Közélet, hírek

Paks Városi Művelődési Központ bővítésének és felújításának tervpályázata - eredmény

1/1

?>
1/1

Paks Városi Művelődési Központ bővítésének és felújításának tervpályázata - eredmény
Közélet, hírek

Paks Városi Művelődési Központ bővítésének és felújításának tervpályázata - eredmény

2008.05.20. 10:08

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Paks, Magyarország

Vélemények:
3

I. díjban részesült a 4. sorszámú pályázat Tervezői: Építész Stúdió Kft., Cságoly Ferenc, Borsos Melinda, Dobos András, Galambos Miklós, Koós Marianna

Paks Városi Művelődési Központ bővítésének és felújításának tervpályázata

A tervpályázat jellege, formája: meghívásos, egyszerű, titkos

Kiíró: Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály
7030 Paks, Dózsa György út 55-61.

Meghívott pályázók: a BME Mesterkurzusának oktatói, és az általuk vezetett csapatok
1. Major György
2. Cságoly Ferenc
3. Balázs Mihály
4. Golda János
5. U. Nagy Gábor
6. Karácsony Tamás

részlet a zárójelentésből:

A tervpályázat célja
Ma már differenciáltabban ítéljük meg a hazai iparosított építészet 60-as, 70-es években elért építészeti eredményeit (jó és rossz értelemben egyaránt), és talán többet tudunk a lakótelepek városépítészeti, szociológiai következményeivel kapcsolatban is, de még mindig keressük a megfelelő eszközöket a továbblépéshez. A Kiíró meggyőződése szerint a tervezési helyszín, és annak környezete olyan építészeti, környezeti értékeket rejt, melyek kiinduló-pontjai lehetnek egy új típusú városi lét megteremtésének, és megfelelő építészeti eszközökkel, átalakításokkal és kiegészítésekkel alkalmassá tehetők a következő generációk közösségi igényeinek helyes motiválására és kielégítésére.

A Balázs Csaba által a '70-es évek közepén tervezett Városi Művelődési Központ a paksi kulturális élet legfőbb színtere. A Lakótelep Központi Tér megújításának előkészítése a 2007-ben lebonyolított tervpályázat alapján elindult, a tervezés folyik. A térrel együtt tervezi a város a közösségi terek komplex újrafogalmazását, ilyen módon hozva létre egy inspiratív, a lakosságot kreatív együttműködésre késztető együttest. Ennek keretében kell újra fogalmazni a Városi Művelődési Központ épületének

  • környezeti kapcsolatait,
  • belső funkcionális kapcsolatait,
  • az egyes működési egységek belső elrendezését,
  • a hiányzó alapterületek elhelyezésének, kialakításának lehetőségét,
  • a bővítmények építészeti feltételeinek módját,
  • az esélyegyenlőség teljes körű megteremtését,
  • a felújítás építészeti, műszaki és infrastrukturális tartalmát,
  • a létesítmény új arculatát,
  • az üzemeltetés korszerű feltételeit, eszközrendszerét.

A komplex szemléletű gondolkodást azért is megköveteli a feladat, mert az együttes új és értékes minősége az építészeti, a térrendezési, a kertészeti problémák kezelése mellett, csak a kulturális és az üzemeltetési szempontok egyidejű, és magas színvonalú érvényesülésével valósulhat meg.

I. díjban részesült a 4. sorszámú pályázat
Tervezői: Építész Stúdió Kft., Budapest
Cságoly Ferenc, Borsos Melinda, Dobos András, Galambos Miklós, Koós Marianna

Megosztott III. díjban részesült az 1. sorszámú pályázat
Tervezői: U. Nagy Gábor Építészműterem, Szombathely
U. Nagy Gábor, Csuport Krisztina, Szánthó József, Villányi Norbert
Bukits Zoltán, Lukács Árpád, Bognár László

Megosztott III. díjban részesült a 2. sorszámú pályázat
Tervezői: M-Teampannon Kft, Szentendre
Golda János, Albel Éva, Antal Máté, Sándor Gergely
Munkatárs: Somogyi Krisztina

Megvételben részesült a 3. sorszámú pályázat
Tervezői: Török és Balázs Építészeti Kft., Budapest
Balázs Mihály, Kelner Krisztián, Kuti István, Debreczeni András

A bíráló bizottság összetétele
Elnök: Barnabás István alpolgármester
Társelnök: Klenk Csaba építész, a Városépítő Bizottság külső tagja
Tagok: Pelényi Margit Ybl díjas építész, DDÉK
Lévai Tamás építész, Magyar Építész Kamara
Szakmai titkár: Horváth András városi főépítész
Szakértők: Dr Blazsek Balázs címzetes főjegyző, jogi szakértő
Hum Ferenc műszaki ov., beruházási szakértő
Müller Mária építész
Darócziné Szalai Edit Paksi Közművelődési Kht. üv. ig.

A pályaművek díjazása
A tervpályázat teljes lebonyolítására bruttó 2.300.000,- Ft állt rendelkezésre, amit a Bíráló Bizottság teljes egészében felosztott.


Összefoglaló értékelés
A meghívásos tervpályázatot a Bíráló Bizottság végső soron eredményesnek ítélte, ezt azonban első sorban a nyertes 4. számú pályázatnak lehet köszönni. A kiíró leg-alapvetőbb szempontját, nevezetesen a továbbtervezésre alkalmas tervjavaslat és tervező kiválasztását, kizárólag ez a pályázat testesítette meg. A beérkezett további pályamunkák - bár önálló, és karakteres építészeti gondolatokat fogalmaztak meg – nem mutattak fel olyan megoldást, mely a további munkákhoz megbízható alapot teremtene.

Megállapítható, hogy a kiírásban megfogalmazott tervezési program jó funkcionális kapcsolatokkal, korszerű építészeti eszközökkel megvalósítható. A pályázók azonban lényegében kivétel nélkül kiléptek a tervezési terület kereteiből, továbbá általában eltértek a kiíró által sugalmazott fejlesztési irányoktól. Az eltéréseket a Kiíró nem tiltotta, azokat a bírálat tárgyává tette, tehát a BB ezen megfontolás mentén kellett döntsön az újszerű megfogalmazásokról. Tanulságként levonható volt, hogy a Kiíró eredeti elképzeléséhez képest van jó, illetve jobb másik megoldás. A bírálat eredményeként pedig rögzíthető, hogy a 4. számú pályázat által javasolt északi irányú fejlesztés sok tekintetben kedvezőbb, mint az eredeti elvárás.

Vélemények (3)
M_András
2008.05.27.
10:44

A pályázatok mikor kerülnek bemutatásra?

anita
2008.05.27.
11:28

@M_András: Kedves András,

Többször felmerült már kérdésként itt a hozzászólásokban, vagy a szerkesztőségbe telefonált építészekben, hogy miért nem tudjuk a pályaműveket minél gyorsabban publikálni? Most szeretném a titkot feltárni előttetek, s egyben kérem a továbbiakban is együttműködéseteket:

A metódus a következő: minden pályázati eredmény közlésekor körbetelefonáljuk, e-mail-ezzük az általunk ismert díjazott és megvételt nyert pályaművek csapatait a publikáció kérésével, majd várunk pár napot. Jobb esetben, tisztelet a kivételnek, nem kell kétszer-háromszor-négyszer szólni, s két-három napon belül megérkezik hozzánk a pályamű.

A rosszabb eset azonban jóval gyakoribb, így a publikációk tolódnak.

Éppen ezért köszönöm és várom mindazon kedves építészek közreműködését, akik pályázaton vettek részt, illetve helyezést értek el, (mint eddig is, nem nyertes pályaműveket is szívesen közzé teszünk, ha már dolgoztatok vele!) jelentkezzenek az editors@epiteszforum.hu címen, hiszen ezért vagyunk, Értetek, Veletek!

Üdv,

Abonyi Anita

 

anita
2008.06.13.
11:46

@anita: Kedves Olvasók!Paks Városi Művelődési Központ bővítésének és felújításának eredménye és a pályaművek bemutatása itt: http://www.epiteszforum.hu/node/9645

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk