Épületek/Irodaépület

Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, Úri utca 64-66.

1/10

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/10

Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, Úri utca 64-66.
Épületek/Irodaépület

Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, Úri utca 64-66.

2002.04.26. 14:58

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Hartvig Lajos DLA

Építészeti tervezés: Erich Martinoff, Hartvig Lajos, Matus István

A Német Szövetségi Köztársaság a budai Várban, az Úri utca 64-66. szám alatti régi követségi épületet kívánta végleges nagykövetségi épületté alakítani. 1994-ben a Hild-Ybl alapítvány tudományos-műemléki dokumentációt készített (Farbaky Péter, Farbakyné Deklava Lilla). A Bánáti-Hartvig építész iroda ebből kiindulva készítette el az épület felújítási terveit, természetesen figyelembe véve a követség funkcionális követelményeit. Az 1884-ben létesült épület átalakítása során a ház külső megjelenése változatlan maradt.



A bejárás alapvetően a korábbiakhoz hasonlóan a kapun és a gépjárműbejárón keresztül történik, de az útlevél- és vízumkiállító hely elhelyezése miatt egy második bejáratot is létesíteni kellett a Lant utcában. Ott a homlokzat középtengelyében egy ablakot alakítottak át bejárati ajtóvá. Az ajtó forája igazodik a történeti képhez.A homlokzat díszfugák módosításával történő formális átdolgozása műemlékvédelmi okokból volt szükséges. Az épület belső udvarában átalakították a lpburkolatot és felújították a szökőkutat. Az alsó szinten néhány tároló helyiség és az irattár mellett különféle műszaki helyiség és berendezés található. A pince egyetlen ellátó alagúttal összekötött két részét két bennfekvő lépcsővel tárjuk fel.

A földszinten valamint az első és második emeleten a helyiségekből irodakat alakítottak ki, a hozzájuk tartozó szükséges mellékhelyiséggel, teakonyhákkal, vécékkel és tároló helyiségekkel. A padlásszint 1963 óta kiépített részében van a házmesterlakás, valamint az őrző személyzet hálóhelyiségei a szükséges szaniter helyiségekkel.



 

Funkcionális és kialakítási okokból a meglévő lépcsőházakat újakkal helyettesítették: az Uri utcai traktusban a földszint és a 2. emelet között reprezentatív külsejű lépcső készült, amely az eredeti lépcső helyzetét és geometriáját vette fel, modern formanyelvre átültetve (1. lépcső). Az épület déli traktusában háromkarú lépcső készült, amely az alsó szintről a tetőtérig vezet (2. lépcső). A magán helyiségek a biztonsági irányelveknek megfelelően külön megközelítési lehetőséget kaptak az épület északnyugati traktusában újonnan létesülő lépcsőn keresztül (3. lépcső). Továbbá az épületben elhelyeztek egy mozgáskorlátozottak közlekedésére is alkalmas liftet.

A fedélhéjazatot és a fedélszék egy részét is felújították. Az utcai oldalakon a városképnek megfelelően hódfarkú cserepet alkalmaztak. A tető belső udvar irányában laposan lejtő része lemezburkolatot kapott. A padlástér külső falait (a belső udvarban) a teherhordó alátámasztások között újonnan megépítették és hőszigeteléssel látták el. Az új belső falakat nem teherhordó, könnyűszerkezetes falakként alakították ki, fém vázra épített gipszkarton burkolattal. A nyílászárókat és ablakpárkányokat restaurálták, a régi festéket eltávolították, ahol szükséges újonnan elkészítették illetve felújították.

A régi épületet úgy tették alkalmassá a nagykövetség korszeru igényeinek kielégítésére, hogy közben megorizték az eredeti építészeti hangulatot. Ez a belso térben vetett fel izgalmas problémákat, ahol egyes részeken a korabeli építészeti formák megidézését mai eszközökkel kellett megvalósítani.

Tervezés éve 1998
Építés éve 2001

Építészeti tervezés

  • Erich Martinoff
  • Hartvig Lajos
  • Matus István

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk