt, építő jellegű, kulturált vita alakuljon ki. Ennek érdekében kérjük, hogy kommentjeikben kerüljék a trágár, obszcén kifejezéseket, valamint mások öncélú sértegetését. A gyalázkodó tartalmakat törölni fogjuk a jövőben (is). Üdv: a Szerkesztőség

juhkrist2
2020.11.24.
08:10

Építészként 4 db látványterv alapján nem tudok véleményt formálni arról, hogy mit kapunk. Remélem, hogy ha előbb-utóbb részletesebben is láthatjuk a terveket. Zenekedvelőként és rendszeres koncertlátógatóként azonban arról, amit vesztünk azt el szertném mondani, hogy kétszer voltam a DK-ben. Először 2017-ben Anathema koncerten. Az a nagyteremben volt, természetesen teltházasan. A gyönyörú koncertet élvezhetetlenné tette, hogy úgy kellett küzdeni a levegőért, mintha a koronavírusos intenzíven lettünk volna. Akkor megfogadtam, hogy soha többé nem fizetek DK-es koncertért. Sajnos 2018-ban az izlandi Artidír együttes (aki véletlenül nem ismeri, adjon nekik egy esélyt!) pont ide szervezte a koncertjét, őket pedig nem szoktam kihagyni, ami felülírta a fogadalmamat. Az egy kisebb teremben volt. Mivel ott sem volt hatékony szellőzés, ezér taz ajtókat folyamatosan nyitva kellett tartani. Az ő lehelet-finom zeméjüket a nagyteremből kiszűrődő dübörgés tette élvezhetetlenné. Akkor is megfogadtam, hogy mégegyszer ide be nem teszem a lábamat. Kövezzetek meg, de én a zenét szeretem, ezt a koncerthelyszínt viszont gyűlöltem. Juhász Kristóf

Envo
2020.11.24.
00:39

Az az épület, ami kultúrarombolás árán születik meg, az nem érdemes semminemű elismerésre, csak a pusztulásra.

Mirke
2020.11.25.
07:47

@Envo: Kultúra? A koncertek közül egyik-másik valóban képviselt valamilyen színvonalat, nem vitatom, viszont a látogatókról ez nemigen mondható el. Egy-egy koncert után végighányva az Ajtósi... A másik pedig, hogy nem tudom, Ön a környéken él-e, nem volt valami nagy élmény esténként a dübörgést hallgatni. Ráadásul nem megszűnik, hanem átköltözik valahová.

ReceRuca50
2022.01.08.
18:17

@Mirke: Jó lenne, ha a "Dürer" kifejezés alatt végre nem egy kocsmát és alternatív szórakozó helyet értenénk, hanem a Sacré Coeur = Szent szív apáca zárdát, amely épületek műemléki védettséget élveznek. Ahogyan az egész telek is fővárosi védettség alatt ál, és műemléki környezetben a beépítési magasság korlátozott. Ahogyan korlátozott lenne a beépítés mértéke is. Ezt a nagy beépítő úgy kerüli meg, hogy 7 egymástól elkülönült telken túlépít. de ez már bevált és megszokott a Városliget kivégzése óta.

Kroton2
2020.11.23.
23:09

A hozzaszolasokat olvasva azert tobb elhamarkodott velemeny is megjelent itt. Szerintem erdemes egy percet eltolteni a kepek alaposabb megnezesevel, a reszletekre is figyelve, es elkepzelve ezeket az adott helyszinen. Szerintem igenis jar az elismeres a tervezoknek, ugyanis en ha nagyon akartam volna sem tudtam volna randabb epuletet idetervezni.

ReceRuca50
2022.01.08.
18:18

@Kroton2: Szerintem néhány percet érdemes eltölteni a kerületi és a fővárosi valamint az OTÉK szabályaira is, melyeknek teljes szélességeben ellentmondanak a tervek!

Garay Klára
2020.11.23.
21:45

Ja és amit nem én mondtam el az üvegpalotákról azt elmondja a klimakutató! Városi hőszigeteket, rossz energia gazdálkodású üvegházakat építünk, még mindig. Mert csak kamuzunk a "fenntarthatósággal" Ahogy pl a BIODOMnál is láthattuk. ( Paulinyi Reith). http://azonnali.hu/cikk/20201117_urge-vorsatz-diana-az-azonnalinak-ne-lakatoljuk-be-magunkat-egy-forrobb-jovobe?fbclid=IwAR0OXojCQSpcmVB_YMaYP3bJ-D6RRoEAFW14jDYw2cKe996H1hG_WSiXwmQ

Garay Klára
2020.11.23.
21:14

A közelben lakóként és a Városliget szerelmeseként mondhatom, hogy ez a látványterv nem szebb, mint a 10 emeletes régi volt, csak fekvő tégla... A helyi és a fővárosi építési szabályzatnak biztosan nem felel meg, ahogyan nem felelt meg a két panel toronyház sem. Műemléki védelem alatt álló területre bűn ilyeneket építeni. Bármennyire sajnálom a kortárs zenészeket, azt kell mondanom, hogy sem a lakosságnak, sem a ELTE CAMPUSZBan megszállóknak nem volt szórakoztató a hajnalig tartó zene, az összehányt Városliget és a környező utcák. Nagyon ráfér a környékre valami rendezés, de nem Cirkusz, nem túlépítés. Közhelyes, és unalmas ahogyan Kádárra hivatkoznak minden bontásnál és minden túlépítésnél. A környék túlterhelésénél. Mert lehet, hogy érdemes lenne megemlíteni, hogy abban a fürdőben nemigen sokat fürdött Kádár, de a kerület és a környező iskolák gyerekei annál többet. Itt volt pl a gyógyúszás helyszíne is. Sajnálom, hogy képeket nem lehet ide feltenni, hogy az összekavart dolgokat tisztázhatnánk. A Toronyház mellett volt egy hatalmas rendezvény tér, ami nagyon de nagyon fog hiányozni a környékről. A toronyházat bontják. ( Száll a por hónapok óta, mint a veszett fene, de nyilván hiába jelenti be a környék lakossága, hiszen ha valaki bontási és építési engedélyt kap egy ilyen munkára, azt már nem illik ellenőrizni. A hírekből úgy tudjuk, hogy a szép műemlék épület megmarad, de felújítják. Ez a kisebbik baj. A végeredményt majd meglátjuk. Itt nem csak a Dürer kert próbatermei voltak és a Rock suli, hanem kicsivel korábban a Sacré Coeur leánynevelő intézet és zárda is. Ahol Deák Ferenc utolsó nyarát töltötte és ahol a vészkorszakban a növérek zsidó lányokat bujtattak. Mindegyik tényről emléktábla is megemlékezik. Ezek nyilván el fognak tűnni, ahogy az már lenni szokott. Sőt sokan boldogok, hogy a "Kádári emlékek eltűnnek" Soha nagyobb örömük ne legyen. Az sem biztos, hogy eléggé közismert, hogy 1956-ban itt volt a szovjet hadsereg parancsnoksága. Azon egyszerű oknál fogva, hogy itt volt telefon. De itt volt Lukács György szobra is, melyet a szemétre dobtak az új urak. Az épület együttes egykori csoda szép parkja mára patkánytanya és szeméttelep lett. Egyedül a gyönyörű, hatalmas fáknak kedvezett, hogy nem nyúltak semmihez. Ezeknek nyilván végük. Végül egy prózai felvetés, az "új generációs" épületegyütteshez. A környék fuldoklik a parkoló hiánytól, és a rengeteg autótól. Még jobban fog fuldoklani, ha használatba veszik a Városligeti kocsmákkal megtűzdelt épületeket. Mert a kötelező parkoló férőhely szám fele sem épül meg, mert megengedte a kormány önmagának. A stadionhoz 3 ezer parkoló helyett épült 500. Nem fejtem ki részletesen, mi van itt, amikor meccs van a stadionban. Van min gondolkodni ugye!?

rgb
2020.11.23.
21:00

Az a szomorú az egész helyzetben ami körülöttünk zajlik, hogy a vezető politikai elit saját maga által felállított ideológiai rendszerével se marad konzekvens. Visszaépítünk sose létezett díszleteket és színfalak közé helyezzük a mindennapokat. De ha jön egy minden idológiai érdeket felülbíráló eszköz A PÉNZ vagy GAZDASÁGI A HASZON, akkor nem számít se a dicső múlt, se a helyi érték semmi...Nem csak ennél a projektnél, de számtalan példa van erre.

ReceRuca50
2022.01.08.
18:20

@rgb: egy dologban konzekvens a kormány: az oligarchák gazdagításában...minden törvénytelenség és környezetpusztítás árán is.

P. Imre
2020.11.23.
19:22

Nézzék csak, micsoda véleménykavalkád. Utoljára talán Perika idejében volt ilyen. Igen, nyilván, ezek a nyolcvanas éveked idéző, mindent elborító üvegfalak pocsékok. Méltó tükrei, pontosabban tükrözői annak a Liget-projektnek, amely ellen az eddigi főszerkesztő-páros egyetlen szóval nem tiltakozott, sőt, nem is igazán engedett tiltakozni.

WMasterFlesh
2020.11.23.
19:02

Örülök, hogy elköltözik innen a DK. Valami lepusztult de hangulatos ipari környékre jobban passzolna, pl. a Zsilip utca Újpesten. Az egyetlen értékes épületet (zárda) pedig megtartják és helyreállítják, ami jó hír.

garancsiboi007
2020.11.23.
18:25

Szerintem az kéne, hogy egész Budapestet lerombolni(kivéve stadionok)és csak garancsi féle üvegkastélyokat felhúzni.

garancsiboi007
2020.11.23.
18:23

Köszi a törlést... Nem gondolom előremutatónak, hogy egy kult hely elűzése után, még a véleménynyilvánításhoz való jog is csorbul, annak aki történetesen neheztel a beruházásra.

Fatia Negra
2020.11.23.
18:14

Komolyan, visszataszító, hogy megint egy ilyen lélektelen, modern vacakkal kell elcsúfítani a környéket... Épp elég ilyen selejt üvegpalota áll már a Liget körül, senkinek sem hiányzik még egy. Pláne, ha ez megint műemlékbontással jár.

sziklaikornel
2020.11.23.
18:07

Szeretném megkérdezni az eddigi hozzászólókat, hogy ez a tényleges véleményük, vagy csak a "régen minden jobb volt" érzés hatalmasodott el mindegyikőjükön? Egyáltalán nem rondák ezek az épületek, és, ha minden zöldet, amit a látványtervek tartalmaznak meg is valósítanak, akkor még barátságos is lehet ennyi, egyéb esetben igen rideg üveg.

Fatia Negra
2020.11.23.
18:10

@sziklaikornel: Benned a projekt melyik beruházóját vagy lobbistáját tisztelhetjük? :P

semmi
2020.11.23.
19:10

@sziklaikornel: Újabb irodakomplexum egy olyan időben amikor az otthonról dolgozás az új normális, és a 10 éve szisztematikusan irtott pesti alternatív zenei élet egyik utolsó bástyájának a megszűntetése egyszerre, egyáltalán nem meglepő, hogy sokan idegesek lesznek.

sziklaikornel
2020.11.23.
19:30

@Fatia Negra: Kedves Fatia Negra, egyiket sem, csak építész vagyok, és nem zavar, ha egy régi helyett új épül. Nem ismerem a projekt mindenrészletét, de ezek az üvegkockák nem rondák. Arról lehetne vitatkozni, hogy ez-e a legmegfelelőbb válasz-e a Liget közelségére... de általánosságban magasan überelik a meglévő DK bejárat építészeti színvonalát. Azt nem tudom, egyébként, hogy a bejárattól jobbra eső épület áldozatul esik-e a bontásoknak, mert azért már kár volna.

P. Imre
2020.11.23.
19:44

@sziklaikornel: Ezek az üvegkockák védhetetlenek, Kornél.

sziklaikornel
2020.11.23.
19:46

@semmi: Arról lehet beszélgetni, hogy van-e értelme újabb irodakomplexumoknak (már mi is, több mint fél éve otthonról dolgozunk, és jól megy így), de amíg a piac azt mondja, hogy van, addig a tervezett épület messze áll a rondától. Hogy z épületben milyen zenei élet folyt, azt nem tudom, de annak a sorsa már akkor megpecsételődött, amikor a tulajdonos eladta a mostani beruházónak. Valószínűleg többet kapott érte, mint amennyit a DK 10 év alatt összehozott, és ez nem kritika, mert nem ismerem, hogy milyen koncertek voltak itt. Mondjuk a mostani épületnek, ahogy látom, mint koncertteremnek nincsenek túl előnyös tulajdonságai. Az ELTE-épületek közül néhányért kár lenne, ott vannak szépek, de talán azokat nem bontják el, ha műemléki védettségű is van köztük. Bár, ha megnézzük azokat az emeletráépítéseket, akkor azért ott is lett volna mit rendbe tenni. Persze tudom, hogy ezt is úgy játszották át a mai vezérek kezére, ezt nem is tagadom, hogy gusztustalan módon történt... én csak a tervezett épületekre mondtam, hogy szerintem egyáltalán nem rosszak.

sziklaikornel
2020.11.23.
19:55

@P. Imre: Ez is egy vélemény. Szerintem nem olyan rosszak, mint amilyennek beállítjátok. Ha elvonatkoztatunk a tulajdonosi háttértől, és csak az épületet nézzük, akkor szerintem nem lehetetlenek. Van bennük építészeti gondolat. Szerinted milyen épületet kéne ide tervezni? Én sem csak az üvegkockákat szeretem, de nem tartom ezeket elvetemülten rossznak.

Kroton2
2020.11.23.
22:58

@sziklaikornel: Nem, Kornel, nem ez a tenyleges velemenyunk, a tenyleges velemenyunket torlik errol az oldalrol. Latom szerinted ez egy remek epulet. Arra kernelek, hogy egyszer latogass el a kornyekre, es nezd meg hova is fog illeszkedni ez a rettenet. Segitek: - egyik oldarol a Stefania palota a szomszedja, egy neobarokk uri kaszino. - a masik oldalrol a Szent Istvan Gimnazium a szomszedja, egy szazadfordulos szecesszios epulet. - mogotte a palotanegyed terul el, nevehez meltoan muemlek villak kavalkadjaval. - elotte a varosliget parkja van Vegyuk meg hozza, hogy a Durer kert egy igazi kozossegepito szinfolt volt, muveszeti studiok, kozossegi terek, rendezvenykozpont. Szerinted ebbe a kornyezetbe a Durer kert helyere tenyleg egy oriasi acel-uveg kocka a megfelelo? Komolyan ezt latod a legalkalmasabbnak? Ha atsetalsz a Szepmuvezeti muzeumba, akkor gondolom szinten tetszene ha az okori tarlaton ket gorog marvanyszobor koze egy bazinagy graffitit fujnanak a falra, mert volt ott egy ures hely, nehogy mar valami odaillot tegyunk oda, muszaj a legmodernebbnek kinezo dolgot, mert az a divat most. Kornel, ez az epulet a vilagon senkit nem zavarna valahol a rozsdaovezetben, vagy a varos szelen egy uj ipari parkban. Van ott egy csomo ilyen, tok jol elfernek, a funkciojukat pedig kitunoen ellatjak. Nem valok viszont egy tortenelmi varosreszbe egy szeretett kozossegi ter helyere. Ide olyan epulet kellett volna ami belesimul a varos szovetebe, es hagyja ervenyesulni a csupa erdekes epuletet a szomszedsagaban. Olyan tombosseggel, szinekkel, anyagokkal legalabb a homlokozati oldalon, ami nem log ki a kornyezetebol. Az acelkockanal rosszabbat nem is lehetett volna valasztani. Es hogy ez egy epitesznek meg magyarazni kell, az siralmas.

ReceRuca50
2022.01.08.
18:27

@sziklaikornel: építészként hogy lehetséges, hogy nem szúr szemet az OTÉK felfüggesztése? Hogy lehet nem tudni róla, hogy a vízvédelmi területre építik környezeti hatásvizsgálat nélkül?

Bodorincs
2020.11.23.
17:58

Rettenetes, komolyan szekunder szégyen, hogy ha ez megvalósulhat. Csodálatos régi épület, legalább az eredeti kinézet maradna meg, ne egy ilyen újabb közhelyes üvegketrec. Milyen ízlése lehet annak, aki tervezi??? Jaaa hogy semmilyen, mert csak a pénz lebeg a szeme előtt, amit majd benyúl ezért a sz..ért :(

Nikole
2020.11.23.
17:54

Ez egyszerűen borzalmas! Ha már lebontanak egy ilyen kultikus helyet, akkor ne egy 80-as évekbeli üvegborzadalmat csapjanak már össze. Ennek mi a célja? Madárritkító a liget mellé?

ReceRuca50
2022.01.08.
18:22

@Nikole: Sokak véleménye szerint a 250 mini lakás valójában az Olimpiai falu VIP vendégeinek lesz, nem lakás...

11111111
2020.11.23.
17:39

Jaj ne, már megint egy sablonos, bátortalan lapos kis 6-7 emeletes tömbrendszer.... Annyira unalmas már, hogy lapos Budapest!

oolajto
2020.11.23.
17:38

Elég egyszerű kérdéseket teszek fel: A szabályozás ezt miért engedi a Városliget mellett? Ha engedi ezt a léptéket is, akkor miért vagyunk meglepődve?

ReceRuca50
2022.01.08.
18:24

@oolajto: a szabályokat manapság a beruházói igényekhez hajlitják. Nem, nem engedik meg, csak Kosztyú Anikó ad rá engedélyt! A kerület meg hiába tiltakozik. 2021 dec 22-én még a telekalakításhoz fűződő jogukk is megszünt. A műemlék épületek bontásához sem kértek és nem is kaptak engedélyt.

Piszkoskez
2020.11.23.
16:59

Egyszeruen szornyu... miert kell elpusztitani mindent amihez ezek hozza nyulnak? Durer kert volt budapest undergroundja barbarsag...

Reki
2020.11.23.
16:48

Ha már bontanak a Városliget mellett nem túl értékes épületeket, inkább az új cirkusz épületét kelleni itt felépíteni.

hozearmin
2020.11.23.
16:30

Remélem ráborul a megrendelőkre ez az egész

ReceRuca50
2022.01.08.
18:25

@hozearmin: előbb sajnos a környező házakat elölti a víz...miután a Dózsa mélygarázs is szabálytalanul épült... attól 100 méterre ez a borzalom, ami alatt 4 szintes parkolóház lesz ezer körüli mélygarázzsal... képzeld el.

anyad
2020.11.23.
16:11

szégyen hogy milyen ocsmány lesz így ez a város gratulálok ezeknek az embereknek

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk