Helyek/Tájépítészet

Közpark távolságtartásra optimalizálva

1/7

Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht

Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
1/7

Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht

Közpark távolságtartásra optimalizálva
Helyek/Tájépítészet

Közpark távolságtartásra optimalizálva

2020.04.30. 13:20

Cikkinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
Bécs, Ausztria

Építészek, alkotók:
Studio Precht, Chris Prech, Fei Tang

Különleges parktervvel rukkolt elő a salzburgi Studio Precht: olyan közparkot terveztek, amely lehetővé teszi a járvány idején előírt távolságot tartva is sokak háborítatlan sétálását. A megoldás egy emberi ujjlenyomatot mintázó sövénylabirintus, amelynek 90 centiméter széles útjait 2,40 méteres sövényfalak választják el egymástól. 

Az építész-házaspár Fei Tang és Chris Precht vezette Studio Precht Bécs egy beépítetlen telkére képzelte el a parkot, Parc de la Distance, azaz „A távolság parkja" néven – de az valójában bármilyen helyszínen megvalósítható. „Hogyan nézne ki egy közpark és hogyan lenne használható, ha a fizikai távolságtartás szabályait a tervezés szabályaiként értelmeznénk? És mit tudunk tanulni egy ilyen tértől, aminek a járvány után is van értéke?" – Chris Precht szerint ezekre a kérdésekre próbáltak választ találni a tervezési folyamatban. 

Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
1/7
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht

A tervezők bevallása szerint vörös kőzettel felszórt ösvények kialakítására a francia barokk kertek, illetve a japán zen-kertek is hatottak. A sövények változatos magasságúak, így szükség esetén a park jól belátható; a sövényeken a szomszédos ösvényt taposó hangjai is áthallatszanak. Az ösvények közepén, egyben a terület legbelsőbb pontján, ivókutakat helyeznének el.

Bár ránézésre egyszerű labirintusnak tűnik, a park útvonalait gondosan megtervezték: több 600 méter hosszú, nagyjából 15-20 perc alatt bejárható sétányt rejt, amelyeknek egyetlen be- és kijárata van csupán – ezeken jelezni lehet, hogy az ösvény épp foglalt-e vagy sem. Így a nem várt találkozások is elkerülhetőek. 

Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
5/7
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht

Bár a járvány idején is biztonságos kikapcsolódást nyújthatna, Precht szerint a normalitáshoz visszatérő városokban is lenne igény az ilyen, a nyüzsgéstől és a zajtól pillanatnyi elszakadást kínáló helyszínekre.
 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk