Épületek/Lakóépület

Pécsi családi ház / Az Év Háza 2000 díjazottja

1/3

Weiler Árpád: családi ház, Pécs

?>
Weiler Árpád: családi ház, Pécs
?>
Weiler Árpád: családi ház, Pécs
?>
Weiler Árpád: családi ház, Pécs
1/3

Weiler Árpád: családi ház, Pécs

Pécsi családi ház / Az Év Háza 2000 díjazottja
Épületek/Lakóépület

Pécsi családi ház / Az Év Háza 2000 díjazottja

2000.12.06. 11:41

Projektinfó

Földrajzi hely:
Pécs, Magyarország

Építészek, alkotók:
Weiler Árpád

Dosszié:

Az Év Háza 2000 építészeti pályázaton Az Otthon fődíját nyerte. Tervező: Weiler Árpád

Az Év Háza 2000 építészeti pályázaton
Az Otthon fődíját nyerte


Tervező: Weiler Árpád

Családi ház, Pécs 

A máig szinte érintetlen természet illúzióját keltő Mecsek oldalában, a harmincas években parcellázták ki azt a villatelepet, amelynek legjellegzetesebb, immár klasszikusnak számító épülete a Bauhaus stílusban - lapostetővel, terméskőből, betonból - emelt Kikelet szálló. Ennek szomszédságában, Felcser László hasonló formavilágú tervezésében, az ötvenes években épült az a családi ház, melyet most Weiler Árpád pécsi építész újított fel, alakított át saját lakóházának.

Weiler Árpád: családi ház, Pécs
3/3
Weiler Árpád: családi ház, Pécs

Weiler Árpád: családi ház, Pécs
1/3
Weiler Árpád: családi ház, Pécs

Weiler Árpád: családi ház, Pécs
2/3
Weiler Árpád: családi ház, Pécs

Az építész a felújítás tervezési és kivitelezési munkálatai során mindvégig tiszteletben tartotta a táj természetadta jellemzőit, az épített környezet sugallta kívánalmakat és az eredeti, Bauhaus-utánérzésű stílusvilágot formai kialakításban, anyaghasználatban egyaránt. Koncepciója szerint az adott természeti környezetben az épületnek vissza kell húzódnia, megjelenésében egyszerűnek, visszafogottnak kell lennie.

A most megvalósult ház őrzi az egykori főfalakat, a telken való elhelyezkedést és a lapostetőt, de új homlokzatot, homlokzati magasítást és újszerű funkciókat kapott. A külső térben megjelenő terméskő, mint építőanyag kiegészül (a korlátok és a kiegészítő tetők saválló acélból vannak). De tovább él a terméskő a belső térben is, a nappaliban markáns megjelenésű oldalfal, az előtérben térelválasztó készül belőle, és megjelenik a tölgyfa, mint a beltéri nyílászárók anyaga, a fém, mint a beépített berendezések (fürdőszobapult) és mobíliák szerkezeti eleme.

Tovább erősíti, az egész lakótérre meghatározóvá teszi külső környezet és belső tér kapcsolatát, hogy az átalakítás során valamennyi külső nyílászáró megváltozott. Ezek új helyen, megnagyobbított méretben lehetővé teszik, hogy minden helyiséget körbejárjon a nap, s hogy a lakás szinte minden pontjáról csodálatos kilátás nyíljon a környező tájra, kertre, erdőre.

Akár az épület maga, polgári értékeket, hagyományokat őriz és fejleszt tovább az otthon belső kialakítása is. A berendezés mesterien ötvözi az antik darabokat, a régi családi emléktárgyakat és a korszerű lakáskiegészítőket. Egészében véve rendkívül igényes, példaértékű és nem utolsó sorban emberszabású otthon ez.

Medgyessy Éva

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk