| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Design/Formatervezés

Migros Fitnesspark Puls 5, Zürich

1/16

előcsarnok

előcsarnok

kupola

női gőzfürdő

meditációs szoba

gőzfürdő és szauna

szauna

szauna

konditerem

úszómedence

úszómedence

úszómedence

kád

szauna

?>
?>
előcsarnok
?>
előcsarnok
?>
kupola
?>
női gőzfürdő
?>
meditációs szoba
?>
gőzfürdő és szauna
?>
szauna
?>
szauna
?>
konditerem
?>
úszómedence
?>
úszómedence
?>
úszómedence
?>
?>
kád
?>
szauna
1/16

előcsarnok

előcsarnok

kupola

női gőzfürdő

meditációs szoba

gőzfürdő és szauna

szauna

szauna

konditerem

úszómedence

úszómedence

úszómedence

kád

szauna

Migros Fitnesspark Puls 5, Zürich
Design/Formatervezés

Migros Fitnesspark Puls 5, Zürich

2006.04.20. 08:37

Cikkinfó

A Design rovatot támogatja a 

Földrajzi hely:
Zürich, Svájc

Építészek, alkotók:
Oberholzer & Brüschweiler Architekten

Építész tervezők: Oberholzer & Brüschweiler Architekten, Küsnacht (Daniel Brüschweiler, Livio Crivelli, Kevin Schlatter)

Az egykori zürichi Escher Wyss gépgyár öntödei csarnokának átépítésével (KGP Kyncl Architekten) alakították ki a Projekt Puls 5-öt. Ez a létesítmény 10 ezer négyzetméteren kereskedelmi egységeket, 18 ezren irodákat, valamint 102 lakást tartalmaz, és emellett két szinten, 4.000 négyzetméteren kapott benne helyet a Migros Fitnesspark.

A kihívás nagy volt: hogyan egyeztethető össze a modern, városi fitness-wellness központ gondolata a régi öntöde történetiségével, és hogyan köthető ez a dialógus az új épülethez? A tervezők számára fontos volt a létesítmény strukturális megoldása: a nagy fitnessrészleg mellett hogyan helyezhetik el az uszoda- és wellnessrészleget, valamint kiegészítő szolgáltatásként egy ajurvéda-kezelésre alkalmas teret és a büfét. Cél volt továbbá, hogy az összetett struktúra legyen leolvasható az épületről.



 

A tervezők úgy döntöttek, hogy kétszintes bejárati csarnok segítségével transzparenssé teszik a teret. Az elliptikus fogadóforma a létesítmény középpontja, ahonnan a látogató számára feltárul a park funkcionális rendje: az alsó szinten található a fitness- és ajurvéda részleg, az emeleten az öltöző, az uszoda- és a wellnessrészleg. Az utóbbi kettőt üvegezett híd köti össze.

Az eredeti épület alapszerkezetét és szerkezeti magjait felhasználták, ezek tagolják a teret. A maradék térfogatokat úgy használták fel, hogy az egész minél nyitottabb maradhasson: a "vörös" magokra erősítették a fekete dobozokat (funkcionális egységeket – masszázs, szolárium stb.) és a nyírfatesteket (játékos kommunikációs egységek). A dobozok nem töltik ki a teljes belmagasságot, így a térben autonóm téregységekként tapasztalhatóak meg.



 

A cseppfolyós, puha nyírfaszobrok újra és újra megtörik a szögletes, olvasható építészetet. Fontos döntés volt az is, hogy a meglévő homlokzat elé egy belső üvegburkot helyeztek. Ezzel szűrő került a külső és a belső világ közé, amivel a ki- és belátás is szabályozható, és ami a létesítményt a változatos funkciók ellenére egy egységként jeleníti meg. A szűrő egyszerre hordozza a világító- és a szellőzőberendezéseket. A vörös magok, különleges felületükkel a csarnok rozsdás acélvázát idézik, az új rézfelületek pedig zavartalanul illenek bele ebbe a képbe.

szöveg+kép: Oberholzer & Brüschweiler Architekten
 


Migros Fitnesspark Puls 5, Zürich, 2004

Építész tervezők: Oberholzer & Brüschweiler Architekten, Küsnacht (Daniel Brüschweiler, Livio Crivelli, Kevin Schlatter)

Belsőépítészet: Ushi Tamborriello Innenarchitektur & Szenenbild, München (Ushi Tamborriello, Jan DaRin, Tom Wernle)

Fénytervezés: Reflexion Lichtplanung, Zürich (Thomas Mika, Christian Burtolf, Jeannine Suter)

Kapcsolódó oldalak:
új svájci építészet - a havi téma oldala

Puls5 

Oberholzer & Brüschweiler Architekten

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.