/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Közélet, hírek

Ők a 18. Média Építészeti Díja gálájának zsűritagjai

1/12

November 12-én rendezzük meg a MÉD gáláját az Urániában.

Tőrös Ágnes

Liptai Lívia

Zubreczki Dávid

Szilágyi Róza Tekla

Weiszkopf András

Rajcsányi Gellért

Szily László

Zsuppán András

Földes András

Bagi László

Gutowski Robert

?>
November 12-én rendezzük meg a MÉD gáláját az Urániában.
?>
Tőrös Ágnes
?>
Liptai Lívia
?>
Zubreczki Dávid
?>
Szilágyi Róza Tekla
?>
Weiszkopf András
?>
Rajcsányi Gellért
?>
Szily László
?>
Zsuppán András
?>
Földes András
?>
Bagi László
?>
Gutowski Robert
1/12

November 12-én rendezzük meg a MÉD gáláját az Urániában.

Tőrös Ágnes

Liptai Lívia

Zubreczki Dávid

Szilágyi Róza Tekla

Weiszkopf András

Rajcsányi Gellért

Szily László

Zsuppán András

Földes András

Bagi László

Gutowski Robert

Ők a 18. Média Építészeti Díja gálájának zsűritagjai
Közélet, hírek

Ők a 18. Média Építészeti Díja gálájának zsűritagjai

2022.11.08. 13:01

A Média Építészeti Díja gáláján neves újságírók véleményezik a döntős épületeket és az ő pontjaik alapján is dől el, hogy kik vihetik haza a MÉD fődíjait. Bemutatjuk, hogy idén kiknek a kritikáit és dicséreteit hallhatjuk, ezúttal nem a folyóiratok hasábjain, de élőszóban az Urániában. Ugyanúgy ismertetjük azt a három, építész végzettségű szakmai zsűrit is, akik egy másik perspektívából segítik majd e médiazsűri munkáját. 

A médiazsűri elnöke: Bagi László - Forbes
Művészettörténet és történelem szakon végzett, tanulmányait a budapesti ELTE után részben külföldön, a párizsi EHESS Territoires, sociétés, dévelopement doktori programján folytatta, ahol közelebbről is megismerte a városi területek revitalizációjának francia példáit. Ezek a jó gyakorlatok, a külföldi analógiák gyakran feltűnnek írásaiban is. Munkája során rendszeresen foglalkozik az építészet, az urbanisztika, a dizájn és a kortárs művészet különböző területeivel, tágabb értelemben a várossal és a „jó élettel".

Bagi László
11/12
Bagi László

Földes András - HVG
Újságíró, videós újságíró. Több mint húszéves újságírói tevékenysége alatt foglalkozott kulturális témákkal, építészettel. Az utóbbi években konfliktuszónás tudósításokkal, az ukrán helyzetet is bemutató riportokkal jelentkezett. A háborús Líbiában és a vízválsággal küzdő Indiában forgatott filmjeivel Hégető Honorka-díjat nyert 2019-ben és 2020-ban, munkásságát Pulitzer emlékdíjjal tüntették ki 2018-ban. Iraktól a Balkánig tartó kalandjairól könyvben számolt be. A kezdetektől tagja a Média Építészeti Díja zsűrijének, és jegyzi a díjhoz kapcsolódó szavazós cikkeket.

Földes András
10/12
Földes András

Liptai Lívia - Telex
13 éven át volt az Elle Magyarország főszerkesztője. Helyi tévéknél kezdte, majd híradózott, riportíróként került az Elle magazinhoz, ahová változatos témákban, a roma lányok helyzetétől kezdve a hajléktalanszállókón élő nőkön át a New York-i paparazzók mindennapjaiig készített anyagokat. Később vezetésével a lap minden évben egy, a sablonoktól merészen eltérő címlappal jelentkezett. Az Elle volt az első a hazai divatlapok között, melynek címlapján smink nélküli, plus size, kerekes székes és transznemű modell szerepelt. Tavaly, a melegellenes törvényre reagálva a magazin három különböző címlappal jelent meg, egy hetero és két azonos nemű párt bemutatva. 2022 elején távozott az Elle magazin éléről a megváltozott médiapiaci szokások miatt.  A Telexnél két fő fókusza van: nők és közélet, valamint életmód témában ír. Szocioriportokat, a nők helyzetéről szóló mélyebb elemzéseket egyaránt készít.

Liptai Lívia
3/12
Liptai Lívia

Rajcsányi Gellért - Mandiner.hu
A Mandiner.hu Kultúra rovatának vezetője. Tizenéves kora óta az építészet, az épített örökség rajongója, balatoni szülőföldjének és dél-budai lakóhelyének lokálpatriótája, aki ha nem is szakmai főállásban, de újságírói munkája során és hobbiból is szívesen foglalkozik az építészet történetével és a jelen építészeti, urbanisztikai kihívásaival.

Rajcsányi Gellért
7/12
Rajcsányi Gellért

Szilágyi Róza Tekla - Artmagazin Online
Az ELTE-n szerzett művészettörténész és esztéta diplomát, majd fél évet dolgozott az isztambuli PiArtworks kortárs kereskedelmi galériában. Ezután tanulmányait a Képzőművészeti Egyetem Kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek mesterképzési szakán folytatta. 2012 óta publikál hazai és nemzetközi művészeti folyóiratokban és kiadványokban. Az Omnivore Gallery alapítója, 2017-2018-ig a Hybridart Space budapesti kortárs képzőművészeti galéria vezető kurátora, 2016 óta az Artmagazin munkatársa, 2021 januárja óta az Artmagazin Online vezető szerkesztője. Emellett szerkesztője a 2022-ben a Les Rencontres d´Arles shortlistjére jutott és ugyanebben az évben Vizuális kommunikáció kategóriában Magyar Formatervezési Díjat nyert Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból – Barakonyi Szabolcs válogatásában című könyvnek. Fő érdeklődési területe a digitális kultúra képzőművészetre gyakorolt hatása, a képzőművészet peremterületei, a képzőművészeti tevékenység és munkavégzés kondíciói, az immateriális munka, a bizonytalan kondíciók és az elméleti munkavégzés kapcsolata, valamint a privát fotográfia.

Szilágyi Róza Tekla
5/12
Szilágyi Róza Tekla

Szily László - 444
Egyetem mellett két évig dolgozott a Financial Times budapesti tudósítójának, később a Népszavánál és a Magyar Hírlapnál dolgozott. 2000 és 2012 között pedig az Index internetes hírportál újságírója, 2005-ben Minőségi Újságírásért díjat  kapott. Ma a 444 egyik legismertebb szerzője, a médiazsűri csapatát már korábban is erősítette.

Szily László
8/12
Szily László

Zubreczki Dávid - szakíró, építészeti mesemondó
1999-ben diplomázott a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetében. 2000 és 2005 között a BME településfejlesztési és városökológiai kiadványainak szerkesztője. 2008-ban indította el az Urbanista blogot, mely 11 év alatt az ország egyik legismertebb építészettel foglalkozó online médiumává vált. 2013 és 2019 között az Index.hu munkatársa volt, azóta számos szakmai és kulturális portálon, híroldalon és magazinban jelennek meg írásai. Jelenleg városi sétákat és műsorokat vezet, előadásokat tart, illetve tévék, rádiók, podcastok és YouTube-csatornák vendégeként, valamint saját Facebook és Instagram oldalán népszerűsíti az építészetet. Na meg persze szakmai zsűrik tagjaként. Munkáját 2019-ben Ezüst ácsceruza, 2020-ban Csengery Antal-díjjal ismerték el, az általa szerkesztett és vezetett Auditórium podcast 2022-ben elnyerte a Kreatív Magazin OVA díját. Jelenleg negyedik könyvén dolgozik, melynek témája a Balaton templomépítészete.

Zubreczki Dávid
4/12
Zubreczki Dávid

Zsuppán András - Válasz Online
Építészet, örökségvédelem, környezet: újságíróként régóta ezek a szívéhez legközelebb eső témák, és bár elkalandozott más területekre is, többnyire ezekkel foglalkozik. 2004 óta ír újságot, sokáig dolgozott hetilapnál, volt szerkesztő az Építészfórumnál, kulturális rovatvezető a régi Indexnél, dolgozott könyvkiadók számára szerkesztőként és fordítóként, a Közlekedési Múzeumban kurátorként is.

Zsuppán András
9/12
Zsuppán András

A médiazsűri munkáját idén is egy szakmai zsűri fogja támogatni. A szakmai zsűri tagjai idén:

Tőrös Ágnes
Borsodból jön, Pécsen és a MOME-n végzett, Breuer Marcel és Árkai Diplomadíjas és Vedres György díjas építész-belsőépítész. 2012 és 2019 között az Archikon tervezőcsapat tagja. Ez idő alatt részt vett a Palatinus, a Láng Művelődési Központ Meséskert, a Vizafogó Tagóvodák megvalósításában. Utóbbival 2019-ben elnyerték a MÉD közönség- és fődíját. 2019-től egy ideig szabadúszó építész, emellett  a BME és 2022-től a MOME Kurzushét egyik kurzusvezetője. 2021-ben Ferth Tímeával és Botos Andrással közösen a Qvarta társalapítója és vezetője. Munkamódszerük az integratív tervezés, mely során az építészet, belsőépítészet nem válik el élesen egymástól hanem egységes egészet alkot, a szerepek és a súlyozás változékonysága mellett. Indulásuk óta dolgoztak a józsefvárosi tagóvodák megújításának átfogó koncepcióján és ennek kapcsán több kerülei óvodán kiviteli szinten, a tihanyi Szent Kristóf Vendégház bővítésén és több balatonfelvidéki présház tervén is.

Tőrös Ágnes
2/12
Tőrös Ágnes

Weiszkopf András
Építész, 2011-ben a BME Lakóépülettervezési Tanszékén diplomázott, 2022-ben védte meg Tér tartalék című doktori értekezését, melynek témája a térhasználatból és az építési szabályokból származó tervezői kötöttségek, lehetőségek és stratégiák. 2007-től, Erdélyi Bálinttal és Erdélyi Balázzsal, majd 2011-től diploma- és doktori- témavezetőjével, Kolossa Józseffel dolgozik. Ebben az időszakban született, a többször publikált csomádi Sportközpont. 2017-től Ránki Somával és Sógor Ákossal dolgozik együtt, Somával jegyzi a műemléki Hild József házban tervezett lakásrekonstrukciót. 2011 óta meghívott oktató, 2016-tól egyetemi tanársegéd a BME Lakóépülettervezési Tanszékén. 2015-ben hallgatói Év Konzulensének választották, 2019-től online közösséget szervez @studioweiszkopf néven, ahol hallgatóinak ad lehetőséget a megjelenésre. 2016 óta vezeti @weisz fényképes naplóját, a magyar épített környezetet bemutató fotói több nemzetközi kampányban is szerepeltek már, magazinokban és könyvekben is megjelentek. 2020-ban "Yellow Fabric" című fotósorozatával elnyerte a Temesvári Építészeti Biennálé első díját.

Weiszkopf András
6/12
Weiszkopf András

Gutowski Robert
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen diplomázott, szakmai tapasztalatára Ekler Dezső építészirodájában tett szert. Saját irodáját 2004-ben alapította Robert Gutowski Architects név alatt, amely mára az ország kortárs építészeti szcénájának egyik legismertebb irodája. Irodájával a világ legolvasottabb építészeti és dizájn magazinjának, a Dezeen Év Stúdiója Közönségdíját nyerte el idén.

Gutowski Robert
12/12
Gutowski Robert

 

A díjátadó gála megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.