Közélet, hírek

Pritzker-díj 2003

2003.04.25. 08:19

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Utzon, Jorn

Dosszié:

a Pritzker-díj 2003. évi díjazottja: Jorn Utzon dán építész

Az "építészeti Nobel-díj", a Pritzker-díj 2003. évi díjazottja: Jorn Utzon dán építész, a Sydney Operaház tervezője.

A 2003-ban 84 éves Utzon munkássága mindig megelőzte korát, elmélyült, radikális tervei és megépült épületei példaként állnak a mai kor építészei előtt - írja a zsüri nyilatkozata. Munkáiban különböző kultúrák építészeti örökségét ötvözi a modern építészet szerkezeti és térbeli újításaival. Az eredetileg hajóépítő mérnöknek, majd szobrásznak készülő építész 1942-ben végzett a koppenhágai Képzőművészeti Akadémián; a háború alatt Svédországban, majd Finnországban, Aalto műtermében dolgozott. A háború utáni évtizedben bejárta a világot, ami komoly hatással volt gondolkodására és munkamódszerére.

Legismertebb megvalósult munkája a 20. század talán legtöbbet publikált épülete, a Sydney Operaház, ami - viharos sorsú építése után - egy ország szimbólumává vált. Emellett templomokat, lakóépületeket, különböző középületeket (pl. a kuvaiti parlament) épített világszerte. Utzon mára visszavonult, saját maga építette házában él Mallorca szigetén, irodáját három fia viszi tovább.

Jorn Utzon a Pritzker-díj történetének 29. díjazottja, az átadási ceremóniára minden évben máshol, az idén május 20-én, Madridban kerül sor, Őfelsége I. János Károly, spanyol király jelenlétében.

A díjról és a díjazottakról bővebb információ található a Pritzker-díj honlapján.

Kapcsolódó oldalak:
Pritzker-díj

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk