Egyéb cikkek

Miskolc, Avas Régészeti Park, Múzeum, ... kialakítása tervpályázat

1/4

?>
?>
?>
?>
1/4

Miskolc, Avas Régészeti Park, Múzeum, ... kialakítása tervpályázat
Egyéb cikkek

Miskolc, Avas Régészeti Park, Múzeum, ... kialakítása tervpályázat

2006.05.12. 14:31

Cikkinfó

Letölthető dokumentumok:

2. pályamű, szerzői: Abdai Zsolt, Józsa Dávid, Kirády Rita Rebeka, Papp Zoltán, Páhi András (építészet), Vándor Kinga (tájépítészet). III. díjas.

III. díjban (1.000.000,- Ft) részesült a 2. bírálati sorszámú pályamű, szerzői:
építészet: Abdai Zsolt építészmérnök, Józsa Dávid okl. építészmérnök
Kirády Rita Rebeka okl. építész tervezőművész, Papp Zoltán okl. építészmérnök, Páhi András építész, tervező-művész
tájépítészet: Vándor Kinga okl. tájépítész (ARCHI DOC Építész Iroda Kft.)Részletes bírálat:

Vízszintesen felréselt hegytető, teraszokból néz, a táj csak felperdül, jó szomszéd, barátja környezetének.

A hegy rétegvonalainak gyeptéglaszerű felhasításával nyitja meg a felszín alatti, kristályos-barlangos térbeli alvilágot, és ezt az építészeti ötletet a házszerűség illetve a természeti képződmény jelleg határán finoman egyensúlyozva magas színvonalon oldja meg. Az épület tömege a terepből kinövő finom épített teraszrendszer, belső terei pedig rendkívül strukturált, kristályos térláncok, amelyek fokozatosan és élményszerűen vehetők birtokba. A sok szintre és térbe tördelt funkció összetettségével együtt alaposan végiggondolt, izgalmas barlangvilágot eredményez.

Az épület elgondolása sokirányú múzeumi hasznosítás lehetőségét rejti magában. A kiállítási traktus tagoltsága lehetővé teszi, hogy ne csak állandó kiállításokban gondolkodjunk, hanem a mindig újdonság erejével ható időszakos tárlatokban is. A kiállítóterek fogadócsarnoka minden szükséges elvárás megvalósítására lehetőséget biztosít. Fontos hangsúlyozni, hogy az előadó-foglalkoztató terem elkülönül a kiállítótértől és a kutatócentrumtól egyaránt. Így nincs akadálya annak, hogy az előírásoknak megfelelő múzeumi nyitva tartáson túl is biztonságosan hasznosítható legyen. A kutatócentrum tereinek kiosztása minden igényt kielégít.

Az in situ építmény megfelelő méretű, architektúrája jól igazodik a fogadóépülethez.

A pályamű 1.000.000 Ft-os III. díjban részesült.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk