Épülettervek

Kilátó az Atlanti-óceánra

1/9

Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis

?>
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
?>
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
?>
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
?>
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
?>
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
?>
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
?>
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
?>
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
?>
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
1/9

Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis

Kilátó az Atlanti-óceánra
Épülettervek

Kilátó az Atlanti-óceánra

2016.11.25. 14:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Portugália, Sagres

Építészek, alkotók:
Riccardo Onnis

Site Landmark pályázat

Tervezés éve:
2016

Stáblista

építész vezető tervező: Riccardo Onnis

A portugáliai Sagres környékén, a szárazföld és az óceán határán tervezett kilátót, pihenőt, információs pontot Riccardo Onnis. A sziklát 10 méter hosszan behálózó lépcsősorról és az csúcson található épületről lenyűgöző kilátás nyílik a természetre. Míg kívülről egy erőd benyomását kelti a sziklákból horizontálisan kiugró épület, belső terei az elmélyedést, a nyugodt kontemplációt szolgálják.

A kilátót a portugáliai Sagres környékén lévő Beliche erőd és a San Vincenso fok közötti területre terveztem. A terv fő koncepciója, hogy bemutassa Sagres kivételesen szép szikláit és csodás környékét. A sziklafalak rendszere több, mint egy tárgy, amelyet megcsodálhatunk: a kilátó szerves részévé válik, ezáltal segít a környezetről alkotott ismereteink gazdagításában, kiszélesítésében. Ezen elgondolás mentén haladva, a kilátópont körvonalait követve az épület bármely pontja alkalmas arra, hogy körbe nézve gyönyörködjünk a kilátásban.


Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
3/9
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis



A meglévő ösvényeket megtartottam, azonban a sziklaorom keleti része felé kiszélesítettem őket, így téve járhatóvá őket. Kihasználva a hely természeti adottságait, a sziklál között 10 méter hosszan lépcsősor vezet le a hegyről, amelyen sétálva élvezhetjük a különleges kilátást. Ez az ösvény összeköttetésben áll majd a sziklaszirt déli oldalán összefutó többi úttal, ahol maga az épület is elhelyezkedik.

A Landmark követi a terv tájvédelmi irányelvét, ezért az épület a sziklaorom horizontális kiszélesedéseként jelenik meg. Figyelembe véve a terület természetes lejtését, a kilátó építészeti szempontból teljes mértékben harmonizál és beleilleszkedik a környezetébe. Szervesen kapcsolódik és egyensúlyban van az őt körülvevő tájjal, anélkül hogy uralná azt. Ezért csak szép lassan tudjuk igazán felfedezni lépésről lépésre ahogy haladunk az épület belseje felé. 


Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
7/9
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis



Az épület térbeli elrendezése is megfelel a környék építészeti elvárásainak. Különleges figyelmet kaptak az erődrendszerek, melyeket sziklahasadék oszt két részre. Az egyik rész a szárazföld, a másik az ócean felé tájolt. Az óceánra néző rész belső felén, egy nagy kertben találhatóak az erőd épületei. A kilátó is ezen az elven működik, a terület peremén helyezkedik el és egy belső udvar körül épül fel.

Azért, hogy a terület jobban kihasználható legyen, a terv lehetővé teszi, hogy az utak három különböző helyszínt kapcsoljanak össze. A sziklás részt, a panoráma tetőt, és az épületet. A bejárat a sziklaorom külső déli részéről és a belső kert felől is megközelíthető. Az épület jelentős részét multifunkcionális tér foglalja el, összekötve a hátsó résszel, ahol a mosdók és a tároló helyiségek vannak.


Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis
4/9
Site Landmark pályázat - építész: Riccardo Onnis



A keleti részen információs pont van, ahol a látogatók számára könyvek és különböző helyi kötődésű tárgyak érhetőek el. A nyugati részen relaxációs terület található, ahonnan megcsodálhatjuk a tájat is. Ez egy hatalmas csúsztatható és sötétíthető ablakfelülettel ellátott multifunkciós tér, ami alkalmas arra, hogy vetítésekhez teljes sötétséget biztosítson. Az épület és a földterület eredeti, egy méteres lejtése között arányos kapcsolat van, ennek köszönhetően akadály nélkül csodálhatjuk az Atlanti-óceánt.

Riccardo Onnis

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk