Emberek/Interjú

Okosan FUT[n]I

1/6

A FUTI csapata - Cseh József, Ilyés Miklós, Sziszák Imre

A FUTI csapata - Cseh József, Ilyés Miklós, Sziszák Imre
prototípus
protitípus
Design Terminál mentorprogram
Design Terminál mentorprogram
?>
A FUTI csapata - Cseh József, Ilyés Miklós, Sziszák Imre
?>
prototípus
?>
protitípus
?>
Design Terminál mentorprogram
?>
Design Terminál mentorprogram
?>
1/6

A FUTI csapata - Cseh József, Ilyés Miklós, Sziszák Imre

Okosan FUT[n]I
Emberek/Interjú

Okosan FUT[n]I

2016.02.19. 13:00

Cikkinfó

Szerzők:
Fürdős Zsanett

Földrajzi hely:
Magyarország

Építészek, alkotók:
Ilyés Miklós, Cseh József, Sziszák Imre

Térben és időben szabadon variálható energiatermelő, adatgyűjtő és információközlő térburkolatot fejlesztett Cseh József, Sziszák Imre és Ilyés Miklós. Ez a FUTI, ami a Design Terminal CityLab mentorprogramjába is bekerült. A projektről, a megvalósításról és a mentorprogramról is kérdeztük a csapatot. 

Fürdős Zsanett: Milyen elven működik a FUTI?

FUTI: A FUTI egy megszokottól eltérő, elsődlegesen kültéri térburkoló platform. A FUTI ötlete azon alapul, hogy egy univerzális, újrahasznosított anyagokból készülő vázba, különböző megújuló energiatermelő technológiákat, érzékelőket és világítást integrálhatunk. Ezek a beépíthető részek egymással elemen belül is tetszőlegesen összeállíthatók egy egyedi csatlakozórendszernek köszönhetően. Ezek kombinálhatók ugyanolyan újrahasznosított vázra épített természetes kő, beton, vagy akár újrahasznosított műanyag járófelülettel készült változatokkal is. Ily módon a normális térburkolatoknál olcsóbban és környezettudatosan készülnek.

A FUTI ötlete tulajdonképpen arra irányul, hogy térben és időben szabadon variálható energiatermelő (pl. napelem), adatgyűjtő (szenzorok segítségével) és információközlő (pl. világítással jelezve a járókelőknek) burkolata legyen az okos városoknak.

protitípus
3/6
protitípusFZs.: Milyen erőforrásokból képes használható energiát előállítani? 

FUTI: A jelenleg működő prototípusok a nap- és a mozgási energiát, például az emberi lépések energiáját képesek hasznosítani. Foglalkozunk ugyanakkor a talaj-levegő határfelület hőkülönbségéből adódó energiatermelés kérdésével is. A kisebb felületeken termelt áramot lokálisan, akkumulátorokban tárolva, például kültéri média egységek, automaták, vagy háztartások ellátására, a nagyobb felületeken termelt áramot az elektromos hálózatra kötve lehet felhasználni.

FZs.: Van-e már erre más ismert példa?

FUTI: Több kísérleti program is zajlik, amelyek az utak napelemmel történő borítását vizsgálják, valamint a kinetikus energia hasznosítására van is működő termék. A miénkhez hasonló, valós, kompakt térburkolati alternatívát jelentő fejlesztésről azonban nem tudunk.

FZs.: Milyen folyamatokon kell végig menni, hogy egy ilyen ötletből kész, piaci termék válhasson?

FUTI: Az első fontos lépés, hogy egy nagyon jó csapatot találj, akikkel letisztíthatod, továbbfejlesztheted az ötletet. Érdemes már ebben az időszakban megbizonyosodni a koncepció eredetiségéről és eladhatóságáról, mivel ezután jön a keményebb munka. El kell készíteni egy bizonyító erejű, “proof of concept" szintű prototípust, ehhez érdemes pályázati lehetőségeket is igénybe venni. Innentől szükséges egy kis üzleti szakértelem is, hiszen össze kell rakni egy jó üzleti tervet és ezzel a lehetséges (angyal)befektetőknél próbálkozni. Hasznos lehet közösségi finanszírozással próbálkozni vagy szakmailag elismert, vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezet segítségét igénybe venni, mint a Design Terminál. Esetleg egy olyan közösségi innovációs műhelyre ellátogatni, mint a FabLab Budapest.

Design Terminál mentorprogram
5/6
Design Terminál mentorprogramFZs.: Hol tartotok, milyen fázisban van most ez a projekt?

FUTI: Októberben elkészültünk a “proof of concept" prototípussal, majd ezt követően még a korábbinál is jobban felgyorsultak a történések. Sikerült befektetőket találnunk, vállalkozást alapítottunk az ötletünkre, 130 jelentkező közül bekerültünk a Design Terminál vállalkozásfejlesztő programjába, amely lehetőséget teremt arra, hogy főállásban foglalkozhatunk a FUTI-val. Jelenleg a következő fázisú prototípusok fejlesztésével foglalkozunk.

Fzs.: Mi mindent köszönhettek eddig a Design Terminál mentorprogramjának?

FUTI: Mivel mindannyian mérnökök vagyunk, ezért a mentorprogram előtt kevésbé fókuszáltunk az üzleti megközelítésre. Persze tisztában voltunk vele, hogy ez fontos, de a Design Terminál programjában az elvégzett kutatások alatt megértettük, hogy ezek a dolgok nem csak az eladására, hanem a termék fejlesztésére is közvetlenül hatással vannak. Tulajdonképpen a legjobb fázisban kerültünk be a programba.

FZs.: Mik a távlati terveitek?

FUTI: Jelenleg a Design Terminál mentorprogramjára koncentrálunk. Rövidebb távon szeretnénk pályázatokon indulni, új csapattagokkal bővülni. Egy éven belül szeretnénk kiállni a végleges termékkel és megkezdeni az értékesítést. Pár éven belül szeretnénk a FUTI-t okos városok rendszereibe integrálni és a megtermelt az elektromos hálózatba visszajuttatni.


Fürdős Zsanett

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk