Épülettervek/Hallgatói terv

Metaprovincia

2004.03.23. 23:00

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Jenei László

Sopron, Alkalmazott Művészeti Intézet V. év első féléves tervezési feladat. Témavezetők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt

Sopron, Alkalmazott Mûvészeti Intézet V. év elsõ féléves tervezési feladat
Témavezetõk: Csillag Katalin, Gunther Zsolt (3h építésziroda, Gyõr)

A Bécstől délre lévő kicsiny falvak a huszadik században elvesztették helyi központjaikat, ezek a határ innensõ oldalán maradtak. Így aztán Burgenland, a legfiatalabb osztrák tartomány sokáig küzdött természetellenes, periférikus helyzetével, ám ugyanez jellemezte a nyugat-dunántúli, határsávba került vidéket is. Sokan írták már le, hogy ez a térség a határok megnyitásának egyik nagy nyertese lehet, hiszen az itt található nagyvárosok újra visszakapják természetes vonzáskörzetüket. Az EU-bővités tehát újra összekapcsolja azt, ami mindig is összetartozott, de a hagyományos aprófalvas szerkezet, az egykori paraszti kultúra eltűnése a határ mindkét oldalán ugyanazokat a kérdéseket veti fel.

Ez volt az a kiinduló helyzet, amibe ötödéves egyetemi hallgatóként „belecsöppentünk". Meg kellett próbálnunk a fenti szituáció kapcsán felmerülő problémákra az építészet eszközeivel válaszokat keresni. Ehhez újra meg kellett ismerkednünk azzal a környékkel, amelyet az itt töltött évek során mindannyian megismertünk már valamennyire.

Féléves feladatunk három részbõl állt:
1. Burgenland és Győr-Moson-Sopron megye általános összehasonlítása.
- Fiatalok - idõsek (pdf - 1MB)
- Lakáshelyzet (pdf - 1MB)
- Munka - jövedelem (pdf - 600kB)
- Összehasonlítás (pdf - 650kB)
- Topográfia (pdf - 1,2MB)

2. Általános adatgyûjtés Fertõrákos községrõl.
- Beépítés analízis (pdf - 550kB)
- Fejlõdéstörténet 1. (pdf - 1MB)
- Fejlõdéstörténet 2. (pdf - 1MB)
- Riport (pdf - 1MB)
- Faktúra (pdf - 3,5MB)
- Telekstruktúrák (pdf - 1MB)

3. Pontszerű építészeti beavatkozás.
- Buszforduló (pdf - 4MB)
- ÉNY-i kapu (pdf - 1,3MB)
- Husszútelek beépítése (pdf - 900kB)
- Teleház (pdf - 11MB)
- Vizuális szemét (pdf 1,9MB)
- Új beépítés (pdf 500kB)

Az első szakaszban összehasonlítottuk a tartomány, illetve a megye néhány földrajzi, gazdasági, szociális és infrastrukturális jellemzőjét. A második szakasz folyamán a régió egyik községét, Fertõrákost vizsgáltuk, településszerkezet, kialakulás és egyedi sajátosságok szempontjából. Ezen analitikus lépések után, a félév lezárásaként kerülhetett sor a tervezésre. Ekkor a vizsgálatok során feltárt problémás helyzetek közül egyet-egyet kiválasztva, igyekeztünk egy általunk jónak tartott megoldást felvázolni.

Csoportunk létszáma sajnos nem tette lehetővé, hogy a kezdeti széles merítést végig tartva, esetleg egy burgenlandi települést is megvizsgáljunk a feladat második, illetve harmadik szakaszában, de a félév mindenképpen sok tanulsággal szolgált. Egyrészt végig regionális léptékben kellett elemeznünk és gondolkodnunk, kerülve a feladat szempontjából nem fontos részleteket, másrészt a tematikus vizsgálat során lehetõségünk volt kicsit alaposabban körülnézni „a szomszédban". A félév folyamán többször is találkoztunk az ArchitekturRaum Burgenland tagjaival. Jelenlétük a régióban, előadásaik és megvalósult épületeik megtekintése tovább hangsúlyozta félévünk kiinduló problémájának időszerûségét.

Csak remélni lehet, hogy mindazok a vizsgálatokat, amelyekre csoportunknak kis létszáma és kevés ideje miatt nem kerülhetett sor, a következő évfolyamok végzik majd el. Egy nagyjából a mienkéhez hasonló tematikájú, több féléven átívelő vizsgálat-sorozat figyelemre méltó következtetésekkel járhat, amely bizonyára iskolánk régiós szerepét is erősítené.

Jenei László

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk