Épületek/Középület

Renzo Piano: Zentrum Paul Klee

1/9

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/9

Renzo Piano: Zentrum Paul Klee
Épületek/Középület

Renzo Piano: Zentrum Paul Klee

2005.09.29. 12:36

Projektinfó

Földrajzi hely:
Bern, Svájc

Építészek, alkotók:
Renzo Piano

A Renzo Piano által tervezett Paul Klee Központ idén nyáron nyílt meg Bern közelében, lágyan hullámzó dombok között, az Alpok előterében.

A Renzo Piano által tervezett Paul Klee Központ idén nyáron nyílt meg Bern közelében, lágyan hullámzó dombok között, az Alpok előterében. Az épületbe sűrű tömegekben érkeznek a látogatók, nemcsak Klee műveit, de magát az épületet is megcsodálni, amely - a művészhez hasonlóan - a földdel és a topográfiával dolgozik.

A múzeum a környező dombok alakját veszi fel, és amennyire lehet, belesimul a tájba. A három mesterséges domb belsejében kialakított terek sora ad otthont Klee munkássága nagy részének (kisebb része megtekinthető a kiállításon, más része csak kutatók számára hozzáférhető). Az Északi-hegy az előadó, a kávézó és a pénztár, a Középső-hegy a fő kiállítási csarnok, a Déli-hegy az archívum számára biztosít helyet. A látogató fokozatosan "sétál be" a hegyekbe, ahogyan a kiállítási tér és az archívum felé halad. A különböző szárnyakat ösvény, az ún. múzeum-utca kapcsolja össze. A Déli-hegy múzeum-utcai szakaszán az épület keletkezését bemutató kiállítás látható, Piano első vázlataival, modellekkel és az építésről készült videóval.

A Klee-központ egy autóút mellett épült, ami így azt a benyomást kelti, mintha kettészelné a dombokat. Klee munkáit napfénytől védett körülmények között kell tárolni. Ezért az acélszerkezetű, de valójában a régi hajóépítésből inspirációt merített épületetbe a nyugati homlokzaton keresztül engedik be a fényt, és vezetik keresztül az épületen egy áttetsző árnyékolórendszer segítségével.


 

Szöveg: Gergely Zsolt
Fotó: Sattler Anna

Megbízó: Maurice E. and Martha Müller Foundation
Építészet: Renzo Piano Building Workshop, együttműködö partner az ARB

Tervezőcsapat: M. Busk-Petersen, O.Hempel (vezető tervezők); A.Eris, M.Prini, L.Battaglia, J.Moolhuijzen (partnerek) valamint F.Carriba, L.Couton, S.Drouin, O.Foucher, H.Gsottbauer, F.Kohlbecker, J.Paik, D.Rat, A.Wollbrink

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk