Épületek/Lakóépület

Lakóépület Halásziban

1/15

Faburkolat és látszóbeton a homlokzaton. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó:Lukácsi Ákos

?>
Faburkolat és látszóbeton a homlokzaton. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó:Lukácsi Ákos
?>
A látszóbeton tornác fedett közlekedést biztosít a garázstól a bejárathoz. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
Nagy üvegfelülettel megnyitott, fedett terasz. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
A látszóbeton és a faburkolat kombinációja kortárs megjelenést biztosít. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
A terasz a beltér folytatásaként értelmezhető. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
Látszóbeton és faburkolat találkozása a teraszon. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
A koncepció a közeli folyópart természetes közegéből is inspirációt merített. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
A fedett terasz védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
A szülői háló és a nappali tere egyaránt a kert irányába van tájolva. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
A fedett terasz átmenetet képez a belső terek és a kert között. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
Az épület tömege a helyi építészeti hagyományokra reflektál. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
A nagy üvegfelületnek köszönhetően napfényes nappali-étkező tér. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
A látszó fa tetőszerkezet a nappali terében optikailag csökkenti a belmagasságot. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
?>
A konyha terét pátió világítja be. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
1/15

Faburkolat és látszóbeton a homlokzaton. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó:Lukácsi Ákos

Lakóépület Halásziban
Épületek/Lakóépület

Lakóépület Halásziban

2021.01.05. 14:01

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Halászi, Magyarország

Építészek, alkotók:
Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem

Cég, szervezet:
Internorm

Letölthető dokumentumok:

Egy beépítetlen területre elsőként tervezni, az utcakép első elemét kialakítani, viszonyítási pontot kínálni a később építkezőknek, meglehetősen nagy felelősséggel jár. Az épület először egy meghatározó, egyedi elem lesz, mely később a környezetébe kell, hogy simuljon. Lukácsi Tamás egy ilyen ház tervezésére tett kísérletet a Szigetköz kapujában. 

A tervezés helyszíne egy folyóparthoz közeli, falu széli, beépítetlen telektömb, összefolyva az ártéri, növényekkel gazdagon benőtt területtel. A koncepcióalkotás inspirációját a közeli folyópart természetes közege, illetve a távolabbi kertvégekben lévő számos, faszerkezetű kukoricagóré adta. A megbízóval egyetértésben, egy természetközeli, a helyi építészeti hagyományokra reflektáló, kortárs ház víziója fogalmazódott meg bennünk. Az épület tömegformálása, a tornác jelenléte utalás a helyi építészeti hagyományokra, a látszóbeton, faburkolat mint anyaghasználat kapcsolódás a kortárs építészethez. Az épületet egyszerű, nagyvonalú tömegalakítás, racionális térszervezés, feszes alaprajz, természetes anyaghasználat jellemzi. Így vált az épület karakterét meghatározó elemmé a faburkolat és nyers beton használata.

Faburkolat és látszóbeton a homlokzaton. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó:Lukácsi Ákos
1/15
Faburkolat és látszóbeton a homlokzaton. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó:Lukácsi Ákos

Alapkoncepcióként határoztuk meg, hogy a bejárat fedett tornácon át legyen megközelíthető, a szülői háló és gyermekszobák külön traktusban helyezkedjenek el önálló fürdőszobákkal, illetve a nappali-étkező tér együttes nyitott legyen a kert irányába. A tornác – mely fedett átközlekedést biztosít a garázs és a lakás között – rávezet a centrumban lévő bejáratra. Az épületbe lépve az előszobából feltárulkozó pátió világítja be a megérkezés terét, illetve a köré szervezett konyhát és fürdőszobát. Nagy üvegfelületein keresztül a közlekedő terek mindig fényárban úsznak. Az előszoba előtti közlekedő funkcionálisan osztja ketté a lakást. A kert irányába tájolt nappali és szülői hálóterekre, illetve az előkert felé a gyermek és kiszolgáló funkciókra. A nappali-étkező-konyha tér együtteshez nagy üvegfelületekkel megnyitott fedett terasz tartozik, mely biztosítja az intenzív kertkapcsolatot.

A terasz a beltér folytatásaként értelmezhető. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos
5/15
A terasz a beltér folytatásaként értelmezhető. Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid Statikus tervező: Pozsgai Imre, fotó: Lukácsi Ákos

A szélfútta területen egy olyan terasz kialakítása volt a cél, mely védelmet nyújt, ugyanakkor a beltér folytatásaként kitekintést biztosít a kert irányába. A fa mint tartószerkezeti elem a nappaliban jelenik meg látszó tetőszerkezetként. A ferde fogópár rendszer optikailag csökkenti a nagy belmagasságot ugyanakkor pazar térélményt nyújt a terasz nagy üvegfelületeivel kiegészülve. A garázs az épülettől szerkezetileg dilatálva készült, így biztosított a lakótereknél a folyamatos hőszigetelő burok. Az épület gépészeti rendszere – hőszivattyús fűtés, hűtés, szellőztető gép, napelem – és a természetes építőanyagok használata teszi teljessé a környezettudatos gondolkodásmódot.

Internorm

Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem
Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid
Statikus tervező: Pozsgai Imre

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

BAMBI ESZPRESSZÓ // Egy hely + Építészfórum

2021.06.08. 14:43
00:07:10

A most 60 éves Bambi Eszpresszó 1961 május 1-én, a munka ünnepén nyílt meg. A Frankel Leó utca sarkán álló, id. Janáky István által tervezett Lottóház aljában helyet kapó kávézó lényegében a megnyitása óta nem változott. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében az épület és az azt legendássá tevő eszpresszó történetét is megismerhetik a nézők.

A most 60 éves Bambi Eszpresszó 1961 május 1-én, a munka ünnepén nyílt meg. A Frankel Leó utca sarkán álló, id. Janáky István által tervezett Lottóház aljában helyet kapó kávézó lényegében a megnyitása óta nem változott. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében az épület és az azt legendássá tevő eszpresszó történetét is megismerhetik a nézők.

Helyek/Városépítészet

NAPRAFORGÓ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2021.06.08. 14:40
00:07:42

Az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep a magyar építészettörténet kiemelkedő állomása, mivel ennek a kezdeményezésnek köszönhető a Bauhaus szellemiségének meghonosodása hazánkban. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának mai részében a számos különböző hátterű építész által létrehozott, mégis egységes hangulatot árasztó mintateleppel ismerkedhetünk meg.

Az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep a magyar építészettörténet kiemelkedő állomása, mivel ennek a kezdeményezésnek köszönhető a Bauhaus szellemiségének meghonosodása hazánkban. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának mai részében a számos különböző hátterű építész által létrehozott, mégis egységes hangulatot árasztó mintateleppel ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk