| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

Meglévő piac - vásártér átalakítása

1/21

meglévő alaprajz

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
meglévő alaprajz
?>
?>
1/21

meglévő alaprajz

Meglévő piac - vásártér átalakítása
Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

Meglévő piac - vásártér átalakítása

2006.07.24. 09:46

Projektinfó

Földrajzi hely:
Tapolca, Magyarország

Építészek, alkotók:
Stricz Lajos Gábor

Letölthető dokumentumok:

A jelen állapotban meglévő kereskedelmi és vendéglátó egységek, raktárak, szociális és kiszolgáló terek mindegyikét felújítják a tapolcai piacon. Építészet, tervezés: Stricz Lajos Gábor, Bau Design Studio Bt.

 

Építészet,tervezés: Stricz Lajos Gábor, Bau Design Studio Bt.

Szakmai támogatás: Papp Zoltán Tamás, Tapolca város főépítésze

Segítség, támogatás: Tapolca város önkormányzata
www.tapolca.hu

Üzemeltetés: Tapolca Városi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
www.tapolcapiac.hu


 

Szerkezeti leírás

Az épület korszerűsítése során teljes körű gépészeti felülvizsgálat szükséges. Tervezett a villanyvezetékek cseréje, korszerű újra vezetékelése;  a víz- és szennyviz vezetékek cseréje szükség esetén; a költségkímélő fűtéshez szükséges gépészeti elemek kialakítása, megvalósítása. Vizsgálat alá kerül az épület szellőztetésének megfelelősége, minősége.
A jobb hőszigetelés érdekében és a költségek csökkentése érdekében az épület a felújítás során hőszigetlő réteget és hőszigetelő vakolatot kap a terv szerinti helyeken. A meglévő állapotban oldalról nyitott első traktusban elhelyezkedő árusítótér lezárásra kerül, a nyilászárók Panorama Plussz műanyag hőszigetelt üvegezésű nyílászárókból kerülnek kialakításra. Meglévő nyílászárók cseréje szükséges,  Panorama Plussz műanyag hőszigetelt üvegezésű nyílászárók építendők be.

A vásártér – piac első traktusának és a fejépületnek a kültéri oldalfalburkolata  Wienerberger Terca Granada téglaburkolatot kap  6,5 cm vastagságban acéltüskékkel bekötve, dilatálva. Az első  és második traktust elválasztó födémből is kiemelt falazat sáv 12,0 cm vastag előtétfalat kap Wienerberger Terca Granada díszburkoló téglából. A második traktus  kőlap burkolatot készül ragasztva  a terv szerinti  helyeken.
A főbejárat eddig nyitott része lezárásra kerül üvegbetétes, harmonika rendszerű kapuval.  A főbejárat felől kialakításra kerül két kör alaprajzú, kupolával fedett árusító tér. A főépülethez acél rácsostartó szerkezettel kapcsolódik össze.

A jelen állapotban meglévő kereskedelmi és vendéglátó egységek, raktárak, szociális és kiszolgáló terek mindegyike felújításra kerül. Új burkolatot kapnak a padozatok, szükség esetén vagy vizes helységek esetében az oldalfalak is. Vakolat javításokra  a beltérben mindenhol sor kerül a felújítás alatt a szükségesség mértékének megfelelően, illetve a felületképzés a teljes oldalfalfelületre vonatkozik.
A vásártér – piactér járófelülete is  felújításra szorul. Az új rétegrend megfelelő szigetelést ad és balesetmentes közlekedést biztosító járófelületet eredményez. Az árusító terek padló felülete ipari Reokorr műgyanta burkolatot, míg a közlekedők járófelülete mosott kavics felületű betonlap burkolatot kap. Az akadálymentes közlekedést a bejáratoknál elhelyezett rámpák biztosítják. A közlekedők burkolata  esztétikai okok miatt követi a közlekedési irányokat, így az árusítótereken is áthalad a be- és kijáratokig. 

Az eladóterekben a megfelelő vízelvezetés biztosítása érdekében az épület hosszanti tengelyével párhuzamos közlekedőkben, a közlekedő hossztengelyére merőlegesen vízelvezető folyókák kerülnek elhelyezésre, a födémszerkezet ny – k irányú gerendáinak tengelyébe.
A vásártér eladó pultjainak munkafelületének cseréje és a fém lábak felületkezelése, szükséges. Szükség esetén a munkaasztalok lábai is cserére kerülnek. A fém felületek felületkezelése  elvégezendő az alulbordás vasbeton födémlemez tartó acél pillérein is. A munkapultoknak a munkafelülete sima felületű, könnyen és jól tisztítható lesz.
A vásártér – piac árusítótereiben két asztalonként falikút kerül elhelyezésre szerelt falra. Két falikutanként vízvételi lehetőséget kell biztosítani. A szerelt falszerkezet árusító tér felöli oldala csempeburkolatot kap. Szerelt fallal leválasztott, takart részben a szükséges gépészeti vezetékek elhelyezhetőek. A falazatokra mosható vízbázisú falfesték kerül.  A vevők számára kialakításra kerül a főbejáratnál két kézmosó. A mosdók és wc-k a fejépületben találhatóak. Vásártéri traktusonként két vagy három szemétgyűjtő konténer kerül kihelyezésre, melyek a közvetlen szemétgyűjtést szolgálják.
A vásártér – piac területén levő közvetlen szemétgyűjtésre szolgáló hulladékgyűjtő konténerek tartalma napi ürítéssel kerül  a hulladéktárolóba, mely a piac északi végén az útkereszteződés alatt kerül kialakításra. A hulladéktároló  szélfogó falszerkezettel körülvett. A szélfogó védőfal íves alaprajzi kialakítású, téglából készülő falazott szerkezet. Külső fala vakolt, belső oldala, ahol a szemét gyűjtő konténerek kerülnek elhelyezésre, a könnyű tisztíthatóság érdekében csempe burkolattal ellátott. A tárolóban középösszefolyó elhelyezendő szennyfogó tálcával. A konténerek horganyzott  fémráccsal  kerülnek elzárásra.
Az első épülettraktus, munkálatai az első ütemben valósulnak meg, az árusító terek nagyobb bevilágító felületének érdekében a födémgerendák között a vasbeton lemez födém kibontásra kerül 3 egymás melleti mezőben, a mező teljes szélességében és acélváz szerkezet között hőszigetelt polikarbonát lemezből készült bevilágító kerül kialakításra.
A második traktusban levő árusítótér felújítási munkálatai a második ütemre tervezettek,  a bevilágító felületek növelése érdekében szintén kibontásra kerül 4 egymás mellet levő födém mező és acélváz szerkezet között hőszigetelt polikarbonát lemezből készült felülvilágító kerül elhelyezésre.
A lapostető szerkezet felülvizsgálata szükséges, szükség esetén páraszellőzőket kell elhelyezni. Új szigetelőrétegként zúzalékkérges bitumenes lemez kerül lefektetésre. a járófelület képzése mosott kavics felületű betonelemekkel műanyag zsámolyokra ültetve történik.
A harmadik ütemben kerül felújításra, átalakításra a fejépület a minden oldalról nyitott piactér. A fejépületben födémcsere valósul meg a tervezett emeletráépítés miatt, illetve kialakításra kerül 6 darab vasbeton pillér a szerkezet teherbíró képességének növelése és a födémáttörés miatt.  Az új födémszerkezet monolit vasbetonbol készült alulbordás lemez. A  födémben az emeleti térdfalak és főfalak elhelyezkedése miatt bordák készítése szükséges a szerkezet teherbíró képességének növelése érdekében. Az emeleten egy büfé és annak fogyasztótere valamint személyzeti öltöző és mosdó, a vendégeknek női és férfi mosdó és wc kap helyet.  A  zárófödémek a fejépületen nem járható lapostető szerkezetek. Ezen épületegység legmagasabb szerkezeti részének hosszanti tengelyében bevilágító kerül kialakításra acélváz szerkezeten, polikarbonát lemezből. A teljes üvegfelülettel 3 oldalról körbevett emeleti fogyasztótér zárófödémének fedése korcolt síklemez fedés. A fejépületben kap helyet a két karú monolit vasbeton lépcső (m=17,6 cm ; sz=27,4 cm) , melyen az emeletre juthatunk.
A nyitott piactér lefedése korcolt síklemez fedés, felületkezelt köracél tartószerkezettel.
A vásártér teljes területén hangosbemondó rendszer épül, a jobb tájékoztatás érdekében.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.