Közélet, hírek

Europeum ­– hol is?

1/3

fotó: Vargha Mihály

?>
fotó: Vargha Mihály
?>
fotó: Vargha Mihály
?>
1/3

fotó: Vargha Mihály

Europeum ­– hol is?
Közélet, hírek

Europeum ­– hol is?

2006.06.21. 10:28

Röviden a Fővárosi Tervtanács (FT) június 14-ei üléséről

A múlt szerdai kínálat a Fővárosi Tervtanács (FT) ülésén: egy lakóház Budán, két irodaház Pesten.

1. olyan lakóháztervet mostanában ritkán lehet látni, ahol nem 2,5 méter körüli a belmagasság – itt a terv szerint 3 méter fölött van! Legyen a példa ragadós (a terv „műsoron kívül" került a programba, I. Roham utca – Pauler utca sarok, tervező: Pap Gabriella / Hevesi és Pap).

2. a nap csemegéje: az új tervező előadásában másodszor az FT előtt a Blaha Lujza téri szálloda, EUROPEUM HÁZ, ingtlanfejlesztő: ABLON.

Előző tárgyalása 2006. május 3-én volt, felelős tervező: dr. Fekete Lajos, opponens: dr. Finta József.
„… egyhangú álláspont alakul ki, hogy ennek a homlokzatnak még érnie kell, nem volt meggyőző erejű a Tervtanács számára. Az arányrendszerében, az osztásrendjében van valami bizonytalanság." Ismételt bemutatását kérte az FT.

A terv a korábbinak (2003-2005) halovány adaptációja volt és maradt.
A súlyos előzmény: Kertész András Tibor a megbízást visszaadta, mert olyan változtatásokat kívánt tőle a megrendelő, melyeket ő építészként nem vállalhatott föl.
Vonalak között: az előzményekről.


Luxusszálloda a Blaha Lujza téri Sajtópalota helyén
Az ABLON ingatlanfejlesztő cégcsoport bejelentette, hogy 9 milliárd forintos beruházással, Europeum néven luxus kategóriájú szállodából, irodaházból, illetve kereskedelmi és szolgáltató egységekből álló épületet hoz létre a Blaha Lujza téri volt sajtószékház helyén.
A tervek szerint 2007-re felépülő Europeum tervezett összterülete 30.000 m2, amelyből 10.000 m2 szállodaként üzemel majd, míg a földszinten és az első emeleten mintegy 6.000 m2-t foglalnak el kereskedelmi és szolgáltató egységek. A jelenlegi épület körút felőli részén, a műemléki homlokzatot megtartva, 3.500 m2 alapterületnyi iroda lesz. Mindezekhez kapcsolódóan összesen 10.500 m2-nyi mélygarázs is kialakításra kerül.


Kertész András Tibor tervéről: „A területre 2001. márciusában jogerős építési és bontási engedélyezési terv készült a Duna Office Center Ingatlankezelő Kft. megbízásából. A terveket az AULA Építésziroda Kft. készítette el. Ezt követően tulajdonos- és koncepcióváltás történt, az új tulajdonos az ABLON Szolgáltató Kft. lett, aki a volt Sajtószékház lebontásával és a József krt. 7. sz. utcai traktusának megtartásával egy iroda, üzletház, apartman és suite hotel kialakítását irányozta elő meghívásos pályázatában. A meghívott építész irodák között szerepelt az előző tervek készítője, Bordi János /AULA Építésziroda Kft., Reimholz Péter, Cságoly Ferenc és Kertész András Tibor irodája. A pályázatot a Kertész Építész Stúdió nyerte. Az építési engedélyezési tervet a Fővárosi Tervtanács 2003. augusztus 27-ei és október 15-ei ülésén tett észrevételeket figyelem véve készítették el. A kerületi főépítész nyilatkozata alapján a tárgyi ingatlan a BVKSZ szerint VK (városközponti) terület övezeti besorolású. 

A június 14-én bemutatott változat hordoz egy halovány, szinte testetlen saroktornyot a körúti sarkon, plusz most más módon „vizezi fel" Kertész eredeti tervét. A tömör részek fölfelé menetes vékonyodását átveszi, de széthúzza a struktúrát, a pillér-szerű faltestek közé széles üvegsávok esnek. Többen meg is jegyezték, hogy ettől áruház-szerű lett az összhatás. Kapy Jenő teljes formalizmusnak nevezte a tervet, ahol nincs jelen „építészetté válás". Felmerült továbbá, hogy a számítógépes látványterveken túl makett bemutatása lenne megfelelő, hogy az FT jobban meg tudja ítélni a terv formálását.

Hasonlóan a május 3-ai döntéshez, az FT most sem fogadta el a tervet.
 

A Blaha Lujza téren még a régi terv képe virít


3.  VIII. Üllői út 48., saroktelek: irodaépület homlokzati tervei, felelős tervező: Bolla Ákos, opponens: Kálmán Ernő.

Határozottan feltűnést kereső kompozíció. Fölfelé kihajló kettős üvegkéreg – kiszellőztetett klímahomlokzat – táblákból összerakva. A külső üvegekre homokfúvott vagy savmaratott stilizált fa motívumot gondoltak rávinni – „Üllői úti fák", Kosztolányi Dezső –, ami főleg esti kivilágításban érvényesül. A sarkon az épület jellegzetes motívuma lesz a metró-alagúthoz tartozó szellőző kivezetése, ami most a ház udvarában van. Fölfelé keskenyedő hengeres test betonból, hajtott papírlapot idéző formálásban, ahogy a homlokzat üvegstruktúrája is egymás mellé állított, kihajló papírlapokra emlékeztet.

A megbízó korábban meghívásos pályázatot rendezett, akkor választotta ki ezt az elképzelést (Corvin Ház, Budapesti Ingatlan Rt.). 2005. októberében már tárgyalta az FT, a vélemények akkor is megoszlóak voltak, de alapvetően nem kérdőjelezték meg a tervet ezen a helyen, átellenben az Iparművészeti Múzeummal, szemben a volt laktanyával.

Most sokkal több kétely merült fel: tud-e itt, a nagyforgalmú út mentén igazi „screen" lenni ez a terv? Hiszen alig van rálátás, nem úgy mint pl. a Dózsa György úti ING épületnél. Kapy Jenő szerint viszont van létjogosultsága az ilyesfajta high-tech gondolkodásnak, főleg ha meg tud oldani egy szélesebb értelemben vett formai/technológiai kérdést. A Kálvin téri háznak, mint kristály-struktúrának, ez nem sikerült.

A harmadik napirendet vezető Eltér István kérdései során kiderült, hogy a KÖH még nem járult hozzá a telken álló sarokház bontásához, ami pedig az építési engedély megszerzésének alapvető feltétele.

Vargha Mihály

ps
A szálloda nevéhez - Europeum

Találjuk ki Közép-Európát?
Az Europeum Hungary elvégezte a hét magyarországi régió eddigi abszorpciójának vizsgálatát az eddig felhasznált uniós támogatások tekintetében.

Gyermekszegenyseg.hu - CIKKEK
Az Europeum Hungary szervezet szerint rendszerszintű változásokra van szükség, nem megvalósulatlan tervekre. Ferge Zsuzsa: Egyre nagyobb a szakadék...

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Épületek/Középület

KILÁTÓ A GALYATETŐN // Egy hely + Építészfórum

2021.08.26. 18:23
00:05:34

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk