Design/Formatervezés

Nemzetközi design díj a magyar fejlesztésű smart sztetoszkópnak

1/6

DualScope

?>
DualScope
?>
DualScope
?>
DualScope
?>
DualScope
?>
DualScope
?>
DualScope
1/6

DualScope

Nemzetközi design díj a magyar fejlesztésű smart sztetoszkópnak
Design/Formatervezés

Nemzetközi design díj a magyar fejlesztésű smart sztetoszkópnak

2018.03.11. 12:36

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Építészek, alkotók:
Flying Objects

Az egyik legnagyobb nemzetközi design díjat, az iF Design Awardot nyerte el a Flying Objects design stúdió egy magyar orvostechnológiai fejlesztés formatervével. A DualScope a sztetoszkópok következő generációját képviseli és képes kimutatni a szív működési rendellenességeit, már nagyon korai fázisban is.

A DualScope elsődleges célcsoportjának a háziorvosok és klinikai orvosok számítanak, akiknek komoly segítséget nyújt az eszköz a szívbetegségek korai diagnosztizálásban. A DualScope egyszerre analizálja a szív elektromos állapotát (EKG) és a szívhangot (PKG). Ezeket összevetve olyan szívproblémákat is képes jelezni egy háziorvosi vizsgálat alkalmával, amik mindeddig csak komolyabb mérésekkel voltak kimutathatóak. 

Az orvosnak hasonló a rutint kell követnie, mint egy hagyományos sztetoszkópos vizsgálat során, érintve a megadott anatómiai mérési pontokat. DualScope pedig Bluetooton keresztül csatlakozik a dedikált applikációhoz, ahol egy algoritmus segíti a gyorsabb, pontosabb diagnosztizálást, kiemelve az esetleges problémákat a görbéken. Az orvos egy tableten keresztül elemezheti a vizsgálati eredményeket, és dönthet a további teendőkről.

A DualScope ötlete és fejlesztésének vezetése Kozmann György nevéhez fűződik, aki már több hordható orvosi eszköz kitalálásában és piacra vitelében vállalt kulcsszerepet (Wiwe, HeartBit). A technológiát pedig komoly kutatások és elemzések valamint nemzetközi szabadalmak támasztják alá. (A fejlesztés software-es megvalósítása Prof. Dr. Kozmann György vezette csapathoz köthető, akinek több évtizedes nemzetközi tapasztalata van a testfelszíni kutatások területén. A Hardware fejlesztési rész elkészítését prototípus szintig pedig a MEDRES Kft.-vel együttműködve végezték, akik számos nemzetközi sikert elért orvosi mérőeszköz megalkotói.)


DualScope
3/6
DualScope

 

A sztetoszkóp, mint jelkép

A nyakba akasztott sztetoszkóp az orvosok nagyon fontos jelképe, amihez öntudatlanul is kapcsoljuk a gyógyulást, megbízhatóságot, hozzáértést. Bár a diagnosztikában már sokkal fejlettebb eszközöknek állnak rendelkezésre, a sztetoszkóp feltalálása óta töretlenül az orvoslás egyik szimbóluma. Egy ilyen tárgyhoz designerként hozzányúlni mindig kihívás. A Flying Objects a fejlesztőkkel együttműködve úgy alakította ki a DualScopeot, hogy alapvető formájában ne térjen el teljesen a tárgy előképétől, de maximálisan megfeleljen az új funkcióknak. Az okos diagnosztikai eszköz ugyanúgy hordható a nyakban vagy fér el zsebben, mint elődje. A biztonságos nyakbarögzítést egy csíptető oldja meg.

A két kijelző, mint ahogy a könnyű, biztonságos fogást garantáló forma az intuitív, magától értetődő használatot teszi lehetővé.Az utóbbi időben az orvostechnológiai fejlesztések és design területén előtérbe kerültek a korai diagnosztizálást, otthoni gondozást és főleg megelőzést biztosító smart termékek. A DualScope a hagyományos sztetoszkóp hasznosságát ötvözi egy okos, viselhető készülék esztétikai igényességével.

Az IF Design Awardot 1953-ban adták át először Hannoverben. Minden évben pályázatok tízezreit nevezik, melyekből a rangos szakmai zsűri választja ki több kategóriában a legjobbakat. A Flying Objects és a DualScope fejlesztői csapatának tagjai és vezetői március 9-én vették át a díjat, Münchenben.

A Flying Objects Magyarország egyik vezető designstúdiója, két, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett designer, Húnfalvi András és Laufer Ferenc alapították. A fiatal, mindössze 5 éves design stúdiónak nem ez az első komoly nemzetközi díja, 2015-ben már magukénak tudhatták a Red Dot design díjat egy szintén orvostechnológiai innovációval.

Forrás: Sajtóközlemény

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk