Épülettervek/Középület

Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum - Kovács D. Barna első díjas terve

1/6

Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum látványtervek

?>
Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum látványtervek
?>
Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum látványtervek
?>
Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum látványtervek
?>
Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum tervek
?>
Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum tervek
?>
Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum tervek
1/6

Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum látványtervek

Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum - Kovács D. Barna első díjas terve
Épülettervek/Középület

Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum - Kovács D. Barna első díjas terve

2014.02.04. 13:58

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Barna Krisztina, Kovács D. Barna

Földrajzi hely:
Ulánbátor, Mongólia

Vélemények:
1

Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum

URL:
Barna Architects

Tervezés éve:
2013

Bruttó szintterület:
50000 m2

Stáblista

munkatársak: Lukács Zsuzsa, Bulgan Altangerel, Ochir Tuvshinbayar

Magyar építész, Kovács D. Barna tervei alapján készülhet el a Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum Ulánbátorban. A cél egy könnyen átlátható térszervezés volt, az íves tömeget helyenként megszakító „utak", védett közösségi tereket, bejáratokat hoznak létre az épületegységben.

Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum
A Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum egy multifunkcionális épületegyüttes. Az állandó és időszaki kiállítási területek mellett, kutatói, oktatási és ezeket kiszolgáló iroda funkciókkal rendelkezik, mindent egybevéve 50.000 négyzetméter összterületen.

Helyszín:
A tervezett épület Ulánbátor városközpontjához közeli Nemzeti Park területén helyezkedik el. A tervezés során alkalmazkodtunk a meglévő létesítményekhez, infrastruktúrához, mint a már megépült szökőkúthoz, promenádhoz, bicikli úthoz.

Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum látványtervek
1/6
Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum látványtervek

„A meglévő infrastruktúra keretként szolgált a tervezéshez, a kör alakú bicikli út jelentette a terület rendezési határát, valamint a területre bevezető út és kiváltképpen a szökőkút elhelyezkedése, jó szervező pontnak bizonyultak a funkció és a kompozíció kialakításában"

Építészeti megközelítés:
A tervezés kezdeti stádiumában két fontos analízist vettünk figyelembe. Az egyik Mongólia különleges építészettörténeti hagyománya, a másik a téli évszak, hideg, szeles, extrém időjárási viszonyait okozó szibériai anticiklon.
A megoldás ezekre a fontos helyi tényezőre, egy olyan terv kidolgozása volt, ami figyelembe veszi a hely szellemének sajátosságait és az időjárás próbatételeire is reagál.

Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum tervek
4/6
Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum tervek

A cél egy könnyen átlátható térszervezés volt, az íves tömeget helyenként megszakító „utak", védett közösségi tereket, bejáratokat hoznak létre az épületegységben. Az archaikus formák összhangban jelennek meg a hely építésztörténeti eszméivel, de nem használ egyértelmű jelképeket. A fő megközelítési irányból látható külső kiállító tér jól szemlélteti az értékek megőrzésére irányuló óvó habitust az épületen.

Funkció leírás:
Az összes fő funkcionális egység elérhető a főbejáraton keresztül, de az irodáknak, laboratóriumoknak, és az oktatási egységnek külön bejárat biztosított a szabadon megközelíthető passzázsból.

A múzeum kiállítási egységének fontos eleme a fedett központi átrium. Ez a központi helység nyitvatartási időben szabadon használható közösségi tér. Innen érhető el az összes látogatói igényeket kiszolgáló hely: jegyárusítás, ruhatár, gyerek múzeum, múzeum shop, mellékhelységek. Továbbá ebből a központi térből közelíthető meg az időszaki és állandó kiállítási terület, amely három perióduson keresztül mutatja be a mongol történelmet.

Az iroda, oktatási és a laboratóriumi szárny déli tájolása elegendő természetes fényt biztosít a belső tereknek, a kevesebb természetes fényt igénylő funkciók, mint, például a műtárgyraktár és a kiállító teremek többnyire az északi oldalon lettek elhelyezve.

Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum tervek
6/6
Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum tervek

A déli oldal iroda és laboratóriumi funkciók üveg homlokzata energia hatékony árnyékoló rendszerrel lett tervezve, ezzel együtt a középfolyosós rendszer áttört födémei megfelelő természetes szellőzést és fényt biztosítanak a munkavégzéshez az épületegységekben.

Belső közlekedés

A múzeum látogatói a központi átriumból indulva tekinthetik meg a kiállítási egységeket, majd ebbe a térbe érkeznek vissza. Minden kiállítási egység, az időszaki és az állandó kiállítási területek is külön-külön bejárhatók a többi érintése nélkül, lehetőséget biztosítva különböző típusú múzeumi túrákra.
Az épületre jellemző tiszta alaprajzi szerkesztés és szerkezeti kialakítás nagy szabadságot biztosít a funkcionális helyigények esetleges módosításokra.


Kovács D. Barna a pályázatról:

"Több ázsiai építészeti pályázaton indultam a múltban és folyamatosan
figyelem a hasonló lehetőségeket. A Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum
pályázatára egy mongol barátom hívta fel a figyelmet.

A pályázatot beadási határideje 2013 decemberében volt, és viszonylag gyorsan értesültünk a jó eredményről. A hivatalos díjátadó január 7-én Ulánbátorban volt, ahol Bulgan Altangerel és Ochir Tuvshinbayar építész kollégánk képviseltek minket és vették át a díjat.

Sok kutatás és elemezés előzte meg a tervezést. A sikeres pályázat titkát abban látom, hogy a Bíráló Bizottság fogékony volt a sokatmondó visszafogottság értelmezésére a tervrajzokban."

 

 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2014.02.11.
06:55

Le a kalappal, ez az épület gyönyörű. Mongólia, amennyire tudjuk, a sztyeppék, a homokdűnék és a jurta sátrak hazája, így valószínű, hogy ez a múzeum ott ikonikus épületté válik. "Sokatmondó visszafogottság..." Ha Kovács D. Barna ezzel az attitűddel hasznosítja Zaha Hadid bécsi műtermében érlelt tér- és tömegalakító bátorságát, sok siker vár rá.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk