Épülettervek/Hallgatói terv

Sörfőzők háza, Pécs - Koronczi Péter Attila diplomaterve

1/26

Mi fán terem a sör?

?>
Mi fán terem a sör?
?>
Koncepció 1.
?>
Koncepció 2.
?>
Koncepció 3.
?>
Tervezési terület
?>
Utcakép
?>
Sörbár
?>
Fogyasztótér
?>
Kapcsolat a várfallal
?>
Bemutatótér
?>
Betekintés a technológiába
?>
Lépcsőház
?>
Belső udvar
?>
Belső udvar
?>
Fogyasztótér
?>
Egyedi tervezésű asztal és ülőbútor
?>
Egyedi tervezésű pult
?>
Földszint
?>
Első emelet
?>
Második emelet
?>
Tetőfelülnézet
?>
Falmetszet
?>
Homlokzat - dél
?>
Makett - fotó: Koronczi Péter
?>
Makett - fotó: Koronczi Péter
?>
Látványterv
1/26

Mi fán terem a sör?

Sörfőzők háza, Pécs - Koronczi Péter Attila diplomaterve
Épülettervek/Hallgatói terv

Sörfőzők háza, Pécs - Koronczi Péter Attila diplomaterve

2014.10.21. 08:38

Projektinfó

Földrajzi hely:
Pécs, Magyarország

Építészek, alkotók:
Koronczi Péter

Sörfőzők háza

URL:
Koronczi Péter portfólió

Tervezés éve:
2014

Stáblista

Építész konzulensek: dr. habil Rétfalvi Donát, Sebestyén Péter és dr. Perényi László Mihály DLA
Statikus konzulens: Duga Marcell

Letölthető dokumentumok:

Az évszázadok óta fejlődő és nemesedő ital az európai kultúra része. Pécs nagy múltú történeti városnegyedében kétségtelenül helye lehet egy, a kézműves technológiát kortárs trendekkel ötvöző sörfőző háznak. Bemutatjuk Koronczi Péter (PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar) MÉSZ-MÉK diplomadíjjal kitüntetett diplomatervét.

Téma: a sör

Ez a kellemes ízű, frissítő nedű a kisüzemi - kézműves - főzésnek köszönhetően széles körben bizonyította, hogy a tömegtermelés termékeihez képest nagyobb változatosságot, gasztronómiai különlegességet jelent. Kedvelői, a sörbarátok és sörszakértők éppoly kifinomult érzékkel bánnak az összetevőkkel, aromákkal, s éppúgy a kísérletezésnek élnek, mint a borászok. Az egyszerű technológia lehetővé tette, hogy egyes cégek kifejezetten otthoni sörfőzésre alkalmas készleteket, sűrítményeket feldolgozott nyersanyagokat kínálnak, amelyekkel bárki megteheti az első lépéseket az első saját sör megkóstolása felé. A lelkes próbálkozók hazai és nemzetközi sörfőző versenyeken, főzde fesztiválokon mutatják be újdonságaikat és méretik meg italaikat. Az ilyen események helyszíne gyakran egy bár vagy kocsma, amely kézműves sörkülönlegességekre szakosodott.

Belső udvar
14/26
Belső udvar

A hely

Pécsen épp egy ilyen rendezvény keretében ismerkedtem meg a sör "másik oldalával". A sokrétű, izgalmas közösségépítő téma azonnal megfogott. Úgy vélem, egy jól átgondolt építészeti koncepció segítségével a pécsi történelmi belvárosban létrehozható lenne egy modern technológiával rendelkező, kis léptékű sörfőzde, melynek fókuszába a "know-how" elsajátítását, bemutatását helyezném. Olyan közösségi teret képzeltem el, ahol a szórakozás tanulás, a kellékek beszerzése színes kavalkád, a sörfogyasztás pedig életre szóló élmény. A helyszín emlékekkel, történetekkel teli épített környezete összecseng a sörfőzésben rejlő hagyományokkal és sokrétűséggel. A városfalon tapintani lehet a múltat, jelent és jövőt. Jobb helyet el sem tudok képzelni erre a célra. Az épületnek szüksége van a városfalra és a városfalnak szüksége van az épületre.

Mi fán terem a sör?
1/26
Mi fán terem a sör?

Építészet

A fentieknek megfelelően a tervezett ház a Papnövelde utca várfalhoz csatlakozó, rendkívül keskeny telkén áll. Alapterülete 200m2, amelyből 70% beépíthető 20% zöldfelülettel, lejtése 5,4%. A kialakult környezeti adottságoknak megfelelő építménymagasságú, magastetős tömeg kerülhetett ide. A kihívást a telek geometriai adottságai, valamint a műemléki városfal kezelése jelentette. Általában egy tervezési folyamat nem a szerkezeti koncepció felállításával kezdődik, ezúttal azonban a várfal megerősítése és a csatlakozó szerkezetek szoros kapcsolata indokolta ezt a lépést. Statikus konzultáció után esztétikus, értékálló és értékmegóvó megoldásnak találtam, hogy az épületet egy acél pillérsorra felfűzve támasszam meg a várfalat.

Tervezési terület
5/26
Tervezési terület

A környező beépítéseket megvizsgálva azt találtam, hogy a várfaloldalára telepített épületek rendkívül változatos módon - nyeregtetős, félnyereg tetős vagy épp belső udvaros kialakítással -kapcsolódnak a falhoz. E szituációkat újragondolva, átértelmezve formáltam az épület tömegét, hogy visszafogottan, mégis határozottan jelenjen meg az utcaképben. A szomszéd telken található a városfal egyik bástyája, amelyet azonban az idők során lakóházzal építettek be, ezáltal elveszett az a lehetőség, hogy a városfal bejárhatóvá, a bástyáról élvezhető panoráma pedig láthatóvá váljon a városlakó számára. A városfal adottságai lehetővé teszik, hogy a saját telkemen ebből a látképből visszaadjak valamit a közösségnek a fal felett formálódó "periszkóp" által.

Koncepció 1.
2/26
Koncepció 1.

Az épületem északról a várfalhoz simul, "építi" és helyreállítja azt. Magasságát úgy alakítottam, hogy ne haladja meg a várfalét, de az alacsonyabb, leomlott részeket egészítse ki. A fal feletti transzparens, megcsillanó üveg és acélháló felület karakteresen eltér attól , ugyanakkor hívogat és a fal megkerülésére csábít. Dél felől az épületet a terepre ültetve, a szükséges szintszám és belmagasságok mellett ugyancsak a fal magassága volt a mérték. A zártsorú beépítésben egy pillanatnyi szünetet tartva zöld udvart hoztam létre. Az utcafronton egy fehérre meszelt, vágott téglaburkolatos pengefal adja az épület tartószerkezetét, a jobb oldalon kerítésfalban folytatódva. A fölső szinteken üveg függönyfal és acélháló burkolat határolja az épületet. Nappal fémes-szürke színű, szinte tömör felületként viselkedik a külső szemlélő számára, de a belső térben világos tereket és teljes átláthatóságot biztosít. Este kiszűrődő fények hívogatják a vendégeket.

Koncepció 2.
3/26
Koncepció 2.

Funkcionális kötöttségként már a tervezés korai szakaszában egyértelművé vált, hogy a kisüzemi sörfőzde elhelyezése igen korlátozott az alaprajzi geometria miatt, aminek oka a gépészeti helyigényében keresendő. Végül három, egymás feletti szinten, 50m2-en helyeztem el (A). A szintek fentről lefelé követik a sörfőzés szigorú technológiai sorrendjét: legfölül az anyagraktározás, majd a cefrézés és főzés, végül - a földszintre érve - az erjesztés, kondicionálás és palackozás történik. A látogatótér (B) ugyancsak három szint magas, egy légterű, steril módon elválasztva a technológiától, de végig betekintést engedve a folyamatokba. A földszinten történik a kóstolás és oktatás, a második szinten kellékvásár és kiállítások rendezhetők, míg a harmadik, legfölső szinten az önkiszolgáló, "panoráma bár" található.

Utcakép
6/26
Utcakép

Fogyasztótér
8/26
Fogyasztótér

Belsőépítészet

Célom az volt, hogy a városfal szépsége és a funkcióból adódó színes elemek érvényesülni tudjanak. Ennek érdekében a belső terekben a neutrális színek dominálnak. Az acél tartószerkezet végig látható marad, ritmust adva a belső tereknek. A sörfőzés történelmét és technológiáját kutatva elbűvölt a hajdani és új gépészeti berendezések finom fénye, így az anyaghasználattal ezeket elevenítem meg. Sárga réz, vörös réz, koracél, alumínium, króm és festett felületek váltakoznak. A fém elemeket a padló nagyméretű, beton hatású kerámia lapjai egészítik ki.

Egyedi tervezésű asztal és ülőbútor
16/26
Egyedi tervezésű asztal és ülőbútor

Berendezésként már létező design bútorok mellett saját tervezésű elemeket is alkalmaztam. Ilyen például a COR-TEN acél pult, mely zártszelvény tartószerkezetre és beton alaptestre ül. Ugyancsak saját munka a komló termése által inspirált asztal és székek. Puha bőrborítással, memóriahab párnázattal, króm lábakkal és üvegszál erősítésű műanyag asztallappal készül. Az összeállítás különlegessége, hogy az ülőkék az asztal alatt kompakt módon tárolhatók.

Köszönetnyilvánítás

Szeretném megköszönni azoknak az embereknek a munkáját és segítségét, akik nélkül ez a diplomamunka nem jöhetett volna létre. Köszönet dr. habil Rétfalvi Donátnak, Sebestyén Péternek és dr. Perényi László Mihály DLA-nak a baráti hangulatban telt konzultációkért. Köszönet Sztojka Gábornak az opponenciáért, Duga Marcellnek a statikai tanácsokért. Köszönet Sasvári Ferencnek, Zöldhegyi Zoltánnak, Kokas Balázsnak, Szentgyörgyi Árpádnak és Lengyel Tamásnak szűnni nem akaró támogatásuk miatt. Végül szeretném megköszönni iskolámnak, A Pécsi Tudományegyetemnek és az Építész Szakmai Intézetnek, hogy befogadtak, tanítottak és lehetőséget adtak a bizonyításra.

Koronczi Péter

Péter jelenleg Pécs egyik fiatal és ambiciózus tervezői csapatával a Másfél Építész Stúdióval (masfelstudio.com) dolgozik, személyes szakmai portfoliója megtekinthető a peterkoronczi.com weboldalon. 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk