2011.02.02. 09:38

Építészek, alkotók:
Bálint Imre

A Budapesti Építész Kamara nyílt levele Jankovics Marcellhez, az NKA Bizottság elnökéhez.

Tisztelt Elnök Úr! Kedves Marcell!

A Budapesti Építész Kamara Elnöksége felelősséggel állítja, hogy tagságának jelentős és döntő része feladatának, szakmai életcéljának tekinti környezetünk emberhez és korunkhoz méltó formálását. Hallatlanul fontosnak tartjuk, hogy pozitív példákon és magatartási formákon keresztül jutassunk el üzenetet társadalmunkhoz, annak tagjaihoz arról, hogy mi is az építészet, hogy történetünk és napjaink épített környezete hogyan kell, hogy egymás értékeit tisztelve, összhangban éljen.

Kedves Marcell!

Ne csodáld, hogy élénk érdeklődéssel és egyre növekvő jó érzéssel olvastam cikkedet a Műemlékem.hu Magazin portálján. Mindazt, amit az NKA jövőbeni feladatairól és az eddig végzett munkáról néhány sorban összefoglaltál, teljes mértékben találkozik Kamaránk építészetpolitikai filozófiájával.

Érdekes egybeesés, hogy azon a napon, amikor kezembe került az előbbiekben említett nyilatkozatod, egy szűk körű szakmai megbeszélésnek fontos témája az NKA-val való szorosabb érdemi együttműködés lehetőségének megkeresése volt.

A jelenlevők úgy vélték, hogy a rendkívül hasznos és gyümölcsöző munkát végző NKA az eddig elért eredményeit, ha úgy tetszik társadalmasítható léptékű sikereit összegezve, ha kell válogatva, az előbb említett példát mutató és nevelő szándékú megnyilvánulással, beszélgetésekkel, vitákkal, összegzésekkel egybekötött kiállításon mutassa be.

Mint azt Budapesten, de országszerte egyre többen tudják, a Budapesti Építész kamara immáron másfél éve működteti kulturális központját, a FUGÁ-t. Úgy véljük, hogy egy ilyen, előzőekben említett közös szakmai megnyilvánulásnak a legkedvezőbb teret ebben az intézményben tudunk biztosítani. Hangsúlyozom, itt nem pusztán a szakma cserélne véleményt a szakmával, de fontos feladat lenne a közvélemény tájékoztatása és ezen keresztül indirekt formálása is.

Azt gondolom, hogy az előzőekben vázolt feladat szerteágazó problémáinak megoldása hosszú időt vesz igénybe, de ha minél előbb egyesítjük erőinket, annál előbb sikerül a megoldás irányába mutató részeredményeket elérni. Ilyen lehet ez a közösen létrehozott rendezvénysorozat is.

Kérlek, ha egyetértesz gondolatainkkal, úgy minél előbb személyes megbeszélés során folytassuk a beszélgetést a megvalósítás irányának kijelölésével.

Bálint Imre DLA
a BÉK elnöke
Budapest, 2011. február 1.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom