Technológia

„Nálunk mindenki BIM-ben dolgozik”

1/8

Forrás: LIMA Design

?>
Forrás: LIMA Design
?>
Forrás: LIMA Design
?>
Kaszás Dávid. Forrás: LIMA Design
?>
Forrás: LIMA Design
?>
Forrás: LIMA Design
?>
Forrás: LIMA Design
?>
Forrás: LIMA Design
?>
	Forrás: LIMA Design
1/8

Forrás: LIMA Design

„Nálunk mindenki BIM-ben dolgozik”
Technológia

„Nálunk mindenki BIM-ben dolgozik”

2022.06.29. 14:41

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Magyarország, Budapest

Cég, szervezet:
LIMA Design

Termék, technológia:
Allplan

Címkék:
BIM, szoftver, tervezőszoftver

A szakágak közötti, valamint a házon belüli kommunikáció gyorsasága, pontossága hatékonyan megoldható az Allplan szoftvernek köszönhetően. Ez volt az egyik fő szempont, amikor a Lima Design Kft. is e rendszer mellett döntött. A tapasztalatokról Bán Dávid beszélgetett Kaszás Dáviddal, a Lima statikai csoportjának vezetőjével. 

Építészfórum: Irodátok már több mint húsz éve működik. Beszélnél egy kicsit a kezdetekről?

Kaszás Dávid: A LIMA annak idején két fős irodaként indult, Ördögh Aliz és Madosfalvi Zoltán alapította. Ők akkor belsőépítészettel és építészettel foglalkoztak. A cég az évek során a folyamatosan növekvő megbízásoknak köszönhetően Magyarország legnagyobb építész és belsőépítész irodájává nőtte ki magát. A különböző szakágak megjelenése a fejlődés fontos eleme volt. Így az építészeten kívül minden igényt gyorsan ki tudunk szolgálni házon belül. Jelenleg közel 80 építész, 30 belsőépítész, az egyéb szakágak területén 90 munkatárs dolgozik nálunk. Vannak statikusaink, gépész-, villamos-, infrastruktúra- és tájépítészet tervezőnk, sőt már geodétáink is vannak. A széleskörű lefedettségnek köszönhetően kompletten tudunk tervezni. A szakágak közötti kommunikációnál kiemelt fontossággal bír, hogy az információ minél gyorsabban eljusson és ne vesszen el semmi.

ÉF: Milyen munkákat emelnél ki a cég életéből?

KD: Jelenleg az egyik legátfogóbb munkánk az Andrássy út 47-es számú műemléki épület felújítása világörökségi környezetben. Több szakaszban készült el, mire a felújítás befejeztével megkapta eredeti arcát. Ez egy minden szempontból igen izgalmas munka volt. Mostanság a szállodaipar kínálja a legtöbb megbízást, de emellett számos egyéb műemléki épületen és ipari létesítményen is dolgozunk, ezek biztosítják az állandó fejlődésünket. A hazai piacról pedig már a nemzetközi színtérre is sikerült kilépnünk, több projektünk futott és fut jelenleg is az országhatáron kívül. A szerbiai Karlócában épülő konferencia- és hotel központunkkal a tavalyi évben European Property Awards-díjat is nyertünk, de kiemelt a gyergyóremetei villaépületünk is.

Kaszás Dávid. Forrás: LIMA Design
3/8
Kaszás Dávid. Forrás: LIMA Design

ÉF: Általában milyen volumenű munkákon dolgoztok?

KD: Igen változó, széles a spektrum. Sok szállodaépületünk van, az ipari létesítményektől a középületekig szinte mindent lefedünk. Ezért is szeretek itt dolgozni. Statikusként nagyon sokoldalú feladatokkal találkozom a mindennapokban. Munkánkkal hozzájárulunk, hogy házon belül komplett szolgáltatást tudjunk nyújtani, így a megrendelők felé minél gyorsabban, minél jobb minőséget tudunk produkálni.

ÉF: Honnan jönnek a megbízások?

KD: Folyamatosan részt veszünk tervpályázatokon, emellett nagyon sok megbízás jön különböző ajánlások útján is. Vannak kollégáink, akik kifejezetten ezeket az eladásokat végzik, viszont nagyon fontos, hogy a pályázatok se maradjanak ki és lássák azt, hogy a cégünk mire képes. Éppen ezért szeretnénk a továbbiakban is minél több megmérettetésen elindulni és fontos, hogy a kollégák olykor koncepciókban is gondolkozhassanak, folyamatosan fejlődni is tudjanak. Sokszor ezen okból kifolyólag belsős pályázatokat is indítunk. 

ÉF: Mi a te szereped a statikus részlegnél?

KD: Amikor idekerültem még csak egy harminc fős cég volt, viszont én voltam az elsők között, akit Madosfalvi Zoltán azzal bízott meg, hogy a statikus szakágat építsem ki. Mint statikus vezető kezdtem el felvenni az embereket, és nekifogtunk a házon belüli feladatok ellátásának. Hét főből áll a csapatunk, de van közöttünk építészmérnök is, aki affinitást érzett a statikához, ezért igyekszünk rugalmasan kezelni ezt a kérdést. Szeretnénk, ha mindenki ott találná meg a szerepét, ahol leginkább otthon érzi magát.

Forrás: LIMA Design
4/8
Forrás: LIMA Design

ÉF: Az Allplan kiválasztásánál, mik voltak a szempontok?

KD: Sok kollégát megkérdeztem, milyen programokkal dolgoznak, melyik lenne a legalkalmasabb arra, hogy a házon belüli szakági kommunikáció is minél jobb legyen. Az Allplan ideális jelöltnek tűnt.

Nagyon sok rendszertervező szoftver van, vannak 3D-sek is természetesen, de olyat kerestem, ami főként építőmérnököknek volt kitalálva, és ebben az Allplan nagyon erős. Benne nagyon jól megjelenik az ő munkájukhoz szükséges gondolkodás.

A program tökéletesen alkalmas arra, hogy az Open BIM modell-t jól kezelje. Sokkal gyorsabbá teszi a munkánkat. A német gondolkodásmódban nekem mindig is tetszett, hogy előre kell megmondani azt, mit szeretnél csinálni. Ebben a programban ez abszolút benne van, és mindemellett már egy nagyon kiforrott eszközről van szó.

ÉF: Ti mennyire nyúltok a programhoz, szoktatok fejleszteni?

KD: A program remekül alkalmas erre, de mi még behatóan nem foglalkozunk ezzel. Találkoztunk olyan céggel is, ahol nyilvánvaló volt egy plusz IT gondolkodás és kapacitás. Ők egy-egy kifejezett célra tudtak írni újabb applikációkat, szekvenciákat. Azért a jövőben szeretnénk mi is saját fejlesztéseket csinálni, de ez még egyelőre a tervezési fázisban tart.

Forrás: LIMA Design
1/8
Forrás: LIMA Design

ÉF: Te hogyan tanultad meg a program használatát, és amikor új kollégákat vesztek fel, ők honnan szerzik meg róla az ismereteket?

KD: Egymástól. Nekem is a kollégák mutatták meg, hogyan használjam a programot. Viszonylag hamar meg lehet szerezni az alaptudást, viszont ahhoz, hogy flottul és gyorsan tudjál benne dolgozni, időre van szükség, valamint számos apró kis trükköt is el kell sajátítani. Ezt a többlettudást megosztjuk egymás között, sokszor bújunk különféle blogokat is erről a témáról. Úgy tudom, hogy az egyetemen most három program közül lehet választani, az egyik közülük az Allplan, amit a diákok egyharmada választ.

Nem tudom, hogy maguk a tanárok és más kollégák mennyire ismerik mélyen magát a programot. Én magam nem az egyetemen, hanem a piacon tanultam meg a BIM szemléletet. Amikor folyamatosan érkeztek az új kollégák és egyre jobban összecsiszolódtunk, kialakult a tudásmegosztás. Valaki erősebb mondjuk modellezésben, a másik a vasbeton tervezésben. Én is nagyon sokat tanultam a többiektől, közülük páran már régebben is használták a programot más cégeknél. Voltak, akiknek az egyetemen egy-egy feladatot Allplan-ben kellett megoldani és ezzel szereztek egy kezdeti tudást, ami aztán a munkahelyen mélyebb elmélyülést kíván.

Forrás: LIMA Design
7/8
Forrás: LIMA Design

ÉF: Mennyire nehéz Allplan és BIM-es rendszerek terén gyakorlott kollégákat találni?

KD: Alapvetően nem lehet ilyen embert találni. Szerintem ez jelenleg egy hiányterület. Nem konkrétan Allplan szakembert, hanem  BIM alapú munkákra nem egyszerű jól felkészült munkatársakat találni. Mi például olyan BIM menedzsert keresünk, aki ért az Allplan-hez, az Axis-hoz, az ArchiCAD-hez, és ismernie kell ezek között az átjárhatóságot is. Ehhez mindegyik programot elég magas szinten kell űznie. Ilyen, és ráadásul még statikus szemlélettel is rendelkező ember jelenleg nincs a piacon. Ha mégis, akkor általában stabil és jó feltételeket nyújtó munkahellyel rendelkezik, amelyet nem hagyna el. Ez most egy nagyon-nagyon kelendő terület, a BIM-es vonal felívelőben van. Épp emiatt mi a régióban elsők között szereztük meg az ISO 19.640-es BIM szabványminősítést. Nálunk mindenki BIM-ben dolgozik, ezért az egymással történő kommunikáció is így zajlik, és ez az Allplan-ben is jó működik.

ÉF: Mennyire működik a kompatibilitás a szakterületek és a más szoftverek között?

KD: Működik. A mi vállalásainkban legtöbbször BIM szerint készítjük a terveket. Ez azt jelenti, hogy kapnak egy BIM-es modellt is, melyben a gépész, a villamos és az összes szakág egységben jelenik meg. Az Allplan abban nagyon erős (mint a 3D-s tervező szoftverek többsége), hogy 3D-ben jól láthatóvá teszi azokat a csomóponti helyzeteket, ahol nagyon számít, hogy milyen szerkezeti megoldást kell alkalmazni. Ezeket teljesen láthatóvá tudja tenni nem csak a statikus, hanem az építész számára is, amivel rengeteg időt tudunk nyerni. Statikus szemmel nekünk az a jó, ha az építész is bele tud fektetni egy kicsit több energiát és olyan modellt kapunk már tőlük, amin jóvá tudom hagyni a különböző keresztmetszetet, a különböző anyaminőségeket vagy a vastagságokat. Egy ilyen modellt egyből tudok hasznosítani. Viszont úgy látom, hogy a mai oktatás még nem eléggé fedi le a BIM-es lehetőségeket, ez még egy eléggé kiforratlan terület.

Forrás: LIMA Design
5/8
Forrás: LIMA Design

ÉF: Van-e még valami olyan tulajdonság az Allplan-ben, ami megkönnyíti a munkádat?

KD: Számomra talán az a leghasznosabb, hogy a tervmódosítások, bármiféle változtatásról legyen szó, nagyon gyorsan, egyetlen paranccsal végig vihetőek az egész terven. Ha bármilyen változtatást kell eszközölnünk, akkor mindenhol – akár a vasalásban, akár a kótában – könnyedén belenyúlhatunk. Ilyet más programoknál nem igazán tapasztaltam. Az itthoni szoftvertámogatás ráadásul még továbbra is fejlődik, remélhetően ezen a területen még több előrehaladás várható.

ÉF: Milyennek látod a LIMA és azon belül a te részleged jövőjét?

KD: A részlegünkön az egyik legfontosabb cél, hogy az építész kollégák fejlődését is elősegítsük. Nagyon sok fiatal kollégával dolgozunk együtt, akik még szakmai vagy látásmódbeli támogatást igényelnek. Emellett fontos számunkra, hogy továbbra is magas színvonalú, jó tervek készüljenek. Cégszinten szeretnénk terjeszkedni mind a hazai piacon: ennek egyik fontos eleme a győri irodánk. Illetve szintén szeretnénk terjeszkedni a nemzetközi piacon is, melyhez konkrét sikeres, régiós projektekkel már leraktuk a névjegyünket.
 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok

SZALÓC ÉS BORZOVA // Rejtett Kincsek

2023.03.31. 07:52
10

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk