Épülettervek/Tervpályázat

Megvan az MTK stadion tervpályázatának eredménye

1/4

Forrás: MTK

?>
Forrás: MTK
?>
Forrás: MTK
?>
Forrás: MTK
?>
Forrás: MTK
1/4

Forrás: MTK

Megvan az MTK stadion tervpályázatának eredménye
Épülettervek/Tervpályázat

Megvan az MTK stadion tervpályázatának eredménye

2014.12.05. 13:12

Cikkinfó

Szerzők:
Kelecsényi Kristóf Zoltán

Térkép:
Hidegkúti Nándor Stadion

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Bordás Péter

 Bejelentették a Hidegkuti Nándor Stadion és környezetének fejlesztésére kiírt tervpályázat második fordulójának eredményét. A Magyar Testgyakorlók Körének Hungária körúti stadionját a nagyerdei létesítményt is megálmodó Bord Építész Stúdió tervezheti.

Görözdy György, a bírálóbizottság elnöke az MTK fejlesztése ékkövének nevezte a leendő stadiont, mivel más sporttelek fejlesztésére is sor fog kerülni. Mint azt elmondta, a 2014. szeptember 16-án meghirdetett építészeti tervpályázat célja az volt, hogy egy olyan létesítményt hozzanak létre, amely nem csak a sportot szolgálja, de a város életének részévé is válik, azon túl hogy otthonául szolgál az MTK központi szerveinek.

A bírálóbizottság munkájáról elárulta, hogy komoly vita alakult ki a győztes kapcsán, de végül sikerült egységes álláspontra jutni november 30-án. Megjegyezte, hogy bár a zárójelentésben sok kritika van, ez valójában nem a színvonal alacsony mivoltát jelzi, sokkal inkább a bírálók útkeresését.

Pálfy Sándor a bizott társelnöke foglalta össze, hogy a pályázók mennyiben feleltek meg a kiírás egyes pontjainak. Elmondása alapján elégedettek voltak a második fordulóba meghívott 12 pályamunkával. Nem volt szükséges például funkcionális problémákról gondolkodni, mert egyik tervben sem volt olyan, amelyet apró módosítással ne lehetne orvosolni. A programban megadott szempontnak, az „aréna hangulat" kialakításának azért nem mindenki felelt meg maradéktalanul.

A városrendezési előírásoknak ugyancsak minden pályázó megfelelt. Pedig a kiírásban jelzett program, és a helyszín egy meglehetősen körülhatárolt szituációt eredményezett. Így a telepítésben olyan nagy különbségek nincsnek.

Az építészeti kialakítás minősége egyértelműen a legszubjektívebb szempont. Nyilván megosztott volt a kérdésben a zsűri, de az alkalmazott szerkezetek és anyagok, és az építészeti kialakítás egysége minden tervről elmondható és ez nagy pozitívum.

A terület szűk volta, a program határozottsága alapján a zsűrinek egységes volt az álláspontja a tekintetben, hogy ez a helyszín és program kevéssé alkalmas a nagyvilágban megépülő szabadon álló ikonszerű épület építésére. Fészekszerű, buborékszerű kialakításra nem volt esély. A környezetre utaló architektúra az, ami itt inkább helytálló szerintük.

A stadion szűk, beszorított volta, illetve a pálya tájolásának a szigorú előírásai, és a meglevő városi koordináták figyelmbevétele diferenciálta finoman a terveket, de telepítés és környezetbe illesztés szempontjából radikális különbségek nem voltak. Egyedül abban, hogy ki mekkora közterületet tudott biztosítani.

Pálfy Sándor szerint ez jó precedens lehet arra, hogy érdemes pályázatokat kiírni. A kiíró legalább négy olyan tervet kapott, hogy akármelyiket megépíti, az egy világszám lesz.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke megköszönte a közreműködést, külön kiemelve a MÉK, a MÉSz és a Józsefvárosi Önkormányzat szakmai segítségét. Mint elmondta a klub úgy túnik százévente építheti újjá otthonát, 1913-1914 folyamán épült a mostani stadion elődje. Ritka alkalom tehát ez. Leszögezte, hogy helyes dolognak tartja, hogy sportlétesítményeket építünk. Összefüggésként említette a jégkorongot, ahol az infrastruktúra fejlesztését követően az eredmények is javultak.

A végeredmény ismeretében Deutsch azt mondta, szomorú, mert nem tudják megépíteni mind a 12 stadiont. 12 remek terv, 12 remek elképzelés született. Sajnálni lehet, hogy nem fog megvalósulni ezek többsége.

Forrás: MTK
4/4
Forrás: MTK

Állítása szerint a mai végeredményt követő szerződéskötés után jövő év elejére már kész engedélyezési terveket, aztán pedig tavaszra, a kivitelezés megkezdésére kiviteli terveket várnak, hogy 2016 nyarára elkészüljön a stadion.

„Mindenkit, akinek a fejében vannak kétségek, hajlandó leszek győzködni a jövőben, hogy jó intézmény a tervpályázat." - mondta Deutsch. Meggyőződése, hogy segít abban, hogy a lehető legtöbb szakmai segítséget kapja a közpénzt elköltő intézmény, szervezet. Meg van róla győződve, hogy sokkal jobb lesz így az új stadion, mintha más megoldást választottak volna.

A tervpályázat eredménye

8 pályázatot rangsorolás nélkül megvételben részesítettek:

1. sz. pályamű: Medmix Center Kft. Bakó István, Pecsenye Béla, Kiss Gy. Imre és munkatársaik.

2. sz. pályamű: B3 Építész Stúdió Kft. Bózsó Csongor és munkatársai.

3. sz. pályamű: SAGRA Építész Kft. Sajtos Gábor, Páll András, Virág Péter és munkatársaik.

4. sz. pályamű: Kiss Járomi Építészeti és Belső Építészeti Stúdió Kft. Kiss Gyula, Járomi Irén és munkatársaik.

7. sz. pályamű: Építész Kaláka Kft. Pásztor József, Szabó Eszter, Jakab Veronika, Igar Péter és munkatársaik.

9. sz. pályamű: KÖZTI Zrt. Pottyondi Péter, Pottyondy Bence és munkatársaik.

10. sz. pályamű: K.S. Stúdió Kft. Kocsis Ágnes, Balázs Attila, Szakonyi Gábor és munkatársaik.

12. sz. pályamű: SPORAARCHITECTS Kft. Hatvani Ádám, Dékány Tibor, Alejandro Zaero-Polo, Maider Llaguno.

A díjazottak:

IV. díj – 1 millió – 6. sz. pályamű: ACW Konzorcium (Archiflex Studió Építésziroda, CET Budapest Kft., Wéber Építésziroda Kft) Csomay Zsófia, Heppes Miklós, Koczka István, Wéber József és munkatársaik

III. díj – 1,5. millió – 8. sz. pályamű: Teampannon-Garten Konzorcium - Golda János és munkatársai

II. díj – 2,5 millió – 11. sz. Erick van Egeraat Architects - Erick van Egeraat és munkatársai

I. díj – 3 millió - 5. sz. pályamű – Bord építész Stúdió – Bordás Péter és munkatársai

A bírálóbizottság összetétele:

Elnök: Görözdy György
Társelnök: Pálfy Sándor DLA, (MÉK)

Tagok: Patonai Dénes (MÉSz)
Dr. Sára Botond (alpolgármester, Bp. VIII. kerület)
Fernezely Gergely DLA (Főépítész, Bp. VIII. kerület)
Baukovácz Krisztina (MTK – építész)
Seldmayer János (MTK – építész)

Póttag: Nagy Iván DLA (MÉK)

Szakértők: Dr. Nagy Béla DLA (építész – településtervezés)
Duday Attila (építész – MTK)
Pulai Péter (építész – MTK)

Jogi és közbeszerzési titkár: Dr. Magyar Balázs ügyvéd

A tervpályázat lebonyolítója: Eltér István építész

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk