Egyéb cikkek

Műteremház Angyalföldön, a Reitter Ferenc utcában

1/6

?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/6

Műteremház Angyalföldön, a Reitter Ferenc utcában
Egyéb cikkek

Műteremház Angyalföldön, a Reitter Ferenc utcában

2005.05.31. 22:00

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Lévai Tamás

a 2.díjas 29. sz. terv Tervező: Lévai Tamás

a 2.díjas 29. sz. terv
Tervező: Lévai Tamás

 

6/6

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

 

Hely
A műteremháznak kettős szerepe van. Részint a külső közönség felé kell nyitnia, amit a rendezvények, kiállítások tesznek szükségessé, részint befelé forduló műhelymunka zajlik benne. E kettősséget követi az épület viszonylataiban. A Reitter Ferenc utcából érkezve a sarokra nyílik a ház, oly módon, hogy a tervezett rámpa, előtető erővonalai az épület súlyponti részén lévő bejárat felé irányítják a tekintetet és a forgalmat is. Ily módon létrejön egy köztes tér, ahol még nem esünk be a házba, az érkezőt előkészíti, felvezeti.

Az előtető installációs, információhordozó elem, mely az elsuhanó autós számára is beazonosítható jellel bír a horizont magasságában. Az előtető sem anyagában, sem formailag nem tapad szorosan a házhoz, mellésimul, így hangsúlyozva az épület bontatlan, monolitikus tömegét, mely szándékát tekintve megalithoz közelítő karakterű. Zárt tömegével erőt hordoz ebben az urbánus meteorit mezőben.

Ezt a hatást kívánja fokozni a homlokzati struktúra hangsúlyozottan tektonikus viselkedése, a barlang szájához hasonlatos nagy bejárat, s az apró rés-szerű ablakok. A tömeget a tető csipkézi finoman, a sarokra helyezett kémény jelöli egyszerűen az épület utcasarok helyzetét.
A barlang-szerű nyílás belépve kitágul, s azonnal feltárulkozik az épület teljes magassága, közlekedési rendje. A függőleges közlekedés egy tengelyre szerveződve leköveti az épület különböző belmagasságú tereit, így maximálisan hasznosítja a szabályozási kubus adta lehetőségeket. E kettős szintrendszer teszi lehetővé, hogy a műteremház életének kettős mivoltát lekövesse. A barlangszerű bejárat átszeli az épületet és kivezet a kertbe, ahol terasszal, zárt kerítéssel adja meg az intimitást rendezvények, szabadtéri kiállítások számára, ahol a szomszédos tűzfal vizuálisan beépül a kerítés alkotta rendbe, illetve a drótpergola a ráfuttatott növénnyel együtt határolja le a látványt vertikálisan a tűzfal irányában. Az épület másik pólusa a tetőkert, ahol ténylegesen is elemelkedve tud elvonulni az alkotó elme.

Természetes fény
A térképzésben a legfontosabb szerepet a fény kapta. A műtermek szempontjából kedvezőtlen déli oldal felöl a közlekedő tér kap megvilágítást, folytatva a tömeg monolitikus karakterét. A kis szellőző ablakokon kívül befalazott üvegszemek, mint kristály-zárványok szűrik be a fényt a négy szint magas belső térbe.

A többfunkciós rendezvényterem bevilágítását padlóig futó ablakok adják, melyeket tökéletesen el lehet sötétíteni a falba befordítható fal elemekkel. A rendezvény jellegétől függően a lift mellett beparkolt mobil válaszfallal lezárható a térrész.

A műtermeknek változatos, minden irányra nyíló bevilágítási rendje van. Az északi szórt fényt nagy műterem-ablakok hozzák be. Az üveg tisztításának problémáját úgy oldottam meg, hogy loggiákra kilépve kívülről is hozzáférhetőek lettek a fix műterem-ablakok, melyek a padlóig futnak a fényt akadálytalanul engedve be.

A keleti, illetve a nyugati oldalra többnyire hagyományos ablakok néznek. A tetőn felülvilágítókat helyeztem el, különféle tájolással annak függvényében, hogy irányított, vagy szórt fény a kívánatosabb.

A pincében két speciális műhelyt helyeztem el, melyeknek a teraszba vágott felülvilágítók engednek természetes fényt.

közlekedés, kiszolgáló forgalom, parkolás
A gyalogos forgalom a mellvéddel védetté tett rámpán keresztül történik.
A gépkocsiforgalom a Keszkenő utca felöl közelíti a telket, minimális burkolt felülettel éri el a házat, a kerítés révén mégis rejtetten. A terepszinten két parkolóhely kapott helyet, ami alkalmasint rakodóhelynek is alkalmas. A mélygarázsba autóliften keresztül jutunk, ami a rámpa ellenében egyértelmű előnyeinek köszönhetően egyre elterjedtebb rendszer. A mélygarázsban pontosan annyi férőhely van, amennyi az előírások szerint feltétlenül szükséges, mivel a fennmaradó terület raktárnak hasznosabb. A két oldalra álló parkolók rendszere maximális helytakarékosságú, a parkolóhelyek szabványos méretűek.
Az anyagok, alkotások mozgatását nagy méretű 100/240 cm ajtók könnyítik meg.

épületszerkezeti rendszer
Az épület a mélygarázsban vasbeton pillérvázas rendszerű, 7,50 m-es raszter távolsággal.
A kiállító tér fölött bordás födém van. Az e feletti szinteken az ajtók felett futó magas gerendák hordják a födémet teljes szélességben. Az épület többi része külső teherhordó falas, illetve pillérvázas, akusztikai falakkal. A födémek monolit vasbeton szerkezetűek fokozott akusztikai igénnyel.

épületgépészet
A házban központi fűtés van kazánházzal, a közösségi terekhez. A műtermekhez falikazán is létesíthető, ha egyedi mérés az igény.
A személylift alsógépházas. A mélygarázs szellőzőgépházas, tetőre kivezetett légcsatornával. A parkoló állások végére helyezett gyűjtőcsatornák nem csökkentik le a hasznos belmagasságot.
Az autólift pneumatikus rendszerű, alsó aknával.
A műtermek mellett kémény és szellőzőkürtők kaptak helyet a szükséges berendezések - kemencék, elszívó rendszerek- kiszolgálásához.
A műtermek természetes szellőzésűek.
A közlekedő négy szintet összekötő légterében felvonó csiga van /B-B metszet/, mely az anyagmozgatásban, nagy méretű alkotások mozgatásánál segít.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk