Közélet, hírek

Meglepetés felajánlások gazdagították idén a Várépítő pályázatot

1/26

a nyertesek egyike: Balassagyarmati Központi Óvoda Játékvár Tagóvodája

?>
a nyertesek egyike: Balassagyarmati Központi Óvoda Játékvár Tagóvodája
?>
a nyertesek egyike: Balassagyarmati Központi Óvoda Játékvár Tagóvodája
?>
a nyertesek egyike: Budakörnyéki Waldorf Alapítvány
?>
a nyertesek egyike: Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat
?>
a nyertesek egyike: Szakmár Község Önkormányzata
?>
a nyertesek egyike: Liptay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
?>
a nyertesek egyike: Tényő Község Önkormányzata
?>
a nyertesek egyike: Tác Község Önkormányzata
?>
a nyertesek egyike: Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola
?>
a nyertesek egyike: debreceni Talentum Baptista Általános Iskola
?>
a nyertesek egyike: Kreatív Élet Alapítvány
?>
a nyertesek egyike: Kurdi Napsugár Óvoda
?>
a nyertesek egyike: Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
?>
a nyertesek egyike: nagykölkedi műemlék lakóház
?>
a nyertesek egyike: VÁRVAG Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft.
?>
a nyertesek egyike: Nagylózs Község Önkormányzata
?>
Várépítő pályázat 2017
?>
Ráday Mihály - Várépítő pályázat 2017
?>
Vadász György - Várépítő pályázat 2017
?>
Vadász György - Várépítő pályázat 2017
?>
Várépítő pályázat 2017
?>
Várépítő pályázat 2017
?>
Várépítő pályázat 2017
?>
Wittinghoff Tamás - Várépítő pályázat 2017
?>
Várépítő pályázat 2017
?>
1/26

a nyertesek egyike: Balassagyarmati Központi Óvoda Játékvár Tagóvodája

Meglepetés felajánlások gazdagították idén a Várépítő pályázatot
Közélet, hírek

Meglepetés felajánlások gazdagították idén a Várépítő pályázatot

2017.06.14. 12:20

A 37 induló közel 42 millió Ft+ÁFA értékű építőanyagot igényelt idén a gyermekintézmények és műemlékek beruházásait közel két évtizede építőanyaggal támogató Várépítő pályázaton. A meglepetésként közel 18 millió Ft+ÁFA felajánlással növelt nyereményutalványokat Budaörs Város Önkormányzatának dísztermében vehette át a 16 nyertes.

A gyakran finanszírozási gondokkal küzdő intézmények és önkormányzatok képviselői idén is az ország minden részéből érkeztek Budaörsre, ahol a város polgármestere, Wittinghoff Tamás köszöntötte őket. „25 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy még ma is milyen nagy szükség lesz a Várépítő pályázathoz hasonló civil kezdeményezésekre. Három évvel ezelőtt szívesen mondtunk igent arra, hogy itt kerülhessen sor a pályázat díjátadójára. Mára közelről is láthattuk, milyen sok szerény anyagi helyzetben működő önkormányzat kaphatott támogatás, tehát nagy szükség van a civil szférára ma is." – mondta el köszöntőjében a Várépítő pályázat fővédnöke, a díjátadó házigazdája.

A tetőfelújításhoz, homlokzati hőszigeteléshez és homlokzatképzéshez, gépészeti felújításhoz és beltéri felújításokhoz igényelhető építőanyagokat és szolgáltatást 16 építőanyag gyártó cég adta össze, hivatalosan nettó 16 millió Ft értékben, ám a meglepetés nyereményeknek köszönhetően további több millió forint értékű felajánlás is gazdára talált.


Várépítő pályázat 2017
21/26
Várépítő pályázat 2017


Idén is a legtöbben tetőfelújításba kezdhetnek

A legtöbben ezúttal is új tetőt kapnak, hiszen a pályázható különböző alapanyagú Creaton, Bramac és Terrán tetőcserép, a Prefa ereszcsatorna, Fakro tetőablak és Colt tetőbevilágító értéke a teljes keret több mint fele, nettó 8,5 millió Ft volt. A 16 nyertes közül 8 város ill. község, Kurd, Cegléd, Vaskút, Nagylózs, Páty, Tác, Nagykölked és Szakmár egy-egy intézményénél indulhat idén tetőfelújítás (az intézmények listája és az elnyert összegek a mellékletben).

Ismét volt elnyerhető, a kivitelezésre fordítható készpénz is, aminek hiánya gyakran okoz fejtörést az intézményeknek. Szakmár Község Önkormányzata kapta idén a Proidea, e-build, ibuildinfo és Magyar Építéstechnika szaklap által felajánlott „Jövőkuckó támogatást". Az 500 000 Ft készpénz jól fog jönni közösségi házak tervezett felújításához. A Colt Hungária Kft. által felajánlott készpénzből 7 pályázónak jutott egyenként 100- 100 000 Ft. A készpénzbeli támogatásban részesülő pályázók a következők: Kurd, Vaskút, Nagylózs, Tényő, Tác, Szakmár és Debrecen.

Gyűlnek a munkában kínált felajánlások is: az Épületszigetelők, Tetőfedő és Bádogosok Országos Szövetsége (ÉMSZ) tagjai, az ország legjobb tetőfedői idén Tác Község Önkormányzata az Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetőfelújítását fogják elvégezni társadalmi munkában. Négy év alatt ez lesz az ötödik épület, amelynek ilyen módon készülhet a tetője. Emellett a Fakro cég munkatársai az elnyert tetőablakokat a Pátyi Waldorf Iskolában be is építik.


Ráday Mihály - Várépítő pályázat 2017
18/26
Ráday Mihály - Várépítő pályázat 2017A gépészeti felújításhoz szükséges nettó 2 millió forint értékű, csúcsminőségű Weishaupt kazánt egy debreceni és egy bajóti intézmény nyerte meg. Az 500 000 Ft+ÁFA értékű Schiedel kéményt pedig egy tényői bölcsőde építheti be.

A Bachl és a Baumit hőszigetelő anyagain és homlokzatképzésre szolgáló termékein túl idén további 500 000 Ft+ÁFA értékű Ravatherm hőszigetelés is rendelkezésre áll, így ebben a kategóriában is nettó 2,4 millió Ft a pályázható keret. A homlokzatképzéshez szükséges anyagokat elnyert városok: Szécsény, Nagykölked, Tényő és Balassagyarmat.

A beltéri megszépülés kategóriájában a burkolat-felújításhoz a Murexin és a Henkel Ceresit márka kínálta anyagait, összesen nettó 1,5 millió Ft értékben. Ezt három intézmény kaphatta meg, amelyek Balassagyarmaton, Egerben és Zalaegerszegen működnek.

Meglepetés volt, hogy az Europa Design Kft. két nyertesnek egyenként 250 000 Ft értékben adományozott irodabútort. Ezek a nyertesek a Szakmár Község felújítandó közösségi háza és a Tényő Községben létesülő új bölcsőde.


Vadász György - Várépítő pályázat 2017
19/26
Vadász György - Várépítő pályázat 2017


A Várépítő pályázat számokban 2010-2016 között

A majdnem két évtizede, korábban más néven működő Várépítő pályázat létjogosultságát bizonyítja, hogy annak 2010. évi újjáélesztése óta jelentkező közel 600 pályázó összesen több mint 450 millió forint értékű építőanyagot igényelt. Az összesen 70 millió Ft + Áfa értékű felajánlást a zsűri közel 100 gyermekintézmény és műemlék között osztotta el.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottsága több mint egy évtizede, a cégektől független, neves közéleti személyiségekből áll:

 • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke
 • Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas színművész
 • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó
 • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője
 • és a zsűri új, idén csatlakozott tagja Beleznay Éva, okleveles építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnöke, Budapest volt főépítésze.


Várépítő pályázat 2017
25/26
Várépítő pályázat 2017A Várépítő pályázat 2017. évi nyertesei gyermekintézményi kategóriában

 • A Kurdi Napsugár Óvoda és konyha épületük tetőfelújításához 1 483 552 forint értékben nyert Bramac beton tetőfedő anyagot és 100 000 forint készpénzt a Colt Hungária Kft–től.
 • A Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola Petőfi Sándor utcai épületének tetőfelújításához nyert 998 228 forint értékben Terrán beton tetőfedő anyagot, 247 825 forint értékben Prefa ereszcsatornát és 100 000 forint kézpénzt, amely a Colt Hungária Kft. felajánlása.
 • A Szécsényben működő Liptay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium épületének felújításához a zsűri 496 080 forint értékű Bachl hőszigetelő anyagot, 339 000 forint értékű Baumit vakolóanyagot, és 449 280 forint értékű Ravatherm lábazati hőszigetelő anyagot ítélt meg.
 • Nagylózs Község Önkormányzata az általános iskolás gyermekek étkeztetésének helyet adó épülete tetőfelújításához nyert Creaton tetőcserepet 763 835 forint értékben, 249 995 forint értékben Prefa ereszcsatornát, illetve további 100 000 forint készpénzt a Colt Hungária Kft. jóvoltából.
 • A Budakörnyéki Waldorf Alapítvány pátyi iskolájuk tetőfelújításához nyert 495 512 forint értékben Fakro tetőablakot és 500 000 forint értékben Terrán beton tetőfedő anyagot.
 • Tényő Község Önkormányzata egy új bölcsőde építéséhez nyert 186 240 forint értékű Ravatherm lábazati hőszigetelést, 500 000 forint értékű Schiedel kéményrendszert, valamint 100 000 forint készpénzt a Colt Hungária Kft. jóvoltából, valamint 250 000 Ft értékű irodabútor az Európa Design Kft-től.
 • Tác Község Önkormányzata az Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetőfelújításához nyert 659 695 forint értékben Creaton tetőcserepet és a kivitelezéshez 100 000 forintot a Colt Hungária Kft-től. Az elnyert tetőcserepet az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) tetőfedő és bádogos mesterei társadalmi munkában építik be.
 • Szakmár Község Önkormányzata a közösségi ház felújításához nyert 500 000 forintértékben Terrán beton tetőfedő anyagot, 100 000 forint készpénzt, amelyet a Colt Hungária ajánlott fel, valamint a proidea.hu, ebuild.hu és a Magyar Építéstechnika szaklap felajánlását, a „Jövőkuckó támogatást, amely további 500 000 Ft készpénz. A közösségi ház berendezéséhez az Europa Design Kft. 250 000 Ft értékű irodabútorral járul hozzá.
 • A Balassagyarmati Központi Óvoda Játékvár Tagóvodájának belső felújításához nyert Murexin termékeket 488 358 forint értékben.
 • A zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületük étkezdéjének felújításához nyert 485 390 forint értékben Murexin termékeket.
 • Kreatív Élet Alapítvány az Egri Waldorf Általános Iskolájának padlózatának felújításához nyert 457 297 forint értékben Henkel-Ceresit termékeket.
 • A Balassagyarmati Központi Óvoda Meseerdő Tagóvodája épületének homlokzati felújításhoz nyert Baumit vakolóanyagot 273 000 forint értékben.
 • A Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat Bajóton található épületük fűtéskorszerűsítéséhez nyert támogatást, amely a Weishaupt Hőtechnikai Kft. felajánlása.
 • A debreceni Talentum Baptista Általános Iskola a fűtési rendszer felújításához nyert támogatást a Weishaupt Hőtechnikai Kft-től, valamint 100 000 Ft készpénzt a Colt Hungária Kft. felajánlásában.


Várépítő pályázat 2017
23/26
Várépítő pályázat 2017


A Várépítő pályázat 2017. évi nyertesei műemléki kategóriában

 • A VÁRVAG Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. a ceglédi ügyészség műemléki épületének tetőfelújítását folytatja a CREATON-tól elnyert 1 439 520 forint értékű kerámia tetőcseréppel.
 • A nagykölkedi műemlék lakóház tulajdonosai az épület belső felújításához nyertek 387 593 forint értékben Baumit vakolóanyagot, 60 480 forint értékben Creaton tetőcserepet, és 256 080 értékben Ravatherm lábazati hőszigetelő anyagot.

Az elnyert termékek itt megjelölt értékei nettó értékek. Az elnyert készpénzbeli támogatás értékét nem növeli az ÁFA.

forrás: sajtóközlemény

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk