Emberek/Interjú

„Nem az épület határozza meg a felhasználás kötöttségeit”

1/6

Az év Well projektje 2019, díjátadó. Fotó: Europa Design

?>
Az év Well projektje 2019, díjátadó. Fotó: Europa Design
?>
Az év Well projektje 2019, díjátadó. Fotó: Europa Design
?>
Az év Well projektje 2019, díjátadó. Fotó: Europa Design
?>
Az év Well projektje 2019 díjazott: Budapest ONE
?>
Az év Well projektje 2019, a díj. Fotó: Europa Design
?>
Budapest One
1/6

Az év Well projektje 2019, díjátadó. Fotó: Europa Design

„Nem az épület határozza meg a felhasználás kötöttségeit”
Emberek/Interjú

„Nem az épület határozza meg a felhasználás kötöttségeit”

2020.03.17. 14:13

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Szerzők:
Bán Dávid

Cég, szervezet:
Europa Design, Futureal

Az Europa Property Gálán adták át az év Well projektje díjat, melynek célja a Well minősítés népszerűsítése. Az első alkalommal kiosztott elismerést a Futureal-csoport vehette át a Budapest ONE beruházásáért, amit a Well kiemelt elvárásain túl az építészeti, belsőépítészeti kialakításért, a minőségi komfort megteremtéséért ítélt oda a zsűri. A díjazott beruházás külső és belső kommunikációjával támogatja a minősítést. A díj szerepéről és a Budapest ONE elkészült első üteméről Radványi Gáborral, a Futureal főépítészével Bán Dávid beszélgetett. (X)

Bán Dávid: Miről szól az év Well  projektjének ítélt Europa Design díj?

Radványi Gábor: Úgy vélem, hogy az ilyen típusú díjak alapvetően a díjazott munkáját és erőfeszítését dicsérik és remélem, hogy pár év múlva sokkal szélesebb mezőnyben kerül megmérettetésre a Futureal. Ugyanakkor, mivel a Well egy friss minősítési rendszer, ez a díj is segíthet ráirányítani, nemcsak a szakma, de a napi munkájukat irodai környezetben végzők figyelmét is erre a gondolkodásmódra.

BD: Az Europa Design díj hangsúlyosan a kommunikációról is szól, ez hogy jelenik meg a Budapest ONE esetében, miként népszerűsíti a Well minősítést?

RG: A Well minősített épület inkább az épülethasználatra, az ember és az épület kapcsolatára fókuszál, nem feltétlenül az építkezés időszakára, ellentétben a korábban ismert környezettudatos minősítések (BREEAM, LEED) vonatkozó elvárásaival. Így azokra a rendszerekre kell külön figyelemet szentelni megvalósításuk során, amelyek utána mindennapi „kapcsolatba" kerülnek az irodaház látogatóival.

BD: Mit tehet egy ingatlanfejlesztő egy minősítés népszerűsítésében? Miért fontos ez a Futureal számára?

RG: Irodaépület fejlesztőként első körben a tervező csapat kiválasztásánál merül fel ez a kérdés, így a potenciális építészirodáknak és szakági kollégáiknak szembesülni kell azzal, hogy egy Futureal projekten ezen rendszerek ismerete, az azokhoz való alkalmazkodás ma már alapkövetelmény.

A bérbeadási folyamat egy érdekes szakmai verseny a bérlők „kegyeiért" a fejlesztők, illetve a releváns projektjeik között. El kell tudnunk mondani a bérlők képviselőinek, hogy mi az a többlet, amit mi ajánlunk, meg kell ismertetni velük ezeket a lehetőséget és bízni abban, hogy felelős munkáltatóként alkalmazzák ezeket a jövőbeli irodájukban. Ez több esetben azzal is jár, hogy az új helyszín kiválasztása során a nálunk megismert lehetőségeket a konkurenseinktől is elvárják. Úgy érezzük, hogy a Well minősítés ma még versenyelőnyt jelenthet, de ez sajnos, illetve szerencsére nem tart sokáig. Ez a rendszer is be fog épülni az alapszolgáltatási szintbe, így tovább kell keresni azokat az innovációs megoldásokat, amivel egy fejlesztő megkülönböztetheti magát és ezáltal előnyre tehet szert a versenyben.

BD: A Futureal nemzetközi terepen más beruházások esetében is pályázik vagy pályázott a díjra?

RG: Nem a díj elnyerése a cél, az sokkal inkább egy visszaigazolása annak, hogy azon törekvésünk, hogy élhetőbb épületeket, munkahelyeket teremtsünk, az mások számára is szembetűnő.

Az év Well projektje 2019, díjátadó. Fotó: Europa Design
1/6
Az év Well projektje 2019, díjátadó. Fotó: Europa Design

BD: Milyen ügyfélkör felé lehet tudatosítani a Well fontosságát? A hazai bérlők számára ez kiemelt szempont?

RG: Két évvel ezelőtt lehetőségem volt Németh László kollégámmal személyesen találkozni a WELL minősítési rendszer megalkotóival. Már akkor hangoztattuk, hogy a munkakörnyezet emberivé tétele igazából nem az épület erre történő előkészítésén múlik, hanem magán a beköltöző munkáltatón. Így véleményem szerint a Well igazából egy HR eszköz, ahol a dolgozók valóban megérezhetik, hogy fontosak az őket alkalmazó cégnek. Úgy érzem, hogy nagyon jó irány az, ahogy egyre több szakmai rendezvény célozza meg a HR szakembereket és ad nekik egy könnyen lekövethető eszközrendszert a Well által.

BD: A Budapest ONE remek lokációjáról és karakteres vizuális megjelenéséről ismert leginkább. De mit rejtenek a falak, milyen újdonságokat, innovációkat találunk az épületben?

RG: Fejlesztőként folyamatosan tanulunk, így az épületben mindaz megtalálható, amit korábbi épületeinkbe már beépítettünk. A gépészeti rendszerben itt is hozzuk azokat a műszaki megoldásokat, amelyekkel az Advance Tower II. elnyerte Az Év Legzöldebb Projektje díjat. A beléptetés proptech megoldásai itt még egyszerűbbé teszik az épületbe érkezést. Az épületbe költöző vendéglátóegységeknél külön figyelmet fordítunk az egészséges étkezési lehetőségek biztosítására. A komplexumban kialakításra kerülő Well szoba már átdobja a labdát a felhasználóknak és teret enged a látogatók elvárásainak. Amit pedig a lokáció az elérésen túl hozzátesz az épületben való munkavégzéshez, az a fantasztikus körpanoráma, amely a budai hegyek látványát minden szintről megmutatja. Mindezt megkoronázza az a #bp1rooftoprun futópálya, amely nagyobb lesz, mint egy hivatalos atlétikai pálya és szintén ezt a páratlan körpanorámát nyújtja.

BD: A díjátadón említették, hogy az épület a nemzetközi és hazai irodapiac új korszakának egyik hírnöke. Ez miben mutatkozik meg?

RG: Ezt nehéz szavakkal körülírni, hiszen egyrészről mindaz, amit az előzőekben említettem, de alapjaiban szerintem a fejlesztői hozzáállásról szól. Jó látni azt, ahogy az ingatlanszakma elkezdett egyre inkább emberekről beszélni és nem az épületekről. A Budapest ONE irodaépület minden elemét a felhasználói élmény determinálta, a belső kert tájépítészetétől a hihetetlen tágas felvonókig. Szerintünk eljutottunk oda, ahol nem az épület határozza meg a felhasználás kötöttségeit, hanem a felhasználók változatos igényeire próbál meg flexibilis teret biztosítani.

BD: Az innováció terültén milyen lehetőségek és kihívások előtt állnak az irodafejlesztések?

RG: Divatos szóval élve, jövőállónak kell őket építeni. Látszik, hogy az ember nem változik olyan gyorsan, mint az őt körülvevő technológiai környezet, a mi feladatunk, hogy mégis megtaláljuk a lehetőséget ezek szimbiózisára.

BD: A Budapest ONE-nak most az első üteme készült el, mit lehet tudni a folytatásról?

RG: Az alapozás megkezdődött, a bérbeadás az I. ütem sikere okán nagyon jó úton van, így mostantól mindenki szemmel tudja követni, ahogy „bezárul a kör".

BD: A most elkészült területre milyen funkciók kerültek? Leginkább irodák, vagy kereskedelem és vendéglátás is?

RG: Az eredeti elképzeléseknek megfelelően az emeleti szintekre irodabérlők költöznek be, míg a földszinti üzlethelyiségek vendéglátó- és kiskereskedelmi egységeknek adnak helyet. Mivel a földszinti tér teljes mértékben átjárható és nyitott a környéken átszálló vagy az Őrmezőre hazaérkezők számára is, így ezek az egységek nem csak az irodai dolgozókat, hanem a teljes közösséget szolgálják.

/6

BD: Az épületnek már most kezd kirajzolódni karakteres arculata, de a körbefutó hullámos kiképzés majd a teljes befejezéskor áll össze egésszé. Mi volt az építészeti kialakítás legfőbb koncepciója?

RG: Nagyon egyszerű tervezési programot adtunk Paulinyi Gergelyéknek, mi csupán egy ikonikus épületet szerettünk volna ezen a kiemelt helyszínen. Nagyon érdekes volt, ahogy ez a keretes beépítés a földszinti átáramló gyalogosforgalomra reagálva, a homlokzatot finoman megmozgatva olyan hullámokat gerjesztett, amelyek mindenkit megfognak.

BD: Milyen jövőbeli hazai tervei vannak a Futurealnak? 

RG: Úgy érzem, hogy a Corvin-sétánnyal vagy a Dél-Buda Városközpontban épülő fejlesztéseinkkel megmutattuk, hogy képesek vagyunk új „HELY"-ek megteremtésére, megértve azon alapvető elveket, ahogy az emberek használni szeretik a várost. Találtunk olyan helyszíneket, ahol megint meg tudjuk lepni Budapestet.

(x)

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok

SZALÓC ÉS BORZOVA // Rejtett Kincsek

2023.03.31. 07:52
10

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk