Épületek/Lakóépület

Nyaraló korszerűsítése, Tihany, Óvár

1/9

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/9

Nyaraló korszerűsítése, Tihany, Óvár
Épületek/Lakóépület

Nyaraló korszerűsítése, Tihany, Óvár

2004.08.13. 22:00

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Vadász György, Vadász Bence

A gyönyörű táji környezetben álló jelenlegi hangulatos, nádfedésű kőépület sajnos olyannyira amortizálódott mind szerkezetileg, mind funkcionálisan, hogy a kor esztétikai, tartószerkezeti és használati igényeit csak átalakítás, felújítás után tudja kielégíteni.

Részletek a tervezői műleírásból

A gyönyörű táji környezetben álló jelenlegi hangulatos, nádfedésű kőépület sajnos olyannyira amortizálódott mind szerkezetileg, mind funkcionálisan, hogy a kor esztétikai, tartószerkezeti és használati igényeit csak átalakítás, felújítás után tudja kielégíteni. A földszint + tetőteres építmény burkolatai hiányosak és részben tönkrementek, szigeteletlen falai nedvesednek, részben fa, - részben szilárd födéme nem dolgozik együtt. Tetőszerkezete meggyengült, nádfedése elöregedett, vízszigetelése és vízelvezetése nem megoldott, nyílászárói vetemedtek...

A tervezett belső átalakítás és korszerűsítés tiszteletben tartja a jelenlegi ház stílusjegyeit, az épített és a természeti környezet hangulatát és anyagait. Alaprajzi kontúrja a felszín felett csak terasszal bővül, - míg a domb alatti volt pincerész "átriumos" kialakításuvá válik, - változatlanul a dombba rejtve. Az alaprajz új, funkcionális rendszere jobban szolgálja fiatal tulajdonosainak modern életstílusát, különválasztva a hűvös, védett nyugalmi zónát, - a kilátás felé néző amerikaikonyhás nappali életterét közvetlen terasz és kertkapcsolattal, valamint a tetőtéri hálókat.

Ugyanakkor homlokzataiban, természetes anyagaival (tihanyi kő, nád, fa), - hagyományőrzően nemes arányú, - tömegében nyugodt vonalvezetésű szerény épület. A változatlan homlokzatmagasság mellett a tető hajlásszögének minimális emelésével csak a gerincmagasság változik, kedvezőbbé téve a tetőfelépítmény arányait, - a tető víz - és hőszigetelőképességét egyaránt. Az újragondolt thermopan üvegezésű fa nyílászáró-rendszer egységessé és méretkoordinálttá teszi a homlokzatokat, csakúgy mint az újragyártott zsalugátersor.

A pince - dombház arányai is megközelítően változatlanok, tömegét kívülről csak a terméskő támpillérek gazdagítják és merevítik. Az épület rekonstrukciójának tervezésekor elsőrendű szempontunk volt a környezet növényzetének érintetlenül hagyása, - hiszen Tihany gazdag növényvilága legalább akkora érték mint az épített környezet néhány kiemelkedő alkotása.

(1996)

 

1/9

2/9

3/9

4/9

9/9

5/9

6/9

7/9

8/9


 

Vadász György
Ybl-díjas építész
c. egyetemi tanár
studióvezető
Vadász Bence
építész,
vezető tervező

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A FÓTI PLÉBÁNIATEMPLOM // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:51
00:07:54

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

Épületek/Örökség

MÁTYÁSFÖLD // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:47
00:07:04

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk