Épülettervek/Középület

Német Iskola bővítése - a Puhl és Dajka Építész Iroda terve

1/19

látvány

?>
látvány
?>
látvány
?>
látvány
?>
helyszínrajz
?>
2. szint alaprajz
?>
1. szint alaprajz
?>
földszint alaprajz
?>
-1. szint alaprajz
?>
metszet a-a
?>
metszet c-c
?>
metszet e-e
?>
látvány
?>
látvány
?>
látvány
?>
látvány
?>
látvány
?>
látvány
?>
látvány
?>
látvány
1/19

látvány

Német Iskola bővítése - a Puhl és Dajka Építész Iroda terve
Épülettervek/Középület

Német Iskola bővítése - a Puhl és Dajka Építész Iroda terve

2016.03.10. 10:56

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Puhl Antal, Dajka Péter

Német Iskola Budapest – Thomas Mann Gimnázium bővítése

Tervezés éve:
2015

Stáblista

tervező: Puhl és Dajka Építész Iroda Kft. 
vezető tervezők: Puhl Antal DLA, Dajka Péter
építész munkatársak: Csépke Tamás, Nagy Mariann, Skrabák Zoltán, Takács Gabriella

A Puhl és Dajka Építész Iroda a Német Iskola bővítésére készített tervében az új épületszárnyat a meglévő iskolaépület fő szintjéhez és előcsarnokához kapcsolva észak-déli tengellyel a burkolt udvar és az erdős terület határán helyezi el. A tervben a  sportcsarnok tetejére kert kerül, a színes üvegből készült árnyékoló lamellák pedig kellemes látványt nyújtanak az iskolában tanulóknak, oktatóknak. 

Alapkoncepció

A tervezéssel érintett telek alapvetően két részre osztható. A magasabban lévő délnyugati része intenzíven burkolt és beépített, míg az alacsonyabban lévő észak-keleti része szinte érintetlen erdős terület védett fákkal. A két ütemben történő bővítés nehézségét az adja, hogy a meglévő épülethez kell idomulni oly módon, hogy:

  • az épület erős beépítési karakterét ne gyengítse,
  • a völgy felé néző emeleti tantermek kilátása és bevilágítása ne csökkenjen,
  • a közlekedési rendszerhez csatlakozzon,
  • a terepadottságból adódó szintkülönbségeket jól használja
  • és nem utolsó sorban az építés közben a meglévő épületek is használhatóak legyenek.


helyszínrajz
4/19
helyszínrajzEzen alapvetések mérlegelése után jutottunk arra a következtetésre, hogy az új épületszárnyat a meglévő iskolaépület fő szintjéhez (+284,40 mBf) és előcsarnokához kapcsolódva észak-déli tengellyel a burkolat udvart és az erdős terület határán kell elhelyezni. Az új épületszárny tetőszintje alacsonyabb a meglévő épület szintjénél, így az erős félköríves tetővonal hangsúlya megmarad, az új tantermek tájolása ideális lesz és a terepbeültetés a sportcsarnok kivételével relatíve kis földmunkával jár.

Fontos szempont volt a telepítésnél, hogy a Vadászház felvezetése megmaradjon, a bejárati tengelyét ne vágjuk keresztbe egy új épületszárnnyal, ne szigeteljük azt el. Az új épület többszintes környezeti kapcsolataival a Vadászháznak fő oktatási épületekkel való kapcsolata erősödik.


látvány
12/19
látvány
Funkcionális leírás

Az épület háromszintes. A legfelső szint (2. szint) a meglévő épület középső szintjéhez illeszkedik. A tantermek a keleti (erdő felőli) oldalon kaptak helyet. A nyugati oldalon helyezkednek el a kiegészítő, kiszolgáló és adminisztratív helyiségek. Ezen helyiségek sora időnként megszakad annak érdekében, hogy a kb. 80 m hosszú középfolyosón szélesebb zsibongó területek és bevilágító felületek alakulhassanak ki. A meglévő épület nyugati végéhez és az előcsarnokhoz kapcsolódó épületágak között egy zárt belső udvar (átrium) jön létre, mely kisebb rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

A középső szint (1. szint) a Vadászház körüli udvar szintjéhez igazodik, vagyis közvetlen bejárattal, udvari kapcsolattal rendelkezik. A szintkülönbséget kihasználva jól elhelyezhető a relatíve nagy területű főzőkonyha és a hozzá kapcsolódó étkező. A szint oktatási szárnya a felette lévő szint kialakításához igazodik.

 


1. szint alaprajz
6/19
1. szint alaprajz
Az alsó szinten (0. szint) az 1. építési ütem helyiségei a völgy felé rendelkeznek közvetlen kertkapcsolattal. A homlokzattal nem rendelkező traktusban került elhelyezésre az épületgépészet oly módon, hogy a helyiség mérete a 2. ütem ellátására szolgáló gépészeti berendezéseket is fogadni tudja. A 2. építési ütemben elkészülő helyiségek ezen a szinten mindkét oldalon rendelkeznek közvetlen kertkapcsolattal. A sportcsarnok feletti tetőkert szintje közel azonos magasságban van ezen szint padlószintjével, így egy újabb, a tanulók számára jól használható udvar keletkezik, de a meglévő tornateremhez kapcsolódva lehetőséget biztosít külső sportfoglalkozásra is.

Építési ütemek

Az építési ütemezésnél azt kívántuk elérni, hogy az ideiglenesen épülő konténeres tantermek a 2. építési ütem kivitelezésének kezdetéig megmaradhassanak. A konténeres tantermek funkcióját ugyan átveszi az 1. építési ütemben elkészülő épületszárny, de a szűkösség elkerülése érdekében kedvezőbb, ha a konténeres tantermek kapacitása hosszabb ideig megmarad. 


földszint alaprajz
7/19
földszint alaprajzA 2. építési ütem a z 1. építési ütem szerves folytatása, így végső állapotban egy egységes épületrészként tud működni, melyben a tantermek rugalmas használatára is van mód, vagyis a szintenkénti 8 tanterem kialakításával szabadon eldönthető, hogy az alsó és a felső tagozat szintben vagy épületrészben különül el.

A 2. építési ütem kivitelezése nem zavarja az 1. ütem funkciójának megfelelő működését. Az építési terület a Cinege utca felől, az északi telekhatár mentén megközelíthető, így az építéssel nem érintett udvarok a tanulók számára használhatóak maradnak. A későbbi tervfázisokban készítendő talajmechanikai szakvélemény függvényében határozható meg, hogy a 2. építési ütemben kivitelezésre kerülő sportcsarnok hegyoldal felőli határoló szerkezetét (esetleges rés- vagy cölöpfalát) meg kell-e építeni az 1. építési ütemben.


látvány
13/19
látvány 

Épületszerkezetek és homlokzatképzés

Az épület tartószerkezete vasbeton pillérváz kitöltőfalakkal. Az épület homlokzatképzésében igazodni kíván a meglévő iskolaépülethez, de a faburkolatot megjelenésében azonos, de tartósabb anyagra cserélnénk. Az árnyékoló lamellákat színes üvegből, vagy akár porszórt perforált alumínium profilból is el lehet készíteni. A tömör falfelületek jellemzően törtfehér színű hőszigetelő vakolati rendszerrel készülnek.

Környezetrendezés

Az építési forgalom, illetve az új épület is igényel némi környezetrendezést. Ennek pontos mértéke csak a meglévő állapot felmérése után lehetséges. A burkolati minőségekben a meglévő burkolatokhoz kívánunk alkalmazkodni. A parkosítás tekintetében figyelembe kell venni az udvarhasználati igényeket. A lejtő felőli oldalon lévő erdőterület az építkezés befejeztével jellemzően helyreállítást igényel, de az épület teraszai előtt kultúrnövényeket is el lehet helyezni.


látvány
18/19
látványA sportcsarnok tetőkertjének kialakítása igényesebb feladat, melynek részletei a további tervezési fázisokban a Megbízóval egyeztetendőek.

 

Üzemeltetés

Az aktív és passzív építészeti elemek alkalmazásán túl hatékony épületgépészeti rendszer alkalmazását is javasoljuk. A meglévő épület gépészeti rendszereinek kapacitása nem ismert. Amennyiben ezek a rendszerek kapacitása nem kihasznált, úgy az új épületnél - a közvetlen kapcsolat révén - fel lehetne használni. A tervezett épület irányultsága lehetővé teszi, hogy akár kb. 80 m hosszan napelemek és napkollektorok kerüljenek a tetőre. Előbbiek iskolafunkció esetében kevésbé hasznosak, hiszen a nyári csúcstermelés minimális felhasználással párosul, de a napkollektorok az alacsony felületi hőmérsékletű hőleadó rendszerek (jellemzően mennyezeti fűtés) alkalmazása esetén téli időszakban jelentős megtakarítást eredményezhetnek.


látvány
15/19
látvány

Parkolók és kerékpártárolók

A tervezési területen parkoló kialakításra alkalmas nagyobb egybefüggő felület nincsen, így a szükséges 50 parkolóhelyet részben a meglévő parkolók bővítésével, a meglévő utak mentén új parkolóhelyek kialakításával és 2. építési ütemben pedig kisebb új parkolófelületek kiépítésével lehet megvalósítani. Véleményünk szerint a szükséges parkolómennyiség a kiírással ellentétben építési ütemenként közel azonos, ezért mindkét építési ütemben 25-25 parkolóhely kialakításával számoltunk.

Az új épülethez 40 kerékpártároló elhelyezése szükséges, amit az 1. szint bejáratánál, fedett helyen biztosítunk.látvány
2/19
látvány


Puhl Antal DLA, Dajka Péter
Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk