Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épülettervek/Középület

NKE Sportközpont, Mészáros Erzsébet és Szepesi János terve

1/12

Ortofotó

?>
Ortofotó
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Helyszínrajz
?>
Alaprajz
?>
Emeleti alaprajz
?>
Hosszmetszet
?>
Homlokzat
1/12

Ortofotó

NKE Sportközpont, Mészáros Erzsébet és Szepesi János terve
Épülettervek/Középület

NKE Sportközpont, Mészáros Erzsébet és Szepesi János terve

2013.01.25. 12:27

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Mészáros Erzsébet, Szepesi János

NKE Sportközpont tervpályázat, díjazásban nem részesült pályamű

Tervezés éve:
2012

Stáblista

tartószerkezetek: Kenese István – KENESE Kft.
épületgépészet: Stiebel József – Energo-Pont Kft.
épületvillamosság: Rajkai Ferenc – Hungaroproject Kft.

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpontjára kiírt pályázatra Mészáros Erzsébet és Szepesi János egy megújuló energiaforrásokat is felhasználó, tagolt tömegű, a funkcionális elrendezést tükröző épület koncepcióját vázolta fel, amely átjárhatósága mellett a park egyfajta „kerítésfalaként" is szolgál.

Részlet a műleírásból

Építészet

Az Orczy park a kikapcsolódás, a pihenés, a családi időtöltés helyszínét jelenti a VIII. kerületben. Történelmi múltra tekinthet vissza, hiszen az 1790-es években báró Orczy László utasítására létesítették a parkot a homokos pusztába - ez idő tájt parkosították a Városligetet is. Az 1830-as években Pollack Mihály tervei alapján épült meg a Ludovika a magyar királyi honvédségi tisztképzésre, nevelésre. A II. világháború után szórványosan beépült barakk jellegű kiszolgáló épületekkel. Néhány évvel ezelőtt a volt Lovarda épület átalakításával a Természettudományi Múzeum nyitotta meg a kapuit, 2010-ben a Ludovika épületébe költözött az újonnan létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Látványterv
2/12
Látványterv

Az NKE fejlesztése során az építészeti értéket nem képviselő, provizórikus épületeket elbontják a park területén. Az Üllői úti oldalon új egyetemi épületet terveznek, az Orczy úti oldalon kollégiumi épületeket, a Diószeghy Sámuel utcai oldalon sportközpontot és kültéri sportpályákat, mely utóbbi pályázatunk tárgya.

A tervezési területnek a Diószeghy Sámuel utcai sávot jelölték ki. A sportközpont épületének elhelyezése során a megközelítést kellett alapul venni. A gyalogos forgalom a park Orczy út tengelye mentén koncentrálódik, hiszen az Üllői út – Orczy út csomópontjában, a Nagyvárad téren található a 3-as metró megállója, innen várható az új tömeges megközelítése a park fejlesztése után. A park másik végén, a Diószeghy Sámuel utca – Orczy út találkozásánál pedig villamos áll meg. E tengely mentén jelöltük ki az átmenő közönségforgalmi bejáratot. A sportolói bejárat is átmenő, megközelíthető a Diószeghy Sámuel utcai parkolók felől és az NKE épületei felől is. A szomszédos Diákközpont épületében szintén öltözők kialakítását tervezik. A két épület fedett kapcsolata megoldható, de nem szükséges.

A parkot magas, vastag kerítésfal veszi körül, melyet éjszakára bezárnak. Az épület Diószeghy Sámuel utcai homlokzata folytatja ezt a „kerítésfal"-funkciót, az előtte elhelyezkedő parkoló és a megérkezés területei nyitottak a látogatók előtt. A parkolók sorompóval működnek. A kamion feltöltéshez külön eltolható kapu tartozik. Rendezvények alkalmával a kamion feltöltés területén parkolhatnak a sajtó járművei. Az üzemeltetési szárnyhoz kapcsolódik 15 db parkoló a dolgozók részére. Ezen a területen helyeztük el a 6db autóbusz parkolót.

Látványterv
6/12
Látványterv

A Sportközpont épületében a központi aula emeleti galériáról közelíthető meg a versenycsarnok és az uszoda nézőtere. Az aula földszintjén ruhatár, vizesblokkok, üzletek találhatók, a büfé kiülő terasszal a parkra és a tóra néz. A sajtóközpont innen nyílik és összenyitható a büfé fogyasztóterével. A versenycsarnok egyoldali lelátója alkalmas arra, hogy egyéb rendezvény során a mobil színpadra egyenletes rálátást biztosítson. A közvetítéshez, technikai kiszolgáláshoz a nézők felett sávos kialakítással helyiségsort terveztünk.

Igény volt bemelegítő csarnok létesítése. Törekedtünk a kompakt kialakításra, így az öltözőblokkok a két csarnok közé kerültek. A sportszer-raktárakat a „kerítésfal"-zónában helyeztük el. Az öltözők feletti szintre kerültek azon gépészeti helyiségek, amelyek mindkét csarnokot kiszolgálják, ezáltal megspórolható a gépészeti strangok jelentős része. A gépészeti helyiségek között belső légudvarokat alakítottunk ki, így a frisslevegő beszívás és kifújás nem közvetlenül a homlokzat felől történik, ezért zajvédelem és megjelenés szempontjából előnyösebb megoldás. Az aerobik terem a park felé néz. A hátsó üzemeltetési zóna a gazdasági bejárat felől közelíthető meg. A földszinten raktárak, műhelyek, elektromos fogadó helyiségek találhatók, az emeleten vannak az irodák.

Az uszoda látogatói és sportolói öltözői külön bejáratokon közelíthetők meg. A parkra néz a wellness részleg, amelynek recepciójából nyílnak a masszázs helyiségek. A többi funkcióhoz a medence téren keresztül lehet bejutni. A recepcióból közelíthetők meg a pinceszinten lévő vízgépészeti helyiségek. Az emeleten a lelátó mellett, kétoldalt olyan gépészeti terek találhatók, melyek az uszodát és az aulát szolgálják ki.

Helyszínrajz
8/12
Helyszínrajz

A csarnokokat a természetes fény felülről világítja meg, északi irányból. A felülvilágító ablakokat a tartógerendák közé helyeztük el. A déli irányban tömör felületekkel váltakoznak cikk-cakk alakban, ezekre a felületekre napelemek és napkollektorok telepíthetők. További megújuló energiát biztosít a talajszondás hőszivattyú, amelynek gépészeti helyiségeit a versenycsarnok lelátó alatt alakítottuk ki.

Az épület alapformáját a csarnokok adják függőleges osztású rézburkolattal, ezeket egészítik ki a földszintes kiszolgáló sávok monolit, impregnált látszóbeton kéregburkolattal. Az anyagválasztásnál fontos szempont volt a tartósság és a nemes felületek biztosítása. Az emeleti irodasávba nyitható, terpesztett rézlemez burkolat kerül.


A Bíráló Bizottság értékelése

29. sz. pályamű

A Diószeghy Sámuel utcai homlokzaton folytatja a „kerítésfal" funkciót és egyben keverten biztosítja a látogatási bejáratot, a kamion feltöltést, a sportolói bejáratot és a gazdasági bejáratot. Az uszoda és versenycsarnok megközelítése az első emeletről történik. Egy épületegyüttesben a három funkció, amelynek belmagassági különbségeit követi az épület darabosra megformált sziluettje. Mind a homlokzati, mind az épület tömege elnagyolt, sematikus, egyszerűsége nem válik előnyére. A városszerkezetbe nehézkesen illeszkedik, nem reprezentál egy egyetemi sportközpontot.

Sporttechnológia: szabadtéri multifunkcionális pálya nem megfelelő irányban van elhelyezve.

Tartószerkezet: tartószerkezetileg jól megoldott épület.

Költségek: reális költségbecslés készült.

A tervezési programtól való eltérés 5 % alatt van (300m2).

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk