Egyéb cikkek

Miskolc, Avas Régészeti Park, Múzeum, ... kialakítása tervpályázat

1/10

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/10

Miskolc, Avas Régészeti Park, Múzeum, ... kialakítása tervpályázat
Egyéb cikkek

Miskolc, Avas Régészeti Park, Múzeum, ... kialakítása tervpályázat

2006.05.10. 10:28

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Miskolc, Magyarország

Építészek, alkotók:
Gereben Péter

5. pályamű, szerzői: Gereben Péter, Gyürki-Kiss Pál (építészet), Gereben Gábor (építész munkatárs), Pataky Dóra (belsőépítész). II. díjas.

II. díjban (2.000.000,- Ft) részesült az 5. bírálati sorszámú pályamű, szerzői:
építészet: Gereben Péter, Gyürki-Kiss Pál
építész munkatárs: Gereben Gábor
belsőépítészet: Pataky Dóra 

 





Részletes bírálat:

A pályamű 3-as célkitűzése – illeszkedés, attraktivitás, pontos, funkcionális elrendezés – nagyrészt megvalósult, és a mezőny egyik legjobb tervét eredményezte. A főleg a terepszint alatt építkező koncepció a régészeti tanösvényre fűzi fel a tervezett objektumokat, és ezzel az egész régészeti területet finoman átszövő tájépítészeti együttest hoz létre. A főépület feszes tájszerűsége jól egészíti ki egyfelől a kilátótorony jelszerűségét, másfelől a természeti környezet lágyságát. A perforált kéreg designja nappali felületi megmunkáltságával, sötétedés után pedig sejtelmes sugárzásával hat és vonz.

A kutató- és múzeumépület belső térrendszere korrekt módon szervezi egymás mellé az interaktív közönségforgalmi tereket, a kiszolgáló helyiségcsoportokat és az elkülönített kutatózónát.

A négyszintes épületben a kutatócentrum és a kiállítótér jól elkülönül egymástól. Ezt saját bejárataik is biztosítják. Az előadóterem és a foglalkoztató elhelyezése és bejáratainak kialakítása is közös hasznosítást tesz lehetővé. A kiállítótér fogadóterében tömbösítve helyezkednek el a szociális blokkok, valamint a kiszolgáló egységek. A bejárat melletti jegypénztár pedig a kontrollálás feltételeit teremti meg. A fogadótér kiszolgáló egységeinek elhelyezésén szükséges lenne némiképpen módosítani, mivel a ruhatár megközelítése egy működő kávéházon keresztül sok látogató esetén gondot jelenthet. A megközelítés nem tűnik egyszerű feladatnak a másik oldalról sem. A gazdasági bejárat beletorkollik a fogadótérbe és szállítás esetén itt is tumultus keletkezhet. A kiállítótér jól tágítható, erre megoldást nyújt a szerelt vendégfal.

A pályamű 2.000.000 Ft-os II. díjban részesült.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk