Épülettervek/Hallgatói terv

Növényház a Senkiföldjén

1/17

Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.

?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
?>
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
1/17

Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.

Növényház a Senkiföldjén
Épülettervek/Hallgatói terv

Növényház a Senkiföldjén

2019.09.27. 12:00
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Berczi Zsófia

Növényház, Budapest,

Tervezés éve:
2019

Stáblista

Tervező: Berczi Zsófia

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem


Látványtervek: Vajda Zoltán

MÉD:

A Berczi Zsófia hallgató által tervezett Növényház épülete egy organikus világnak ad otthont nagy múltú ipari környezetben, miközben a telek szegélyeit kellemes, Duna-parti sétányokkal - és így végre élettel - tölti meg.



A tervezési terület az Újpesti vasúti hídtól északra eső partszakasz, ahol a forgalmas Váci út már majdnem érinti a Dunát. A vasúti híd környezetében árválkodó keskeny partszakasz jelenleg senkiföldje. A terület bizonyos pontjainak aktivizálásával - a választott telekcsoport északi és déli csücskébe helyzett funkciókkal - az egész terület rendeződhet.

működés / vizsgálat
A két budapesti öböl környezetében nagyberuházások zajlanak. A Kopaszi gáton az új sűrítést a beruházást felértékelő területfejlesztés előzte meg.
Újpesten az Új Károlyi Központ környezetében a Duna-part még kihasználatlan és méltatlan állapotban van.


Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
7/17
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.

 

A területet vizsgálva egyértelművé vált, hogy a partszakasz északi összekötőtől északra és délre eső része teljesen máshogyan működik. A környező terület messze legforgalmasabb része az intermodális csomópont a partszakasz déli részének oldalában. Itt egymáshoz közel található vonat, metro és távolsági busz pályaudvar is. Meglepő módon a BKV hajóállomása a telekcsoport északi részén, ettől a ponttól gyalog kifejezetten messze található és egyáltalán nem kellemes körülmények között - a forgalmas Váci út szélén megmaradó keskeny járdasávon - megközelíthető. Ez az elhelyezkedés a hajós közlekedést sajnos nem csatornázza be kellőképpen a többi tömegközlekedési eszköz hálózatába.

A építészeti programom így három, jól elkülöníthető részre bomlik:
• a telekcsoport déli részére, az egész város vérkeringésébe aktívan kapcsolható területre,
• az északi részre, amely lokális központként a mellette épülő új nagy sűrűségű lakóterületet szolgálja ki és a
• a két terület közötti elkeskenyedő partszakaszra.


Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
6/17
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.

 

Új funkciók
A déli részre új, megfelelően elhelyezett hajó alállomás kerül. (Ez csupán építészeti program szinten része a tervnek.) Az északi részen kertészet és növényteleltető* kap helyet, ahol az árusításon túl növényneveléssel kapcsolatos oktatások és egy növényekkel körülvett kávézó is helyet kap.
Azok, akik (még) nem tartanak növényeket vagy az összeset itt teleltetik, azok számára a télikertekkel körülvett kávézó egy városias, mégis természetközeli hely, amely “karbantartás" szükségessége nélkül nyújtja a növényekkel teli otthon hangulatát. A kertészet két oldalán kényelmes szélességű gyalogos-biciklis sétány alakítható ki.

A kettő közötti partszakasz keskenyebb, már jelenlegi állapotában is kissé védett helyzetű rész, itt a területet tájépítészeti eszközökkel érdemes rendezni. A vízközeliség érzését különböző magasságú helyzetben lévő és arányú stégekkel növelhetjük. A fasor vonalában hanggátló bokrok telepítésével az akusztikai és légminőségi leválasztás tovább erősíthető, így kikapcsolódásra alkalmas, minőségi Duna-part alakulhat ki a területen.

Formálás
Az épület ipari környezete meghatározó: az északi összekötő ritmusa és az öböl szemközti partján álló hatalmas hajógyári daruk fontos szerepet játszanak a hely hangulatában.

Az épület Váci út felőli és Duna-part felőli - a sétányt szegélyező homlokzata egyszerű ritmusú függönyfal, a kávézó és a növényház rész között kis ritmusváltással. Az épület trapéz alakú, a homlokzatok felső vonala azonban vízszintes marad, a tartószerkezetnek köszönhetően “rugalmasan" köti össze ezt a két homlokzatot, az épület így feszül bele ebbe a trapéz alakba.


Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
12/17
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.

 

A homlokzatok alig engednek következtetni az épület belsejére. A belső és külső formálás között nagy a különbség, ahogy a külső, nyüzsgő, gyors modern világ és az organikus világnak otthont adó tér között is. Ott csak a növények nőnek, szinte megáll az idő. Az itt sétálók kintről is bepillanthatnak a házban eluralkodó dzsungel életébe egy eddig szokatlan perspektívából, sőt, akár le is mehetnek oda.

Választott szerkezetek
Az épület déli oldalán két szint magas tér: földszinten kávézó, pinceszinten személyzeti rész van. Az épület jellezően két szint belmagasságú, egy légterű, félig föld alá süllyesztett csarnok. Az építési sík mértékadó árvízszint alatt van, a vízszint azonban általában ennél jóval alacsonyabb. Az alapozás 1 méter vastag leterhelő vízzáró beton. Erre épül a pinceszint falazata szintén vízzáró betonból. Így a szerkezet egyszerre működik alapozásként és vízszigetelésként is.

A csarnok részen negyedkörív alakú acél rácsos tartók állnak párban, közel vízszintes felső pontjukban acél vonórúddal összefogva. Ezek a félköríves rácsos tartók teljesen azonosak, állásonként kettőt azonban mindig eltérő pontjában kapcsolunk össze, így egyszerűen képesek felvenni az épület trapéz alakját.


Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.
8/17
Növényház Újpesten, Tervező: Berczi Zsófia, 2019.

 

A növényház felett tömlős többrétegű Teflon-ETFE fóliapárna fedi az épületet 4 méter széles sávokban. Ez fényáteresztően borítja a házat, miközben a tömlők szabályozásával árnyékolni is képes, rugalmas, könnyen tisztítható és tartós. A fólia újrahasznosítható, a befúvó csövek anyaga gyakran már az újrahasznosított fólia. Utózengési ideje alacsony, így a Váci út forgalmának zaját segíthet elnyelni. Súlya jelentősen könnyebb, mint az üvegé, üzemeltetéséhez gépészet szükséges, hő- és sugárzásátbocsátó képessége (U és g értéke) szabályozható. Az anyag UV-áteresztő, így a növények növekedéséhez szükséges UV-A is áthatol rajta, így ideális választás növényházakhoz.

 

Berczi Zsófia

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk