Épülettervek/Középület

Pont a tájban

2014.01.03. 11:30

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Török Bence

Földrajzi hely:
Magyarország, Balatonkenese

Vélemények:
2

Táj/Pont

URL:
bytheway architects

Tervezés éve:
2013

A Magyar Művészeti Akadémia nyílt építészeti ötletpályázatot hirdetett egységes megjelenésű turisztikai információs pontok megtervezésére. Bemutatjuk Török Bence III. díjas tervét. 

A pályamű

"- s nem látszik még, hogy mit viszünk magunkkal, s mi lesz, mi majd belőlünk ittragad."
/Závada Péter - Ajánló vízhez/

Gondolat, szellem, forma

Hogyan lehet országosan egységes információs rendszert tervezni, mely nem öncélúan formált, mégis karakteres építmény, egyaránt megjelenhet városi és falusi környezetben? Mik lehetnek azok az építőelemek, melyek ennek megfelelnek? Rendkívül összetett kérdésekre azt gondolom a lehető legegyszerűbb választ kell és lehet csak adni, ezt célozza meg a pályázati terv, mely egyszerű formával és tiszta szerkesztéssel épít hagyományos értékekre.

Egyszerűség, linearitás, átláthatóság

Az épületek építészeti megfogalmazásánál törekedtem a tiszta, egyszerű szerkesztésre. Az infopontok alapja egy 2,5×4 méteres raszter, melyből az egyes elemek felépíthetők, variálhatók és egymásból eredeztethetők. Ez a raszter teszi lehetővé, hogy a 3 különböző méretű és funkciókat magába foglaló ház egységesen tudjon felépülni. A funkciók sorolása a magyar építészeti hagyományokból indul ki, azt felhasználva jön létre a rendszer. Az alapelemek (wc, raktár, fedett-nyitott tér) egymás mellé sorolásával, majd kibővítésével és kiegészítésével lehet a további épületeket kialakítani. A hosszanti forma egyszerű keresztmetszete és tárgyszerű megjelenése nem hivalkodik, mégis karakteresen jelenik meg a településképben. A sokféle és összetett helyzetekben is kellő egyszerűséggel telepíthető épület izgalmas téri helyzeteket és viszonyokat tud létrehozni maga körül.

"Hogy legyen mire mondani, hiányzik."
/Simon Márton - Polaroidok/

Anyag, felület, szín

Az anyagválasztás számtalan kérdést vet fel, mégis határozott irányt mutat. Beton alapra épített, fa tartószerkezettel kialakított, hőszigetelő polikarbonát elemek alkotják az épületeket. Ez a könnyű és tiszta anyag képes az infopontokat a mához kötni, egy rendkívül gyors és könnyű építési módot tesz lehetővé, eleget tesz a hőszigetelési követelményeknek, melyet az irodaterekben ki kell elégíteni. A könnyű szerkezetnek köszönhetően nincs szükség költséges és bonyolult alapozásra, egy egyszerű kavicságyra épített, kis mélységű sávalapozás elegendő. A hangsúlyosan mai anyag, a polikarbonát és a hagyományos fa szerkezet együtt egy nagyon izgalmas egységet alkotnak, az anyagok a saját színükkel jelennek meg, a fánál csak időjárásálló bevonatra van szükség.

A hirdetési felületek kialakítását úgy terveztem, hogy minél flexibilisebb legyen, és az infopontnak szerves eleme lehessen. Az enyhén áttetsző polikarbonát falakra ragasztott öntapadó matrica izgalmas felületi elemként jelenik meg, könnyen frissíthető, cserélhető és olcsó megoldás egyben.

Fény, árnyék, éjszaka

Az épületeken használt anyag, a polikarbonát a fényáteresztő mivolta miatt nappal gyakorlatilag nincsen szükség mesterséges világításra a belső terekben. Az épületben zajló tevékenység átsejlik a falain, egy nyitott és mindig változó elemként jelenik meg a településeken. A belső térben izgalmas fény-árnyék hatások jönnek létre, a fedett nyitott térben is érdekes árnyékok keletkeznek. Ugyanígy fontos szempont volt, hogy éjszakai megvilágításban is izgalmas, sejtelmes fényt ad az épület, felhívva magára finoman a figyelmet. A távolból szentjánosbogárként pislákol a fénye, úgy hogy költséges megvilágításra nincsen szükség benne.

"Pontosan, mint a felhők."
/Simon Márton - Polaroidok/

Egyszerűség, tisztaság, természetesség

Ez a három alapelv foglalja össze leginkább azt, hogy milyen értékek mentén kell szerintem egy országos jelentőségű, mégis az adott helyre beágyazott építményt tervezni. Nehéz ezeknek a körülményeknek maradéktalanul megfelelni, de egy határozott, a hagyományokban gyökerező, de a mában született alkotásnak magában kell hordoznia ezeket az ismérveket. Hiszek abban, hogy egy kortárs válasz is ki tudja elégíteni ezeket. A mottóban fellelhető kettősség, a van akinek nyaralóhely/van akinek otthon kettőssége is fontos ismérve ennek a feladatnak, egy egyszerű háttér talán mindkettőnek meg tudja adni a formáját.

A Bíráló Bizottság véleménye

Hagyományos népi lakóházak és mezőgazdasági épületek előképeit idézi a pályamű jól olvasható kortárs építészeti formájával, amely sokféle környezetbe illeszthető és könnyen bővíthető. Az egyedi minőséget tiszta szerkesztésmóddal és egyszerűséggel biztosítja. A lineáris, addicionális alaprajzi rendszer és az olcsó, egyszerű anyaghasználat jól szolgálja az elvárt funkcionális variabilitást. A hőszigetelő polikarbonát burkolattal bevont faváz praktikus és egyszerű megvalósíthatóságának némileg ellentmond a viszonylag nagy műanyag homlokzati- és tetőfelületek anyagának gyors, természetellenes öregedése. A Balatonkenesén belüli konkrét telepítési javaslat megfelelő. Idényjellegű használatot és a kiválasztott helyszín közvetlen környezetében található helyi közművezetékekre való rácsatlakozást javasolja, kerülve az eszköz- és beruházás igényes, hosszabb távon megtérülő „fenntartható" technikákat.
A Bíráló Bizottság a pályázati munkát a megoldás koherenciája és minősége miatt III. díjban részesítette.

 

Vélemények (2)
Pákozdi Imre
2014.01.06.
08:12

Én turisztikai infopontot eddig csak üresen láttam. Úgy értem, oda ember be nem megy; ha nem társul hozzá szállásközvetítés, WC és forró/hideg italok árusítása, akkor a hely fölösleges közpénz-emésztőnek tekinthető. Ami érthető is: a mobilunkra vagy a tabletünkre bármikor lehívható minden fontos, mégoly helyi információ. A dolog szinte fordítva működne, ill. működik is: a helyi kocsma, presszó, ABC dolgozóit célszerű valamilyen módon érdekeltté tenni az információadásban. De ez is egyszerű, mert az emberek - különösen a vidékiek - szívélyesek. Elég egy kis, információs anyagokat tartalmazó, zsebes tábla a pénztár után, vagy a bejáratnál, amelyről a turista ingyen vehet. És ha valakit a kocsmából vagy az üzletből egy adott szálláshelyre elküldenek, a szálláshely gazdája a legközelebbi találkozáskor két-háromszáz forintot a kezébe nyom a földijének, aki a vendéget hozzá küldte.  

FenyvesiHK
2014.01.07.
08:11

@Pákozdi Imre: Totális posztszocialista látomás egy ilyen képződmény. Sajnos Janáky mester már nincs köztünk, de az ő kamerájára illő téma lenne feltérképezni a magyar valóságot mégcsak nem is info pont ügyben, hanem „csak” buszváró bódék terén.

A közösségi kis építményeknek semmiféle,vagy alig alakuló kultúrája van kies hazánkban. Ránézünk egy ilyen szimpatikusan naív, istállót formázó izére és máris érezzük az illemhely-odőrt, ami a sarkokból árad, a lerohadt és /vagy szétszabott tetőt egy vidám diszkós éjszaka után erre tévedők jóvoltából, a padokból alkotott rendkívül kreatív new brutalism dizájn formációkat, a szexualitásban járatlanok tájékoztatását a falakon és így tovább.

Mindamellett teljesen egyetértek Imrével, ez az az építmény, ami úgy nyel el komoly pénzeket -  mindösszesen egy elszomorító környezetszennyezést hagyva maga után rövid időn belül - hogy bármi értelme lenne.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk