Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig
Épülettervek/Középület

Luxusszálloda a Blaha Lujza téri Sajtópalota helyén

1/13

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/13

Luxusszálloda a Blaha Lujza téri Sajtópalota helyén
Épülettervek/Középület

Luxusszálloda a Blaha Lujza téri Sajtópalota helyén

2005.03.23. 14:50

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kertész András Tibor

Tervező: Kertész Építész Stúdió

Az ABLON ingatlanfejlesztő cégcsoport bejelentette, hogy 9 milliárd forintos beruházással, Europeum néven luxus kategóriájú szállodából, irodaházból, illetve kereskedelmi és szolgáltató egységekből álló épületet hoz létre a Blaha Lujza téri volt sajtószékház helyén.

A tervek szerint 2007-re felépülő Europeum tervezett összterülete 30.000 m2, amelyből 10.000 m2 szállodaként üzemel majd, míg a földszinten és az első emeleten mintegy 6.000 m2-t foglalnak el kereskedelmi és szolgáltató egységek. A jelenlegi épület körút felőli részén, a műemléki homlokzatot megtartva, 3.500 m2 alapterületnyi iroda lesz. Mindezekhez kapcsolódóan összesen 10.500 m2-nyi mélygarázs is kialakításra kerül.

 

Építési engedélyezési terv - építészeti műszaki leírás
A Budapest VIII., Blaha Lujza tér 3-5., József körút 5., József körút 7. sz. alatt (hrsz.:36408) egyesített telken tervezett iroda-, üzletházra, valamint apartman-, suite hotelre

Előzmények
A területre 2001. márciusában jogerős építési és bontási engedélyezési terv készült a Duna Office Center Ingatlankezelő Kft. megbízásából. A terveket az AULA Építésziroda Kft. készítette el. Ezt követően tulajdonos- és koncepcióváltás történt, az új tulajdonos az ABLON Szolgáltató Kft. lett, aki a volt Sajtószékház lebontásával és a József krt. 7. sz. utcai traktusának megtartásával egy iroda, üzletház, apartman és suite hotel kialakítását irányozta elő meghívásos pályázatában. A meghívott építész irodák között szerepelt az előző tervek készítője, Bordi János (AULA Építésziroda Kft.), Reimholz Péter, Cságoly Ferenc és Kertész András Tibor irodája.

A pályázatot a Kertész Építész Stúdió nyerte koncepciójával. Az építési engedélyezési tervet a 2003. augusztus 27-i és október 15-i Fővárosi Tervtanács észrevételeit is figyelem véve készítettük el. A kerületi főépítész nyilatkozata alapján a tárgyi ingatlan a BVKSZ szerint VK (városközponti) terület övezeti besorolású.

Rövid városépítészeti koncepció
A tervezett épület telke több ingatlan összevonásából alakult ki a II. világháború után. A háború előtt több különálló lakóépület állt e helyen. A romantikus stílusú homlokzatok azonban - valószínűleg - megrongálódtak a háború alatt, és 1949-ben az épületeket összevonták, homlokzataikat pedig a ma látható módon egy késő "bauhausos" stílusú, de már a "szocreál" első jegyeit magán viselő homlokzattal látták el. Belső szerkezeti átalakulás viszonylag kevés volt, az eltérő födémszintek ma is láthatók az épületben. Az épület alatt egy szint pince épült.

A Somogyi Béla utcában az épület egy részét már elbontották. A Blaha Lujza téren a meglévő épület előtt állt a Nemzeti Színház, mely a tér felől részben takarta az épületet. A színház elbontása után új városépítészeti helyzet alakult ki: egy jóval nagyobb tér keletkezett, az épület pedig nem egyértelműen két utca sarkán áll, hanem egy nagy tér és a József krt. találkozásánál. Ez egy másfajta "sarokhelyzetet" eredményez.

A tervezett épület tömegkoncepciójánál igyekeztünk figyelembe venni a benne lévő funkciókat és a főbb kapcsolatokat a környezethez. A József krt. 7. sz. mögött egy traktust megtartva teljesen kibontottuk az épületet, és egy belsőudvaros iroda épületrészt terveztünk. A József krt-tól a Somogyi Béla utcáig és a Blaha Lujza térre kiforduló "L" alakú szárny suite hotelfunkciót tartalmaz, míg a sarkon egy apartman hotel tömege áll. A földszint és az első emelet bevásárló passzázs. Ezen állnak az előbbi tömegek. A passzázs fontos eleme a koncepciónak, ami a József krt. és a Blaha Lujza tér felől árkáddal is kiegészül. Az épület gazdasági feltöltése, az épület alatti négyszintes mélygarázs megközelítése a Somogyi Béla utca felől történik.

Az épület építészeti koncepciója
A tervezett épület a jelenlegi sajtószékház teljes elbontása után (kivéve a József krt. 7. sz. utcai traktusát) a teljes telekterület beépítésével jön létre. Koncepciónk szerint az elbontott épületrészek helyén négy szinten mélygarázst alakítunk ki, amely részben az épületgépészetnek is helyet ad. A József krt. 7. megmaradó traktusa és a mögötte kialakított épületrész irodaház-funkciót kap. Ettől elkülönítve kerül kialakításra a 2. szinttől fölfelé az "L" alakú suite hotelszárny, valamint ahhoz kapcsolódva az apartman hoteltömb. A földszint és az első emelet üzlet passzázs funkciót kap.

Tudatosan bontottuk a tömeget az előbb említett funkciók szerint, ezzel elértük, hogy nem egy szokványos belsőudvaros épület keletkezett, hanem lazább épületszövet, jól megvilágított belső traktusok jöttek létre. A tömeg bontása lehetőséget adott magassági differenciálásra is az épületegyüttesen belül. A Corvin régi homlokzata (már műemlék!) felőli oldalon az épület magassága alacsonyabb, mint a József krt. sarkán.

A homlokzati magasságot tekintve a csatlakozásokat körültekintően vizsgáltuk, a tervezett magasságok illeszkedők. Az egész Blaha Lujza tér egységes képét is figyelembe véve a saroktömeg (apartman hotelszárny) kicsit magasabb, és a legfelső szinten loggia sort kapott. Ez az elem része az egész homlokzati koncepciónak, mivel az épület nagy részén végigvonul a földszinten egy árkádsor, aminek ellenpontja az előbb említett loggia.

Az alacsonyabb épületrészeken visszahúzott módon alakul ki a legfelső szint. Ezt köti össze a két takaró üvegszerkezet a földszinti portálok sávjával. (Ezek azonos homlokzati síkba is kerültek.) A homlokzat szerkesztésének alapelve volt, hogy tömör felületek mögötti vasbeton szerkezet önhordó, azaz tektonikus szerkezet legyen. A kialakuló "rács jellegű" homlokzat megítélésünk szerint a nyílások arányát és jellegét tekintve illeszkedő. Plaszticitását tekintve (25-30 cm mélyre helyezett üvegsíkok) szintén az eklektika-romantika idejében is használt homlokzati plasztikai mélységet követi.

A Blaha Lujza tér és a József krt. sarok helyzete nem igazán utcasarok, és a tervezett épület homlokzati filozófiája nem is bír el egy esetleges toronymegjelenést. Ennek ellenére a zsűri ajánlásának megfelelően jelzésszerűen, plasztikával próbáltunk utalni arra, hogy e helyen a homlokzat megkülönböztetett része a háznak. A sarok dominanciáját maga az egész "saroktömeg" adja, és a tömeg aszimetrikus megjelenése differenciálja a József krt. és a Blaha Lujza tér városszerkezeti síkját is.

Kertész András Tibor vezető építész tervező, Marián Balázs okl. építész

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk