Épülettervek

Nagy álmok otthona lesz: Debreceni Innovációs Központ

1/6

Az emlet közösségi innovációs „piactér” lesz étkezővel, pihenőkkel, tárgyalókkal., forrás: BORD Építész Stúdió

?>
Az emlet közösségi innovációs „piactér” lesz étkezővel, pihenőkkel, tárgyalókkal., forrás: BORD Építész Stúdió
?>
Az épület tömege mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot alakítanak ki., forrás: BORD Építész Stúdió
?>
Változatos textúrájú megoldás, ahol az épület egyszerre nyújt szilárd tömegalakítást, ugyanakkor él az áttetszőség és többdimenziós érzés játékával., BORD Építész Stúdió
?>
Felfele tekintve egy áttört héjszerkezetet látni mögötte attraktív fatartóváz szisztémával., forrás: BORD Építész Stúdió
?>
az oktatás, a kutatás és a vállalkozások egy helyre csoportosításától befektetéséeket, illetve élénkebb gazdasági növekedést remélnek. forrás: BORD Építész stúdió
?>
Fontos szempont volt a tervezéskor a nyitottság, melyet a bentről kifutó fa tartószerkezettel és üveghomlokzattal álmodott meg a tervezőcsapat., BORD Építész Stúdió
1/6

Az emlet közösségi innovációs „piactér” lesz étkezővel, pihenőkkel, tárgyalókkal., forrás: BORD Építész Stúdió

Nagy álmok otthona lesz: Debreceni Innovációs Központ
Épülettervek

Nagy álmok otthona lesz: Debreceni Innovációs Központ

2019.02.06. 09:55

Projektinfó

Földrajzi hely:
Magyarország, Debrecen

Építészek, alkotók:
BORD Építész Stúdió

Debreceni Innovációs Központ

Építés éve:
2019

Stáblista

Felelős tervező: Bordás Péter
Látványterv: Ölbey Zoltán
Animáció: Mayer Tamás és Ertsey Donát Áron
Építészek: Lente-Papp Linda, Lente Kálmán Artúr, Angi Ágota Melinda, Fábry András, Mezősi Zsolt, Méhes Andrea

Különféle startup vállalkozások és kutatások ottona lesz Debrecen új gigaprojektje. A BORD Építész Stúdió az információs társadalom szimbólumaként tekint  megvalósuló terveire.

Előreláthatólag idén nyáron már el is kezdik építeni a Debreceni Innovációs Központ épületét, melynek megtervezésére a BORD Építész Stúdió kapott megbízást. A projekt költségvetése majd négymilliárd forintba kerül, ez viszont befektetésnek tekinthető: az oktatás, a kutatás és a vállalkozások egy helyre csoportosításától befektetéséeket, illetve élénkebb gazdasági növekedést remél az állam.

Mintegy 5000 négyzetméterről lesz szó: az alsó szint laboroknak és műhelyeknek ad helyet, az emlet közösségi innovációs „piactér" lesz étkezővel, pihenőkkel, tárgyalókkal és coworking területekkel, a második emelet pedig irodák színtere lehet majd. Az épület tömege mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot alakítanak ki, amelyek közül az egyik a gépészetet, a másik a kerékpártárolókat rejti. Fontos szempont volt a tervezéskor a nyitottság, melyet a bentről kifutó fa tartószerkezettel és üveghomlokzattal álmodott meg a tervezőcsapat.

Az emlet közösségi innovációs „piactér” lesz étkezővel, pihenőkkel, tárgyalókkal., forrás: BORD Építész Stúdió
1/6
Az emlet közösségi innovációs „piactér” lesz étkezővel, pihenőkkel, tárgyalókkal., forrás: BORD Építész Stúdió

"Kulcsfontosságú eleme a koncepciónak a középső szint, mint a megérkezés helye és mind találkozópont, ezért az épületnek nincs egyetlen, kitüntetett helyen lévő lépcsőháza. A hálózatszerű alaprajzi rendszernek köszönhetően elméletileg bármely szabad rasztermezőben kialakítható lépcső, a vertikális közlekedés így szintenként különböző helyekre lett pozícionálva, mely megkerülhetetlenné teszi a „piactéren" való áthaladást. A rugalmasság nemcsak a szerteágazó tevékenységek miatt fontos, hanem mert a funkciók és velük az igények időben is változnak majd..." —  vallják a BORD tervezői.

Felfele tekintve egy áttört héjszerkezetet látni mögötte attraktív fatartóváz szisztémával., forrás: BORD Építész Stúdió
4/6
Felfele tekintve egy áttört héjszerkezetet látni mögötte attraktív fatartóváz szisztémával., forrás: BORD Építész Stúdió

Komplex struktúráról van szó, hiszen komplex maga a funkció is. Az üzemként működő földszinten a gyártástechnológiai követelményekre reflektálva vasbeton szerkezetek biztosítanak szilárd alapot a felső két emelet könnyűszerkezete számára. Felfele tekintve egy áttört héjszerkezetet látni mögötte attraktív fatartóváz szisztémával. Rendkívül izgalmas, változatos textúrájú megoldás ez, ahol az épület egyszerre nyújt szilárd tömegalakítást, ugyanakkor él az áttetszőség és többdimenziós érzés játékával.

az oktatás, a kutatás és a vállalkozások egy helyre csoportosításától befektetéséeket, illetve élénkebb gazdasági növekedést remélnek. forrás: BORD Építész stúdió
5/6
az oktatás, a kutatás és a vállalkozások egy helyre csoportosításától befektetéséeket, illetve élénkebb gazdasági növekedést remélnek. forrás: BORD Építész stúdió

Fontos volt, hogy az értékes funkció és a minőségi megjelenés mellett ez a centrum a környezet védelmére, a felelős gondolkodásra is felhívja az egyetemi város lakóinak figyelmét. Innovatív gépészeti megoldások szavatolják a fenntartható és környezetbarát épületet: a belső komfortot levegő-víz hőszivattyú, és hővisszanyerős szellőzés biztosítja, a hőszivattyúkat pedig napelemek látják el energiával. 

Az épület tömege mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot alakítanak ki., forrás: BORD Építész Stúdió
2/6
Az épület tömege mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot alakítanak ki., forrás: BORD Építész Stúdió

Egy hatalmas polc, rajta számos doboz, mindegyik egy-egy érdekességet rejt, találmányokat, bámulatos műszereket. Így képzeltük el, milyen is lehet egy innovációs központ, ahol különböző startup cégek őrült tempóban egymást váltva, helyet cserélve mozognak ezen a különleges polcon." — meséli Bordás Péter vezető tervező

Az Innovációs Központ kiviteli terveinek készítése folyamatban van, a terület előkészítése a következő hónapokban kezdődhet el, a kivitelezői közbeszerzési eljárás pedig 2019 nyarán indulhat el.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk