Épülettervek/Hallgatói terv

Romokból művésztelep - Nyitrai Csaba terve

1/41

Légifelvétel a téglagyár területéről

?>
Légifelvétel a téglagyár területéről
?>
Balogh és Vértessy Téglagyár
?>
Téglagyár és tó
?>
Vértessy strand
?>
Vértessy strand pkalátja
?>
Korcsolyázás a befagyott tó jegén
?>
Motoros a jégaszalás közben
?>
Helyszínrajz
?>
Meglévő tömeg - fotó: Nyitrai Csaba
?>
Meglévő tömeg  - fotó: Nyitrai Csaba
?>
Meglévő kapu - fotó: Nyitrai Csaba
?>
Meglévő pince - fotó: Nyitrai Csaba
?>
felmérési alaprajz - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
pince alaprajz - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
földszinti alaprajz - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
emeleti alaprajz - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
A-A metszet
?>
B-B metszet
?>
A-A perspektív metszet - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
B-B perspektív metszet - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
déli homlokzat - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
északi homlokzat - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
keleti homlokzat - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
nyugati homlokzat - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
megérkezés - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
madártávlat - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
fogadótér - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
műterem - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
papír I. - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
papír II. - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
papír III. - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
plexi I. - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
plexi II. - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
lakódoboz és lapostető kapcsolata - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
lakódoboz és attika kapcsolata - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
meglévő és új alapozás kapcsolata - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
meglévő szerkezet lábazati vízzárása - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
lapostető és oromfal kapcsolata - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
felülvilágító és oromfal kapcsolata - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
acél nyílászáró párkányképzése - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
?>
DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
1/41

Légifelvétel a téglagyár területéről

Romokból művésztelep - Nyitrai Csaba terve
Épülettervek/Hallgatói terv

Romokból művésztelep - Nyitrai Csaba terve

2015.09.21. 14:02
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Debrecen, Magyarország

Építészek, alkotók:
Nyitrai Csaba

DMT - Debreceni Művésztelep

Tervezés éve:
2015

Bruttó szintterület:
646 m2

Stáblista

építész: Nyitrai Csaba

építész konzulens: Kovács Péter DLA
épületszerkezettani konzulens: Dudinszky Orsolya
épületgépészeti konzulens: Bánhalmi János
kivitelezési és tartószerkezeti konzulens: Dr. Lámer Géza

opponens: Hatvani Ádám

MÉD:

Nyitrai Csaba diplomamunkájában egy elhagyatott, romos épület felújításával és átalakításával foglalkozott. Az egykor Vértessy-kúriaként emlegetett épületbe a Debreceni Művésztelep számára hozott létre négy műtermet - melyekben négy művész alkot - valamint közösségi- és kiállítóteret. 

A diplomamunkám során egy meglévő, romos épület használhatóvá tételével foglalkoztam. A házzal először egy pesti vonatút alkalmával találkoztam, a kocsi ablakán kinézve akadt meg rajta a szemem. Egy tégláskerti jó barátommal utaztam, aki az épülettől nem messze lakik, így őt kérdeztem, hogy tudja-e, mi lehet az, aki azt válaszolta, hogy egy régi kúria. Tetszett az épület hangulata, ezért az utazást követően néhány nap múlva kilátogattam a helyszínre, ami Debrecenben a Gázvezeték és a Vértesi utcák által közrefogott sarokterületen található, nem messze a vasútvonalaktól.


Helyszínrajz
8/41
HelyszínrajzMiközben körbejártam az épületet, a belső tereiben kalandoztam, láttam, ahogy minden szegletéből a folyamatosság árad, hogy sokszor átépítették, változások egész során ment keresztül, míg végül kialakult a mostani állapota. A nyers, romos tégla felületek, a kissé koszos, de rendezett belső terek és azok rendszere azonnal magával ragadott. Éreztem, hogy egy ilyen atmoszféra tökéletes lehet arra, hogy művészi alkotó tevékenységnek helyet adjon. Mindenképpen hasznosításra alkalmasnak gondoltam a házat és méltatlannak a jelenlegi funkcióját: azt hogy hajléktalanok alkalmi szállás- és illemhelyéül szolgáljon. Belekezdtem az épület történetének kutatásába, amely során a következő eseményszál bontakozott ki.

Helyszín, történet

A ház – amit a debreceniek csak „Vértessy-kúria" néven emlegetnek – építésének pontos dátuma máig tisztázatlan, annyit biztosan tudunk, hogy 1872-ben már állt az épület. Tervezője szintén ismeretlen, Kassai Zsolt kutatásai alapján Ybl Miklóst, vagy valamely közeli munkatársát jelöli meg lehetséges alkotóként.


Meglévő tömeg - fotó: Nyitrai Csaba
9/41
Meglévő tömeg - fotó: Nyitrai CsabaAz évszázadok során több funkcióval is rendelkezett az épület. Kezdetben kúriaként a szomszédos telkeken elhelyezkedő téglagyár tulajdonosának és családjának lakhelyéül szolgált. A téglagyártás során keletkezett agyagkitermelő kubikgördök egyikében szemétlerakó helyet alakítottak ki, egy másik gödörben a feltörő talajvízből gyógyhatású tó jött létre, amely Debrecen első szabadstrandjaként funkcionált, ezt mindenképpen visszaállításra érdemesnek gondolom.

Az épületet a második világháborúban német katonaszállásként használták, ekkor érte bombatalálat. A területet 1952-ben államosították. A Debreceni Sertéstermelő Vállalat hízlaldát működtetett itt, a kúria a sertésgondozók lakhelyéül szolgált. Ezt követően szociális lakásokat alakítottak ki a kúriában. Ma már csak egy bácsi lakja, a tetőszerkezetet is elbontották, az épület állapota fokozatosan romlik.


Koncepció

Ahogy az évszázadok során az épület funkciói – ezzel együtt használói is – folyamatosan cserélődtek, úgy jöttek létre és formálódtak a ház újabb rétegei, mindig az adott használati igényeknek megfelelően. Az egymást követő korszakok lenyomatai – a befalazott nyílások, a szobaboltozathoz záródó, új km. tégla válaszfalak, az ezer kerámiatermékből összehordott „ablakvakítás", a nyílásszűkítések és bővítések után árván maradt boltöv részletek – a kúria szinte minden szegletén jól látható módon jelen vannak. Funkciója korábban a terek használhatóságában rejlett és én sem cselekszem másként.


plexi I. - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
32/41
plexi I. - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
A ház jelenlegi állapotát és környezetét alapul véve egy mai, használható funkció kell, hogy az épületbe költözzön, így állítható meg az állapotromlás és biztosítható a fenntarthatóság. Az új funkció kiszolgálására a meglévő terek használatba vétele mellett egy azt kiegészítő helyiségcsoportot terveztem, melynek elemei könnyűszerkezetes dobozokként a meglévő ház burkát átszakítva, az épület egy új rétegét hozzák létre.


Térrendszer

A kúria megközelítése északi irányból, az egykori kocsibehajtón keresztül történik, melynek üvegajtaján belépve a fogadótérbe érkezünk. Innen keleti irányba a központi, kiállító „raktár" térbe jutunk, amely négy műtermet kapcsol össze, nyugat felé indulva pedig egy közösségi térbe érkezünk. Innen nyílnak a közönségforgalmi vizesblokkok és a gépészeti tér, melyek egy új, különálló dobozszerkezetben a meglévő alaptestek közé simulva, a fogadótér alatt kapnak helyet.


fogadótér - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
27/41
fogadótér - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai CsabaA központi térben egy állandó és egy állandóan változó kiállítás kap helyet, melyet a négy műterem és a bennük alkotó négy művész táplál. Itt találkozhatunk az alkotások műteremből kikerülésének első fázisával, a „raktározással". Ebben a térben a művek egyfajta rendezetlenségben, ömlesztve vannak jelen, állandóan cserélődnek. A terem a külső falnyílásokon és egy felső felülvilágítón keresztül kap természetes fényt.

Innen egy egykarú lépcsőn juthatunk fel a felső multifunkcionális térbe. Ez a homogén, lebegő hatású, fehér tömeg szolgál az előbbi „raktár" rendezetlenségéből formálódó, már koncepcionálisan összefogott tematikus kiállítások elhelyezésére, valamint nagyobb rendezvények befogadására. A tér természetes megvilágítását a tömeg két végén elhelyezett felülvilágítók biztosítják.


műterem - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
28/41
műterem - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
A műtermek kialakításánál fontos szempont volt a minél nagyobb – szabadon használható – terület biztosítása, így csupán egy vizesblokk és egy – műtermenként egyedileg kialakított – beton anyagú szekrény kapott helyet bennük fix elemként. Az előbbi szempont kielégítését szolgálja a műterem két szakasza közötti faltest szinte teljes szélességben történő kiváltása is. A helyiségek a fényt a határoló falak nyílásain, felülvilágítókon és belső világítótestekből kapják. A műtermek közül kettőből külön kemence-szoba nyílik.

Minden műteremhez külön, azok belső teréből megközelíthető szálláshelyek tartoznak, melyekben csupán egy vizesblokk és egy ágy található. A művész a tapasztalatok alapján a legtöbb időt a műtermében, az alkotások között tölti, csak aludni és mosdani megy a „dobozba". Ezen lakódobozok alsó megnyitása biztosítja a művész és műve közötti állandó kapcsolatot, az alkotó minden pillanatban – az acél sodronyokra fűzött lépcsőfokokon haladva és fentről letekintve is – láthatja alkotását, együtt élhet azzal.


B-B metszet
18/41
B-B metszetAz új elemek megjelenését a meglévő anyagokkal való harmonizálás határozta meg. A nyíláskiváltások beton áthidalóira a csiszolt betonpadlók válaszolnak. Ezt a látványt egészítik ki a műtermenként egyedileg tervezett 4 cm vastag betonlapokból szerkesztett szekrények is. Az új dobozszerkezetek homogén fehér elemekként jelennek meg. Ezt a hatást erősíti a dobozok padlóburkolatát képező önterülő, fehér műgyanta. A közösségi tér pultja szintén betonlapokból szerkesztett, rétegelt kivitelben. A nyílászárók és lépcsők fém anyaga harmonikusan illeszkedik ebbe a környezetbe.


Szerkezetek

Az új helyiségcsoportok vázát 10/20 cm-es keresztmetszeti méretekkel rendelkező acél zártszelvények adják, melyeket poliuretán hab kitöltéssel látunk el a hőhidak kialakulási lehetőségeinek csökkentése érdekében. A gerendák középfőfalak esetében a meglévő falszerkezetek tetején kialakított monolit vasbeton koszorúkra fekszenek fel, külső falaknál pedig vésett fészekbe ülnek be. Ezek rögzítése korróziómentes U acél elemekkel történik. A vázszerkezet elemei egymáshoz hegesztéssel kapcsolódnak. A zártszelvények két oldalára fa stafliváz kerül, melyeket OSB lapokkal burkolnak le. Erre mindkét oldalon vakolat kerül, majd expandált nemesacél lemez burkolat, Eurofox rendszerű rögzítéssel. A meglévő falak belső oldali Ytong Multipor hőszigetelést kapnak, melyeket beltéri vakolatréteggel látunk el. A hőhídhatás elkerülése végett ezeket a csatlakozó felületek mentén 60 cm-es sávban befordítjuk. Az újonnan készülő beton padlószerkezetek hőszigetelése összekapcsolódik a falak hőszigetelésével.


acél nyílászáró párkányképzése - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai Csaba
40/41
acél nyílászáró párkányképzése - DMT - Debreceni Művésztelep - építész: Nyitrai CsabaA meglévő falak a lábazati zónában utólagos vízszigetelést kapnak belső oldali injektálással. Ehhez a vízzáró tömbhöz csatlakoztatjuk a vízszintes padlószigetelést. A meglévő boltozatok feletti feltöltést könnyűbeton feltöltésre cseréljük. Ennek felső síkján párazáró réteget helyeztem el, majd egy egyenes lapostető rétegrendet lágyított PVC vízszigeteléssel. A meglévő attika falak felső síkján 5 %-os lejtést adó betonréteg készül, külső oldalon lejtésbe csiszolt féltéglákkal. Ennek tetejére kerül a műkő burkolat rögzítését szolgáló acél konzol elem. A vízszigetelés folytonosságát szorítóperemes kialakítással biztosítjuk.

Nyitrai CsabaVélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk