Épületek/Lakóépület

Sárga, piros, fehér

1/13

?>
?>
?>
?>
helyszínrajz
?>
alaprajz 4 emelet
?>
homlokzat
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/13

Sárga, piros, fehér
Épületek/Lakóépület

Sárga, piros, fehér

2009.10.20. 10:51
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Hartvig Lajos DLA, Kiss Noémi

Vélemények:
5

MÉD:

Radikálisan korszerű, ám gazdaságosan megépíthető architektúra, ami a mostani, heterogén építészeti környezetből a XXI. század felé mutat. • A Bánáti + Hartvig Építész Iroda Dagály utcai lakótömbje.

Tervezési alapelvek
Individualitás – A lakások nagy száma és az épületegyüttes méretei ellenére a komponálás alapelve az ismétlődés kerülése. Valamennyi lakás legalább három jellemzőjében különbözik az összes többitől.

Progresszió – Radikálisan korszerű, ám gazdaságosan megépíthető architektúra, ami a mostani, heterogén építészeti környezetből a XXI. század felé mutat.

 

1/13

2/13

3/13

 

 

Világosság – A napfény derűssé teszi a reggelt, a hétvégét, a hétköznapokat. Kis mélységű lakásokat terveztünk és nagyméretű ablakokat, hogy a lakások minden pontja fürödhessen a fényben. A lépcsőház és a közlekedők levegősek, világosak, homlokzatra kivezetettek.

Jellegzetesség – Az épület, betartva a városépítészeti előírásokat, markáns építészeti jegyekkel különbözteti meg magát a többi hasonló nagyságú lakóépülettől.

Bitkép – Az épület homlokzatának kialakításakor három plasztikai elemet használtunk: sárga színű kiugró zárterkélyeket, az épületen körbefutó piros csíkot, és fehér erkélyeket. A homlokzat alapstruktúráját a felületen véletlenszerűen elhelyezett zárterkélyek adják. A homlokzat raszterében a sárga kiugró tömegek bináris kódban megjelenített szöveg vagy szám bitképét idézik. A bitek térbeli elhelyezkedése önkényes: pozíciójuk nem következtethető ki a többivel kialakított kapcsolatukkal, nem írható le semmiféle matematikai vagy geometriai összefüggéssel. A zárterkélyek sárga bitképére egy második digitális kódot, véletlenszerűen töredező piros csíkot terveztünk, ami erkély is egyben. A fennmaradó homlokzatfelületre a funkció megszabta helyekre további erkélyeket helyeztünk el. A homlokzatot nem terveztük, hanem a három elem egymás közötti közlekedési szabályait alakítottuk ki. A szabályok betartása mellett kialakított összkép egyik eleme sem hozható semmifajta leírható összefüggésbe sem a hozzá hasonló többi elemmel, sem a másik két elemkészlet részeivel.

 

helyszínrajz
4/13
helyszínrajz

alaprajz 4 emelet
5/13
alaprajz 4 emelet

homlokzat
6/13
homlokzat

7/13

8/13

9/13

 

 

Műleírás
Az építtető, a Metropolitan Alfa Kft. a Bp., XIII. kerület Esztergomi út - Bodor utca - Jakab utca - 25884/47 hrsz. telek által határolt tömbön lakóparkot kíván létesíteni. Irodánk az Angyalföldi Lakásépítő Rt. meghívására a területre kiírt meghívásos tervpályázaton vett részt, amelyet a zsűri döntése alapján megnyert.

Az építtetővel közösen kialakított tervezési program szerint a beruházás célja a beépítési keretek között maximális szintterület elérésével színvonalas lakóépület létrehozása új beépítés kialakításával. A rendelkezésre álló legnagyobb beépíthető alapterület elérése mellett jó arányú, jól használható lakásokat, kellemes lakókörnyezetet kell kialakítani, aminek révén jól értékesíthető lakások jönnek létre. Ehhez hozzátartozik a megfelelő számú parkoló, valamint az épület pinceszintjén a lakásokhoz tartozó tároló felületek biztosítása is.

A tömegalakítás léptékét, főbb igazodási síkjait a szabályozási terv, valamint a szomszédos épületek determinálják. A gazdaságosságra való törekvés a beépítési mutatók minél teljesebb kihasználása irányába mutat, amit telek morfológiájának, a kis alapterületű lakások közlekedővel való feltárásának, a tömegalakítás igényeinek, valamint a biztosítandó parkolószám a figyelembe vételével is sikerült maximalizálni.
Az épületnek valamennyi, utca felőli és hátsó telekoldali beépítési vonala adott, amit értelemszerűen követtünk.

 

10/13

11/13

12/13

 

 

Az Esztergomi u. - Jakab u. - Bodor u. - Turbina u által határolt területen összesen pince+fsz+9 emeletes lakóépület 5 függőleges közlekedési magra tagolódik, melyre az emeleti szinteken középfolyosós rendszerben vannak felfűzve a lakások. Ebből 4 lépcsőház a sarkokban, a sötét zónában került elhelyezésre, az 5. pedig a belső udvari északi fronton. A közterületi feltárás személygépkocsival a Jakab utcáról történik. Gyalogosan a lépcsőházak az Esztergomi, Bodor, illetve Jakab utcáról közelíthetők meg. A Turbina és a Bodor utca többi részére kisebb-nagyobb üzleteket nyitottunk
A földszint területének jelentős részét az üzletek foglalják el, a Jakab utcára és a Turbina utcára nyitottunk kisebb-nagyobb üzleteket. Az üzletek közötti részen, az Esztergomi és a Jakab utcára homlokzati felülettel 130 állásos parkolót terveztünk gépi parkolással, melynek feltárása a Jakab utcáról történik. A parkoló állások mellett az épület gépészeti helyiségei is a földszintre kerültek.

Az első emelettől az ötödikig közel azonos kialakítású szintek találhatók. A lépcsőházakból füstmentes előtereken és folyosókon keresztül tárható fel a különböző méretű és alaprajzi kialakítású lakások.


Építtető: AL Holding
Szűrös Attila beruházási igazgató
Frey Tamás fejlesztési és tervező vezető
Szabó Ágota tervezési koordinátor

Építész tervező: Bánáti + Hartvig Építész Iroda
felelős tervező: Hartvig Lajos
projektvezető: Kiss Noémi
építészek: Nagypál Viktor, Fullár András, Fehérvári Éva, Szeder-Krausz Ágnes, Dávid Anita, Petró Margit
statika: Gecsényi Róbert - Dinám Kft
épületgépészet: Kiss József, Csőke Tamás - PhQ Kft.
épületvillamosság: Dorgai Károly - KATE Kft.
Vízszigetelés: Horváth Sándor, Béles Gábor - Pataki és Horváth Kft.
Kertépítészet: Bán Karolina, Lukács Kati- Égig érő fű Kft.
Tűzvédelmi szakértő: Varga Miklós - ORANGA Kft.
Akusztika: Csott Róbert - 95 Apszis Bt.

Generálkivitelező: CMA Kft.

Vélemények (5)
fovarosi.blog.hu
2009.10.21.
21:34

"Kis mélységű lakásokat terveztünk és nagyméretű ablakokat" - ja, csak jópár elé odakerült egy olyan sárga erkély, ami a fény 60%-át kiszűri. Nehogy túl fényes legyen a lakás. A belső udvar szűkösségéről, a beépítés embertelen fokáról már nem is beszélve. Ez lesz 50 év múlva a kopott sárga gettó lakótelep. Ja, és sétálj ki a ház elé, hogy hogy néz ki a közterület előtte. Siralmas.

-- http://budapestjovoje.freeblog.hu/ --

ragacs
2009.10.21.
00:32

Ni-niiii!!!

A T. kollégák felfedezték a kombinatorika szabályaira épülő, idividualista tömegeket kiszolgáló, egyediség módszerét! :)

Kicsit kombinálunk, variálunk, permutálunk, és kész is a ház. :)

Attól tartok, a fenti szöveg kissé célt tévesztett. Reklámnak elmenne, ha nem lenne ilyen hosszú... 

 

mB
2009.10.20.
19:33

bennem is hasonló merült fel - illetve hogy taléán rossz képeket párosítottak össze a cikkel.

- "Radikálisan korszerű, ám gazdaságosan megépíthető architektúra" - a képen egy szokványos, mai társasház képét látom. Nekem a "korszerű" is erős túlzás lenne, a "radikálist" végképp nem értem.

- "Világosság – A napfény derűssé teszi a reggelt" - már akinek, hiszen a középfolyosó miatt a lakások nagy része északi lesz.

- "A lépcsőház és a közlekedők levegősek, világosak, homlokzatra kivezetettek" - na itt merült fel bennem hogy talán másik épületről van szó. Ugyanis itt az épület MINDEGYIK közlekedője zárt és sötét, a 4 lépcsőházból egy (=1) van homlokzaton, de az is el van zárva a tényleges közlekedéstől, azaz a fenti állítás egyszerűen nem igaz.

.

Érdekes még az olyan erkély, ahonnan szinte be lehet mászni a szomszéd lakásba - benézni pedig szinte muszáj (belső sarok).

ntamas
2009.10.20.
19:05

Tisztelt Cikkíró! Az elején szögezzük le: magával az épülettel nem lett volna bajom, nagyjából ismerem a műfaji kötöttségeket. Azt nem tudom, hogy az "tervezési alapelvek" menüben leírtak hogyan kötődnek a képeken szereplő épülethez? Mert a "progresszív radikálisan korszerű" épület, mely "markáns építészeti jegyekkel" mutat a 21. század felé, az valami egészen más...

Németh Tamás

bardóczi
2009.10.21.
07:57

@ntamas: alapvetően egyet értve, a színek újrafelfedezése a "lakótelep" építészetben - mert akárhogyan is nézzük, ez egy lakótelep, mint a legtöbb "liget", "park", és "kert" - örvendetes tény.

A "tiranai zseni", Edi Rama polgármester, aki civilben képzőművész, az albán főváros "szociális rehabilitációját" homlokzati színkompozíciókkal indította el.

Tiranai

A panelekre vitt színek itthon is hódítani kezdtek. Amit Edi kicsiben megálmodott, arra az építőipar is kezd rácuppanni, a XI. kerületi Simplon projekten is tarolnak a színek. A "bitkép" koncept tehát olybá tűnik: trenddé kezd válni.Az emberarcú lakótelephez persze az mb által említett emberibb alaprajzikiosztáson keresztül vezet az út, de "külcsínnek" emocionális szempontból már ez is megteszi.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk