Épülettervek/Lakóépület

Kilátásra komponálva - egy Dunakanyarba tervezett villa

1/21

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
?>
Ásztai Bálint, fotó: Glódi Balázs
?>
1/21

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Kilátásra komponálva - egy Dunakanyarba tervezett villa
Épülettervek/Lakóépület

Kilátásra komponálva - egy Dunakanyarba tervezett villa

2011.08.02. 08:45
MÉD

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Ásztai Bálint

MÉD:

Ásztai Bálint modern szellemiségből táplálkozó villát tervezett a Dunakanyar lejtős telkére, amelynek terei a pazar panoráma felé nyílnak meg. A szabályozási előírások miatt a magastető kötelező volt, ám ezt a tervező egyedi megoldással ötvözte a kubusos formavilággal.

A helyszín
a Dunakanyar egyik üdülőterülete, amely folyamatosan alakul át lakóövezetté. A telek egy meredek, panorámás lejtőn helyezkedik el, ahonnan árnyas, északnyugati, de csodálatos kilátás nyílik a Dunára és a Szentendrei szigetre. Tervezői szemmel ez volt az egyik legfontosabb alapkérdés: a tájolás a hegy felé, a panoráma pedig a lejtő felé található – merre orientálódjon a ház? Az alaprajzi szerkesztéssel igyekeztem mindkét szempontnak eleget tenni. Így a tervezés egyik kulcskérdése számomra a telepítés lett. A látvány és tájolás kérdésén felül a kisméretű kert minél jobb kihasználását is célul tűztem ki, ezért az épületet az egyik hátsó sarok felé helyeztem. A kertből így sikerült a legnagyobb felületet egyben tartani, nem szakadt négy kis telekrészre és természetesen magasabbról a panoráma is sokkal hatásosabban érvényesül.  

 

 

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
1/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
2/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
3/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
4/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
5/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
6/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
7/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
8/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
9/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
10/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
11/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

 

 

Komponált megérkezés
A tervezett épület fő szintje a telken lévő felső plató külső peremén, kissé a telek északi irányába elhúzva helyezkedik el. Ez alatt található a megérkezés színtere, a pinceszinten, amelynek csak a Duna (utca) felől nyílik homlokzata. Az épületbe belépve az előtér végén a lépcsőt látjuk magunk előtt, amely tudatosan úgy érkezik meg egy szinttel feljebb a nappali terébe, hogy a lakótérbe lépő előtt a teljes panoráma egyszerre táruljon fel. Az áramló tereket északnyugatról az épület teljes hosszán uralja a látvány, amelyet az átlagosnál alacsonyabb parapetű, nagyméretű fix ablakok is tovább erősítenek. A nappali tere déli irányban, a hegy felé is teljesen nyitott, így a nappaliban és a lakótérben egyszerre élvezhetjük a tájolás és a panoráma előnyeit.

 

 

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
12/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
13/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
14/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

 

Tömegformálás: egyszerre modern és hagyományos
Az építtető azzal keresett meg, hogy kifejezetten modern, mai formanyelvet követő házat szeretne építeni. A legutóbbi helyi előírás azonban magastetőt ír elő a környéken mindenhol, lapostetős, „bauhausos" házat itt sem lehet tervezni, még ha az utóbbi 90 évben épült is jó néhány… Ez a kettősség talán a telepítésnél is nagyobb építészeti dilemmát jelentett. Amíg eljutottam az általam vélt jó megoldáshoz, addigra több tucat makettező-anyagot   felemésztettem… A szabályozási előírásnak megfelelően 25 fokos hajlásszögű magastető uralja az épület fő tömegét, párhuzamosan a szintvonalakkal, a lejtő felől pedig egy markánsan megvastagított, rejtett ereszcsatorna (attika) zárja az összképet. Ráadásként ebből a rejtett ereszrészből nyúlik ki a lejtő irányába egy lapostetős konzolos tömeg, a dunai panoráma felé néző dolgozórész is. A hátsó, déli oldalról a Duna irányába megnyitott helyiségekbe is el szerettem volna juttatni a fényt, így a 25 fokos tető nyitott, oldalán ablakokkal ellátott félnyeregként került a házra. A déli oldal oromfalán lévő ablakok előtt külső fa árnyékolók kaptak helyet.

 

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
15/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
16/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
17/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
18/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint
19/21
Villa a Dunakanyarban - Ásztai Bálint

 

 

Az épülethez csatlakozóan, a homlokzat folytatásaként támfal, illetve a platón modern fa lugas kapott helyet. Az anyaghasználat visszafogott: alapvetően fa, beton és fehér vakolt felületek jelennek meg a házon. A nagy üvegfelületek fix kialakításúak, ezek mellett kisebb nyitható ablakszárnyak találhatóak. Jelenleg beköltözés közeli stádiumban tart az épület, de végleges befejezése a közeljövőben sajnos nem várható.

Ásztai Bálint


Villa a Dunakanyarban

Ásztai Bálint, fotó: Glódi Balázs
20/21
Ásztai Bálint, fotó: Glódi Balázs

vezető tervező: Ásztai Bálint
szakági tervezők:
tartószerkezetek: Varga Ernő
épületgépészet: Kerék Attila
épületvillamosság: Bőle Károly
látványterv: Bakó Attila
generáltervező: STOA Építészműterem Kft.

tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 180 m2

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk