Épülettervek/Középület

Rend a lelke mindennek

1/11

koncepció - építész: batlab architects

?>
koncepció - építész: batlab architects
?>
helyszínrajz - építész: batlab architects
?>
alaprajzok - építész: batlab architects
?>
homlokzatok - építész: batlab architects
?>
Debreceni Nemzetközi Iskola - építész: batlab architects
?>
Debreceni Nemzetközi Iskola - építész: batlab architects
?>
Debreceni Nemzetközi Iskola - építész: batlab architects
?>
Debreceni Nemzetközi Iskola - építész: batlab architects
?>
Debreceni Nemzetközi Iskola - építész: batlab architects
?>
Debreceni Nemzetközi Iskola - építész: batlab architects
?>
batlab architects: Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter
1/11

koncepció - építész: batlab architects

Rend a lelke mindennek
Épülettervek/Középület

Rend a lelke mindennek

2017.06.20. 12:14

Projektinfó

Földrajzi hely:
Debrecen

Építészek, alkotók:
Batizi-Pócsi Péter, Batizi-Pócsi Gergő

Debreceni Nemzetközi Iskola tervpályázat - megvétel

URL:
batlab architects

Tervezés éve:
2017

Stáblista

építész vezető tervező: Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter

Átgondoltság, rend, közösség - e három szó köré szervezte építészeti koncepcióját a batlab két tervezője, Batizi-Pócsi Gergő és Batizi-Pócsi Péter. A Debreceni Nemzetközi Iskola tervpályázatán pályaművük megvételben részesült. 

Feladat

Debrecen-Pallag településrészen a Bánat utca és Manninger Gusztáv utca által határolt ingatlanon egy több oktatási egységből álló nemzetközi IB rendszerben működtetett iskolaépület és az ahhoz kapcsolódó építmények létrehozása volt a feladat.

Lehetőség

A nem mindennapi program (mind léptékében, mind működésében) és a választott tervezési terület, illetve a tervezett iskola léptékétől eltérő környezete a megszokott oktatási épületek szisztémájának átgondolását kívánja, illetve kitekintésre késztet.

koncepció - építész: batlab architects
1/11
koncepció - építész: batlab architects



Analízis

A program nagysága és környezetének zömében családi házas léptéke sem tántorít el minket a léptékváltástól. Állításunk szerint a lépték az erdő. A terület heterogenitásához ugyanúgy hozzá tartozik a Natura2000 telekkel szomszédos része, mint a pallagi épületállomány. Ezért célunk egy végletekig egységes, egyszerű, átlátható térstruktúra létrehozása, amely hűen tükrözi és hordozza a benne foglalt intézmény milyenségét is. A tervezett ház fókusza az itt tanuló diákok közössége, amit az átlátható és jelentős méretű közösségi terek szerveznek majd a jövőben.

helyszínrajz - építész: batlab architects
2/11
helyszínrajz - építész: batlab architects



Városrendezési koncepció

Az új iskola a telek északnyugati határával párhuzamosan telepített. Az épület és az erdő által közrezárt terület az iskolaudvar. Mivel egy intézményről van szó, a kissé elkülönülő funkciókat is egy tető alá hozzuk, így egy főbejárata, illetve egy mellékbejárata van az épületnek. A fő megközelítés a Bánat utca felől történik, elkerülve a családi házas övezet autókkal történő túlzsúfolását. A tornatermet úgy pozícionáltuk, hogy az az oktatási funkcióktól függetlenül, zavartalanul is működhessen. Ezt szolgálja az épület északkeleti végében található másik bejárat. A pedagógusok parkolói is ide pozícionáltak.


Debreceni Nemzetközi Iskola - építész: batlab architects
8/11
Debreceni Nemzetközi Iskola - építész: batlab architects


Építészet

Az új iskolaépületbe álmodott funkciókat két részre bontottuk. A cellás, irodajellegű helyiségek, valamint a tantermek egy ötszintes hasáb alakú épületrészben sorakoznak egymás után, természetesen szem előtt tartva a különböző funkciócsoportokba való tartozást. A közös használatú terek, valamint a változó belmagasságokat igénylő funkciók egy lépcsőző teret kialakítva kerültek egymás mellé. Egy szint egy lépcső. Az egyszintes óvodarész teteje a 2. szint bővülete, a kétszintes kantin zárófödéme a 3. szint teresedését eredményezi, valamint ide kapcsolódik a bejárat feletti auditórium és előtere is. A háromszintes tornaterem teteje a 4. szint kiteresedése. A különböző szinteket lépcsősorok kapcsolják egymáshoz úgy, hogy az egy összefüggő térsort eredményezzen és mind a „kicsik", mind a „nagyok" közösségi teréül szolgáljon. A hatalmas fórum közösségformáló hatása került előtérbe. A hangsúlyos bejáraton való belépés után tárul fel ez a hatalmas és jól átlátható térsor, ahol véleményünk szerint könnyű az eligazodás.


Debreceni Nemzetközi Iskola - építész: batlab architects
6/11
Debreceni Nemzetközi Iskola - építész: batlab architects




Az épület homlokzatának tömör felületei hőszigetelt, falas szerkezetűek átszellőztetett homlokzatburkolattal. A tömör felületeken elhelyezett nyílászárók háromrétegű üvegezéssel és külső árnyékolóval készülnek. A közösségi tér transzparens határoló szerkezete egy klímahomlokzat. Ez a jól hőszigetelt falakkal egyenértékű hőátbocsátási tényezővel rendelkezik, az üveghomlokzat közelében megszünteti a diszkomfort zónát, miközben kifelé jó kilátást eredményez. A külső héj 1 rétegű biztonsági, a belső pedig kétrétegű hőszigetelő üvegezés. (A két héj közötti széles belméret a karbantartási és tisztítási munkák elvégzéséhez ad helyet - szintenként kezelő rácsok segítségével -, másrészt árnyékoló felszerelésére teremt lehetőséget.)

Az új iskolaépületet úgy igyekeztünk tervezni, hogy annak fontos üzenete – az átgondoltság, a rend, a közösség – tisztán érzékelhető legyen.

batlab architects

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk