Technológia

Környezetkímélő szigetelés kettő az egyben

1/1

fotó: Marcos Llerena

?>
fotó: Marcos Llerena
1/1

fotó: Marcos Llerena

Környezetkímélő szigetelés kettő az egyben
Technológia

Környezetkímélő szigetelés kettő az egyben

2018.10.17. 08:00

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Magyarország

Cég, szervezet:
Lafarge

Szendvicspanelekben akár építőanyagként is használható, teljes mértékben ásványi anyagtartamú, sokoldalú szigetelőanyagot fejlesztett ki a LafargeHolcim Csoport. A természetes fehérjéből készülő Airiumot a hazai piaci bevezetése előtt a Királyegyházi Cementgyár támogatásával az idei Hello Wood tábor résztvevői próbálhatták ki. Bán Dávid írása.

Már az ősember is szerette a biztonságot, megóvva magát a természet sokszor kiszámíthatatlan erőitől. Ha módjában állt, barlangba bújt, igaz, ez sokszor nyirkos és sötét volt, a többnyire nedves falak hideget árasztottak. A barlangból kilépve azonban már saját maga próbált szállást konstruálni, amelyhez körbenézett az állatvilágban is. Akár a madarak a fészekrakásnál, ő is megpróbált fából, nádból, gallyakból falakat barkácsolni, egyfajta építményt szerkeszteni, majd a réseket valamilyen tapasztott anyaggal kitölteni. Az így elkészült kunyhók már megóvtak az esőtől, a napsütéstől, a bent megrakott tűz melegét is valamelyest megőrizték, azonban mindez nem volt még túl szilárd. Idővel hatalmas várakat, házakat épített kőből, a falak erősek lehettek, de megint ridegek. A tél zordsága ellen – a középkori gobelinek mai rajongóinak nagy örömére – falakra felfüggesztett hatalmas kárpitokkal védekeztek. Majd eljött a falak külső és idővel belső szigetelése: a tapasztott anyagok után megjelentek a különböző természetes, majd egyre inkább mesterséges felhordott rétegek.

A szigetelés mindig is kardinális kérdés volt az építkezésekkor, a 21. században pedig egyre nagyobb igény van az energiahatékonyságra és közben tudatosan kezdjük szem előtt tartani a természetes anyagok használatát is. Az építőanyag-gyártók pedig e két szempontot kiemelten kezelve igyekeznek újabbnál-újabb eljárásokkal előállni. A LafargeHolcim Csoport Lyon melletti Kutatóközpontjában fejlesztette ki nemrégiben, egy teljes mértékben ásványi anyagtartalmú, természetes szigetelőanyagot, amely könnyen telepíthető, igen variábilis és a szigetelés mellett tényleges építőanyagként szolgál. Az Airium nevű új anyag sokoldalú felhasználhatóságát különböző pilot projekteken tesztelték már: szigetelőbeton blokkok kialakítására Franciaországban és Ausztriában, a tetőteraszokra terítve Marokkóban, valamint a padlásokon alkalmazva Franciaországban.

 

Magyarországon a Hello Wood innovatív nyári egyetem résztvevői a piacra való bevezetés egyik első lépéseként ismerhették meg és használhatták az Airiumot. A világ minden tájáról érkező építészhallgatók a tervezőasztal mellől felállva, konkrét fizikai tudást és tapasztalatot szerezhettek, így a Cabin Fever („Kabinláz") nevet viselő idei tematika mentén megtanulhattak olyan mozgatható, egyedi fakunyhókat felépíteni, amelyek könnyen, lényegében bárhol felállíthatóak, telepíthetőek és az alapvető komfortszintet képesek nyújtani. Mindez jól beleillik az Amerikából elindult kis ház mozgalomba, a táborban elkészülő prototípusokat pedig a jövőben akár a Káli-medencében dizájnszállásokként is hasznosíthatják. „A LAFARGE Cement Magyarország Kft. elkötelezett a fiatal generáció edukálása, valamint az iránt, hogy a jövő építészei gyakorlatias tapasztalatokat szerezhessenek. Külön öröm számunkra, hogy a Hello Wood tábor résztvevői nem csak hazai, de a világon egyedülállónak számító ásványi hőszigetelő anyagunkkal ismerkedhettek meg, annak felhasználhatóságát testközelből tapasztalhatták meg." – számol be Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Értékesítési és marketing igazgatója.

A Hello Wood résztvevői a „Ziggurat Delivery" fantázia nevű faház szigeteléséhez próbálhatták ki az Airiumot, amelyet a gyártó szakemberei mutattak be és bíztatták őket a sokoldalú felhasználásra. „Az Airium természetes fehérjéből készül, amit felhabosítunk, ezért sok levegőbuborékot tartalmaz, majd cementiszappal keverjük össze attól függően, hogy milyen sűrűségű anyagot szeretnénk készíteni." – beszélt az anyag legfőbb tulajdonságairól Ebenschweiger Anja, a LafargeHolcim Csoport közép-európai építési szegmensének vezetője.


fotó: Marcos Llerena
1/1
fotó: Marcos Llerena

 

Az Airium lehet nagyon könnyű, akár 50 kg/m3-es sűrűségű, vagy ennek tízszeresére sűrűsítve már jóval nehezebb anyagot lehet belőle előállítani, és ez még így is lényegesen alacsonyabb a beton 2400 kg/m3-es sűrűségétől. A hőszigetelő értékét tekintve az alacsony sűrűségű anyag hasonlít a polisztirol szigetelőanyagokhoz, a nagyobb szigetelési tulajdonságok eléréséhez pedig vastagabb felületet kell képezni.

A különböző sűrűségű anyagot igény szerint más-más területen lehet használni, eltérő szilárdságban kerül a padlások, tetőterek szigetelésére, meghatározó az is, hogy a felületnek járhatónak kell lenni-e vagy sem. A Hello Wood résztvevői Ebenschweiger Anja segítségével talán a legizgalmasabb felhasználását próbálhatták ki, amikor a szigetelőanyagot különböző formák kitöltésével lényegében építőanyagként használták fel. A kabinház megtervezésénél és megépítésénél az innovatív anyag beépítése mellett az is szempont volt, hogy a fából készült ház mozgatható legyen – azt könnyen lehessen egyik helyszínről a másikra áttelepíteni.

 

Az ilyen eljárással, de betonkeretekkel készülő, előre gyártott szendvicspaneleket használnak már Ausztriában és Franciaországban. Az üzemekben a magas szinten hőszigetelő Airiummal kitöltött betonhéjakból különböző méretű paneleket állítanak elő, majd ezeket az elemeket az építkezés helyszínére szállítják, és azokat ott szerelik össze. Ugyanakkor az anyag önmagában kamionban is szállítható, amit 50 méteres magasságig is fel lehet pumpálni, s akár egyenetlen felszínen is egyenletes felület nyerhető vele.

Az anyag a hőszigetelő képessége mellett kiválóan tűzálló, akárcsak az összes bármelyik ásványi megoldás, ez sem fog elégni még a legnagyobb tűzvészben sem – nem szabadul fel belőle veszélyes gáz. Emellett jól ellenáll a rágcsálóknak és a hangyáknak is, így az anyag a teljes élettartama alatt sem változik meg. „Az Airium mint ásványi anyag fenntartható, teljes mértékben újrahasznosítható és nem tartalmaz kőolaj alapú összetevőt" – emeli ki az anyag minimális ökológiai lábnyomát és környezetre gyakorolt pozitív hatását Zadravecz Zsófia.

Bán Dávid

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk